Gasztros berkekben jártasak  bizonyára ismerik már az aszalt paradicsomot. Ha nem is saját  konyhájukban, másoknál bizonyára már láttak (minimum ugye blogokon). Így  az idei hullámból nem akaródzott kimaradni. Nagy lelkesen bedobtam  magam, hogy az elmúlt hétvégére még Brassóban is jó időt jósoