Oldalak

2011. 12. 30.

Játéééééék

Most láttam egy hatalmas ötletet a román gasztroblogok között, s nem hagyhatom elmenni csak úgy semmi reakció nélkül. 
Úgy döntöttem, hogy egy ahhoz hasonlót szerveznék én is. A lényeg az egészben az, hogy a játékos kedvű bloggerek és bloggerinák jelentkeznek, majd valami sorsoló program segítségével minden jelentkező számára elrendeltetik egy másik jelentkező blogja, ahonnan szabad választás alapján elkészít egy számára tetszetős kaját, amit a saját blogján majd megoszt az adott időpontig. Persze ahhoz, hogy valamelyest követhető legyen a dolog, majd az elkészített, beblogolt receptről a linket elküldi nekem egy mélben (ide), s majd a határidő leteltével egy összegző bejegyzést is készítenék erről. Na, mit szóltok? Semmi kötött téma (na persze ha nem specifikus blogot juttat a sors a játékosnak), az egyedüli fix a dologban a határidő. 
Első körben jelöljük meg a jelentkezési határidőt, ami mondjuk legyen január 15, éjfél. Utána sorsolás, majd az újabb terminus, míg elkészülünk a "leosztott" blogból saját választás alapján kiszemelt recepttel.
Tehát várok mindenkit nagy szeretettel, itt nem lesznek nyertesek meg vesztesek, maximum megismerkedhetünk újabb blogokkal, ha alaposabban átbogarásszuk őket.
Jelentkezni természetesen eme bejegyzés végén kommentben.
Boldog Új Évet mindenkinek!

2011. 12. 28.

Szilveszteri óratorta

Lehetséges már megvan a tippetek a szilveszteri desszertsorra (feltéve ha nem teljes ellátásos helyen élvezitek az életet), de ha netán besegíthetek, akkor megmutatom, hogy a mi haveri körünkben mivel járulok hozzá az édességes kategóriához.



Hozzávalók:
a tésztához: 
  • 5 tojás
  • 20 dkg culor, 
  • 20 dkg liszt, 
  •  5 evőkanál hideg víz,
  •  csipet só 
a krémhez:  
  • 650 ml tej, 
  • 4 púpozott evőkanál liszt, 
  • 27 dkg cukor, 
  • 27 dkg vaj, 
  • 20 dkg pörkölt dióbél, 
  • 2 evőkanál rum; 
a díszítéshez:
  • 5 dkg fehér fondant (vagy marcipán) 
  • 5 dkg étcsokoládé 
 
Elkészítés: a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgát a cukorral fehéredésig kavarjuk, kanalanként hozzáadva a vizet is. Egy másik tálban felverjük a tojások fehérjét, majd a liszttel váltakozva a cukros tojásmasszához keverjük. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk (vagy olajjal kikenjük és megszórjuk liszttel), beleöntjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig (tűpróba) sütjük.
Időközben elkészítjük a krémet. Ehhez a tej felét forrni tesszük, a másik felébe elkavarjuk a lisztet majd a forró tejbe öntjük, folytonos keverés mellett sűrű péppé főzzük majd kihűtjük. A vajat a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a darált diót és a rumot. Ezt összekeverjük a lisztes péppel. A tortalapot háromba vágjuk, akár kevés vaníliáscukros vízzel (esetleg világos színű szörp) meg is locsolhatjuk. Minden lapot megkenünk a krémmel, majd a maradékkal körbevonjuk a tortát.
A fondantból 25 mm átmérőjű korongokat vágunk, melyre olvasztott csokoládéból az óralap számjait festjük fel. A maradék csokoládéból óramutatókat alakítunk ki egy kis darab sütőpapírra, melyek szilárdulás után könnyen lepattinthatók. A dekorációt ráhelyezzük a tortánkra, az óra éjfél előtt pár percet mutasson.

Tipp: a tortalap masszáját ha sütés előtt háromba osztjuk, nem kell bajlódjunk a kisült tortalap felvágásával.

Lévén nem tartom valószínűnek, hogy alkalmam adódna idén még blogbejegyzést írni (sajnos egy ronda fosós-hányós vírus csapott le gyerekeim közé, Kiffiú ha nem anyamatricát játszik - Klári, bocsi, de lenyúltam a szókapcsolatod, nagyon tetszik -, akkor egész nap csak az ágyban szunyókál. Szegény bogaram, nem bír napirendre térni a diéta fölött, elképzelhetetlen számára a nap indítása és befejezése az adag tejecskéje nélkül. Ma pedig mindenáron mustárt szeretett volna reggelizni. Végül két részletben megivott másfél dl teát) ezúttal kívánok minden kedves olvasómnak 

Egészségben, békességben, eredményekben gazdag újesztendőt!

2011. 12. 24.

Boldog karácsonyt!

Minden állandó, néha-néha avagy csak egyszer-kétszer bekukkantó kedves olvasómnak kívánok

Áldott, békés karácsonyt!


Hozzánk eljött Édesanyám, megnézni amint az unokák idén is örvendenek a tarka karácsonyfának, az alatta talált ajándékoknak. Nem részletezném ki mit talált a fa alatt, a lényeg, hogy mindenki volt aminek nagyon örvendett. Azt azért elmondanám, hogy 
 boldogságom határtalan. El kell ismernem, igenis vannak még csodák. Mert egy ilyennek vagyok részese. Középső csajom is meg Gerdi is igazat szóltak.
Kaptam egy új fényképező gépet. Ma már nem, de holnap lesznek azzal készített fotók. Még szokjuk egymást a kis aranyossal, de tudom, hogy máris a szívemhez nőtt. Oldalborda ráadásul különlegességként gyönyörű bordópiros a vázának a színe.

2011. 12. 23.

Döblec

Vágtatok már disznót? Készítettetek disznófősajtot? Hát döblecet?
Oldalborda legutóbb döblecre szavazott. És most készül az ismétlés, mert bejött. Egyenesen két bendőt is tölt most, egyik itthoni használatra, a másikat visszük a szilveszteri kiszállásra. Akinek lehetősége van, az a kész döblecet nyugodtan füstre is viheti, csak javít az ízvilágon (tartósságról most ne is beszéljünk, ripsz-ropsz elfogy).

Hozzávalók:
  • fél disznófej,  
  • 1 disznónyelv, 
  • 2 első csülök, 
  • 2 fej fokhagyma, 
  • 15 szem feketebors, 
  • 4-5 babérlevél, 
  • só, 
  • 3 evőkanál pirospaprika, 
  • borjúbendő a töltéshez (használhatjuk a disznó hólyagját is)
A bendőt megtakarítjuk, ecettel bedörzsöljük, besózzuk, félretesszük. A disznőfejet, csülköket főni tesszük. A főző vízbe sót, borsot, fél fej fokhagymát és babérlevelet teszünk. A maradék másfél fek fokhagymát összezúzzuk, kevés sót teszünk hozzá, majd elkeverjük a pirospaprikával. Mikor a hús megfőtt, falatnyi darabokra vágjuk, összekeverjük a paprikás fokhagymával és a jól megmosott bendőbe töltjük. A bendő száját bevarrjuk. Egy fazékba vizet teszünk, s abban 80 fokon 15 perc alatt megabáljuk a döblecünket. Fazékból kivéve hagyjuk a levet lecsorogni, majd két vágódeszka közé, hideg helyre téve megnyomtatjuk. Szeletelhető.
 

2011. 12. 22.

Krumplis pogácsa, kürtős kalács, ovis ünnepély

Kissé eltűntem. Tegnap pl. ovis ünnepély volt. Két legkisebbem egy csoportba jár, így egy nap alatt lezavartuk ezt a dolgot. Napok óta Kiffiúval tanultuk a versikéjét. Készült a drágám, aztán az előadás nagy részét az ölemből "élvezte" (én kevésbé). Próbáltam rávenni; hogy menjen a többiek közé, s mikor óvónéni szólítja, mondja a verset. Erre ő ott helyben az ölemben kezdte is: "jagyod....", alig bírtam csendesíteni, ne zavarjuk a többieket. Aztán szólítottak 2 kislányt, nem akaródzott nekik szavalni. A többieknek igen. Egyszer csak Melinda óvónéni megkérdezte a fiam, hogy "te elmondod a versikéd?" Ő pedig szó nélkül felállt, szembe óvónénivel, s kis segítséggel elmondta. Végén meghajolt, azt hittem megzabálom. Sajna képet csak egy telefonnal sikerült csinálnom, a nagy gépet hiába is vittem volna, vaku nélkül mit sem ér (csak annyit, hogy a javítás árából másfél külső vakut bírnék venni.....de ebbe a márkába többet egy vasat sem fektetek). Azért gondolom így is jól látható.
  
Aztán  Kicsilány is elmondta a versikéjét. Hibátlanul.
Majd megkapták a kis csomagjukat. Nyújtották Kiffiúnak, ő nem figyelt oda. Rászóltam, hogy fogja meg a csomagot. Na, ezután kb. 2 percig így fogta:
Ezen az utóbbi képen láthatók a pogácsák meg a kürtőskalácsok. Telefonnal készítettem közelebbi felvételeket is, hogy kimondott gasztrós fotó is legyen. Most, mikor a képeket elő akartam csalogatni a "telontomból", dühöngve állapítottam meg, hogy valamelyik kiskorú szépen kitörölt jó pár tegnapi képet. Tegnap este Lessie-t néztek, valamelyiket a sokadik filmnézés nem kötötte le eléggé, a telefon babrálása klasszabb móka lehetett.
Hát így jártam.
Kürtőskalács a régebbi volt, annyival egészíteném ki, hogy 1 adagból 6 kürtő lett. Ma utánaszámoltam (tegnap erre se futotta), hogy 54 kalácsot sütöttem, amiből egy sülés közben szétcsúszott a sörösdobozról. A többi elment az oviba. Oldalborda indulás előtt kérdezte, hogy egy selejt se lett amiből ehetne? Mert szent meggyőződése, hogy ott nem jut neki. Hát szerintem vígan két csoport ünnepélye végére is elég lett volna. Hja, hogy én nem is ettem? Az kövezzen meg, ki 4,5 kg lisztből készített kürtőskalács sütés után késztetést érez még pár óra múlva is falatozni.
Pogácsa receptet végül Maxtól választottam. Azokat előző este-éjszaka készítettem, hát másnap már nem a csúcskategóriát képviselték, de finomak voltak. Ez is, mint minden pogácsa, frissen a legigazibb. Ezt azért leírom, hisz gyerkőceim kicsi barátnői anyukájának erre kimondott ígéretet tettem, hogy majd itt megtalálja. Az ígéret pedig......kötelez....meg szép szó.
Ja, azért nem az XXL-es adagot írom, ezt én 3-al szoroztam.

Hozzávalók:
  • 75 dkg liszt
  • 25 dkg héjában főtt, áttört krumpli
  • 15 dkg zsír
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 púpozott ek só
  • 1 kávéskanál cukor
  • kenéshez tojás, szóráshoz nagyszemű só, köménymag, mák
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttattam, a lisztbe kevertem a sót, tojást, olvasztott zsírt (nem forrón!), majd beleöntöttem a kovászt. Háromszoros adag kissé kifogott rajtam, nem sok késztetést éreztem az alapos dagasztásra. Szóval jól elkevertem, majd 3-4 dögönyölés, oszt félkalap. Következett az 1 órás pihenés. Majd olyan 1,5 centi vastagra nyújtottam, kiszaggattam (érdekesség kedvéért csillag formájúra), sütőpapíros tepsikre helyeztem, majd ismét szünet, ezúttal 2 órát, mely idő alatt szépen be voltak takarva törlőkendővel. 
Ezután felvert tojással lekentem, ezzel-azzal megszórtam, 200 fokos sütőben pirosra sütöttem. Időt sajna nem adhatok, mert ahány tepsi, annyi idő alatt készült el, az áramerősség mostanság erősen ingadozó nálunk  Sőt, a sütőt maximumra újabban nem is bírom kihevíteni. Áramszolgáltató felőlem le is mondhatna.

Ami aztán teljesen fotózatlan maradt, az az óvónéniknek és dadusoknak adott gasztroajándék volt. Pedig olyan szép csomagolást kapott, nagyon meg voltam magammal elégedve. S így elbakizni a megörökítést.....hát na, alig bírtam teljesíteni a kitűzött dolgaim. Bár ha normális gépem van, akkor még Oldalbordára is háríthattam volna eme feladatot ott az oviban.
Amúgy Középső csajom mondta, hogy ő majd megírja az Angyalkának, hogy hozzon másikat. Hisz jó pár évvel ezelőtt is ő hozta ezt. Erre csak annyit bírtam lépni, hogy "tudod édes, már említettük neked párszor, hogy sajna sok embernek lett kevesebb pénze az utóbbi időben, szerintem nem lett kivétel az Angyalka sem". Ő csak fújta a magáét, hogy de hátha. Hát hátha. De én tudom, hogy sajna nem futja neki ilyen kiadásra.

éssss....megérkezett az ebay-ről rendelt sheavaj. most már csak a lúgot kell megvenni, aztán indul a szappanprojekt.

2011. 12. 16.

Szappanos kedvcsináló

Egy ideje erősen gondolkodom azon, hogy én is belevágjak a szappanozásba. Lehet továbbra is a gondolattal játszadoznék, ha nem lenne adva ugye Oldalbordának az a rohadt nagyon csúnya pikkelysömöre (psoriazisz). Így már ha tücsköt-bogarat nem is, de sokmindent elolvastam már a témában, s közeledik a pillanat mikor a konyhám laborrá alakul át egy délelőtt erejéig.
Azért ha valaki ezt a bejegyzésem olvassa, s hasznos tanácsot tud adni a szappanozással kapcsolatban, főleg ami a pikkelysömörre való összetevőket illeti, kérem ne fogja vissza magát. Még akkor se, ha úgy gondolja azt már bíztos tudom, valószínű olvastam valahol. Hátha nem. Szóval minden ilyen irányú hozzászólást szívesen fogadok.

Addig míg ebbe belevágok, épp most akadtam egy....azaz nem is, egyenesen kettő szappanos játékra. Duplán lehet szerencsét próbálni. Hogy hol? Hát Edinánál és Kankalinnál (a sorrendet mondjuk abc rendben írtam).
Mérjük meg a szerencsénket, lássuk kinek kedvez a szappanos Fortuna.

2011. 12. 14.

Egy kis disznóvágás - véres hurka

Bizonyára sok háztartásban, főleg falvakon kerül sor az ünnepek előtt disznóvágásra. Régen november 30-án kezdődött eme időszak, ezért is adták neki a disznóölő Szent András nevet. Szüleim is vágtak egy állatot, szép mennyiség került belőle hozzánk is. Itt is köszönöm szépen nekik. 
Tavalyi szezonból megosztottam már itt a blogon a véres hurkából készült levest, ITT található. Ráadásul most figyelem, hogy már akkor beígértem a véres hurka recipét. Hát nagysokára annak is eljött az ideje. Ím:

Hozzávalók: a disznó szíve, tüdeje, 1-2 kg véres hús, 1-2 kg véres szalonna (nyaki tájékról), 4-6 hagyma, 50 dkg rizs, a disznó összes felfogott vére, 1 evőkanál pirospaprika, 1 csapott evőkanál csombor, só, bors

A hagymát megdinszteljük, a szívet, tüdőt, húst, szalonnát sótlan, hideg vízbe főni tesszük, majd miután kihűltek, ledaráljuk az alvadt vérrel együtt. A rizset is megfőzzük, majd hozzákavarjuk a véres masszához. Ízlés szerint fűszerezzük, majd vékonybélbe töltjük. A hurkákat nem kobogó, de fottó vízben abáljuk körülbelül 45 percig. A végén tűvel megszúrjuk a hurkát, s ha nem véres hanem zsíros lé buggyan ki, akkor a hurkák elkészültek. Vízből kiszedve leöblítjük, ferdére állított vágódeszkán vagy konyhai törlőkendőkön megszárítjuk.
Pár hurkánk ki is repedhet a belek miatt, a főzőlébe kerülvén a hurka tartalma. Ebből készíthetjük az ízletes levesünket. Ha mégsem repedne ki egy sem, akkor a főzőlébe mi tegyünk egy hurkát, s így készítjük a levest.

Tipp a hurkák tartósításához: ha nem abáljuk meg, hanem zacskóba téve befagyasztjuk, akkor 1-2 hónap múlva is készíthetünk percek alatt friss véres hurkát. Ehhez a hurkákat szinte teljesen kiolvasztjuk, s ugyanúgy megabáljuk mintha nem is fagyasztottuk volna.
A hurkák főzőlevét is befagyaszthatjuk, később ugyanúgy felhasználhatjuk.

2011. 12. 12.

Sütőtökös muffin

Elsőszülött állítólag nem szereti a sütőtököt. Tavaly kezdte ezt a faksznit, bár akkor csak kicsiben űzte az eszét. Idén már ott fújjogott a sütőtök pürének, levesnek, egyszerű sült daraboknak. Gondoltam csak túljárok az eszén. Legutoljára is nagy gyanúsan nézett mikor kivettem a fagyasztóból egy darab sütőtököt, s beraktam a sütőbe. Aztán ő tanult, mi pedig a konyhában ténykedtünk Középső csajommal. Elsőszülött nagyon édes szájú, így sütibe képzeltem. Muffinban végezte.

Hozzávalók:
  • 35 dkg sült sütötök püré
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 3 tojás
  • 1 dl olaj
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 5 dkg mandula
  • 5 dkg mogyoró (nekem most kb 3 dkg volt csak itthon)
  • 10 dkg étcsoki
A tojásokat kissé felverjük (nem kell szétválasztani), hozzáadjuk a cukrot, mézet, olajat, sütőtököt. A lisztet a szódabikarbónával, mandulával-mogyoróval elkeverjük, hozzáadjuk a sütőtökös masszához. Épp belevegyítjük, nem kell agyonkavarni. Muffinsütők mélyedéseibe papírkapszlit teszünk, belekanalazzuk a masszát, majd csokidarabkákat szúrunk a tetejébe. 170 fokos sütőben 25 perc alatt halványpirosra sütjük.


Eredmény? Elsőszülött kétpofára tömte. Csak akkor zörgött le neki a turpisság, mikor majdnem egyszerre kérdeztük Középsőmmel, hogy "ízlik a süti?"

2011. 12. 08.

Köményes csülök-tokány, bográcsban

Ez is az Oldalborda a konyhában sorozat része, noha ez nem is konyhában készült. 
Ezelőtt egy bő hónappal offroados találkozót szerveztek, barátságos megmozdulás keretében. Azaz semmi verseny, csak érezzék jól magukat. Fájdalom, de nem tudtam ott lenni. Igaz, azért nem is bírtam volna, messze áll már tőlem az, hogy ad hoc mód éjfél magasságában berakjam a hátsóm az anyósülésre, s irány az erdő. Ott meg aszisztálni a sárban, sáncban, itt-ott elakadt járgányok megsegítésén. Miközben természetesen folyik a sok pálinka. Lehet én vagyok az elvetemült feleség, mert vannak akik bírják. Nos a hajnal 4 után véget érő akció nyomán másnap volt a hivatalos "erdőlés", majd este a nap kulináris fénypontja, ahol a drágámé volt a főszerep. Készült ám itthonról rendesen, konyhai robotgépen szépen előszeletelte a fokhagymát, hagymát, pritaminpaprikát. Ott pedig kis hókusz-pókusz és zsebelhette is be a rengeteg elismerést.

Hozzávalók 70 személyre: 25 kg bőrös csülök, 9 kg hagyma, 2,5 kg fokhagyma, 7 kg húsos paprika,  15 dkg őrölt kömény, 5 dkg bors, 2 l olaj, 5 l almabor, 1 üveg gulyáskrém (20 dkg), só

Elkészítés: a csülköket 6-7 cm-es darabokra vágatjuk a hentessel. A kockára vágott hagymát, paprikát bográcsban az olajon megdinszteljük, beletesszük a csülköt, összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a gulyáskrémet. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp elfödje. Kicsi tűzön, 2-2,5 órát főzzük, folyamatosan pótolva az elpárolgó vizet borral. Mikor már szinte megfőtt a hús, akkor tesszük bele a felvágott fokhagymát, őrölt köményt. Natur krumplival tálaljuk.

és akkor az "üstökös kaja" készültéről pár fotyó:







Tipp: húsos paprika helyett használhatunk kész lecsóalapot is, abban az esetben 4 kg szükséges. Almabor helyett más fehér, félédes bort is tehetünk bele.

Ilyen nagy adagnál jó ha van elektromos konyhai segédeszközünk a hagyma, fokhagyma, paprika szeleteléséhez.

2011. 12. 07.

Narancsos-túrós-karamellkrémes torta

Egy torta. Karácsonyra
Oké, mielőtt valaki reklamátorkodni kezdene, természetesen nem csak egy évben egyszer készíthető az ilyensmi. Bármikor. Nálunk mondjuk épp szülinapomra készült (nem, nem most volt, csak épp ilyen dekor került rá). Hát mit is mondjak róla? Hogy csak azért nem fogyott el azonnal, mert csak a szűk család voltunk, s előtte jót ebédeltünk. Másképp úgy járt volna mint a másik tortám (az is érkezik hamarosan), mikor itt voltak anyósomék meg sógornőm a kislányával. Az ugyanis slussz.....elillant.

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg cukor, 4 tojás, 4 evőkanál víz, 4 evőkanál feketekávé, 1 kávéskanál szódabikarbóna, fél citrom leve, 20 dkg liszt; a krémhez 6 dl tejszín, 2 csomag habfixáló, 15 gramm zselatin, 250 ml frissen csavart narancslé, 25 dkg tehéntúró, 1 narancs, 1 liter zsíros tej, 28+8 dkg cukor; a díszítéshez 1 dl tejszín, 1 narancs

Elkészítés: a cukrot a tojássárgával jó habosra kavarjuk. Kanalanként hozzáadjuk a vizet és a kávét, majd belekavarjuk a szódabikarbónát, a citromlevet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a liszttel váltakozva a cukros masszához keverjük. 26 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk (vagy olajjal kikenjük és megszórjuk liszttel), beleöntjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig (tűpróba) sütjük.
A tejet 28 dkg cukorral főni tesszük, s lassú tűzön addig hagyjuk, míg sűrű karamellkrémet kapunk. Akkor van kész, ha a fakanál kavarás közben felvillantja a fazék alját. A tejszínt a habfixálóval habbá verjük. A zselatint beáztatjuk a narancslébe, majd gőzfürdő fölött feloldjuk. A feloldott zselatint a tejszínhabba keverjük, amit két fele osztunk. Egyik felébe kavarjuk a karamellkrémet, másikba a tehéntúrót, a 8 dkg cukrot és az apróra vágott narancsot. Mindkét krémet a hűtőbe tesszük dermedni. Miután megdermedt, összeállítjuk a tortát. Alsó lapra túrókrém, második lapra karamellkrém, a tetejére túrókrém. A torta oldalát az 1 dl tejszínből vert habbal vonjuk be, majd a narancsból dekorációt készítünk. Ha van, az oldalát megszórhatjuk darált grillázzsal.

2011. 12. 06.

Töltött paprika - újratöltve

Húgom írta nekem a tegnap a következőket:
"én a múlt héten is főztem. te nem"?
Hát....de. Csak amolyan semmi kedvem nincs. Tudjátok, amikor az idő pénz, neked meg semmire nincs időd. Na, jó, hagyom a nyelvtant, nem ragozom. A lényeg, hogy mi megvagyunk, sajna ugyanez nem mondható el a fényképelőmről. A múlt heti zakuszkás rúd csodás fotózása megártott neki, s úgy döntött a vakuja, hogy ezennel elhalálozott. Oldalborda zsummogott is nekem pénteken, hogy sikerült teljesen elállítsam a gépet, mert ő nem képes fotózni. Másnap kiderült (mikor gyönyörű sült pisztrang volt vacsira, s azokról akartam párat kattintani), hogy biza semmi elállítás, a vaku nem villant. Próbáltam így, úgy, amúgy...semmi. Gyári visszaállítás....semmi. Épp az előbb akartam hívni a szervízt (naná csak Bukarestben van).....délelőtt 10:10-kor még csak a fax válaszol. Hurrá. Éljen a kizáró jellegűség, mikor máshoz hiába is fordulok, mert ugye szakszervíz.

Ezek lévén elsorolva, most akkor áruljam el miképp is van újratöltve az a töltött paprika. Hát berbécshusival. Eleinte kissé húztam az orrom mikor Oldalborda ilyent rendelt, de végül olyan ebéd kerekedett belőle, hogy Középső csajom utána napokig nyaggatott, hogy "de ilyen ugye méééééééég lesz majd?" Hát ha lesz berbécshús, akkor miért ne!

Őszíntén megmondom, semmiféle méricskélés nem folyt, löketem mennyi hús, mennyi rizs volt felhasználva. Ezért akinek az nem elég, hogy szemre, az lessen át a sóskás töltött paprikám recetúrájához ITT A különbség első soron persze az, hogy a sóska jelen esetben felejtős, de a fűszerezésen esett némi változtatás. Került bele kis rozmaring porrá őrölt formában és kakukkfű. Sőt, most cukrot sem adtam hozzá. S mint írtam, ez nagyon finom volt. Ki nem hiszi, járjon utána (na persze a berbécs husi ellentáborának ezt hiába is írnám).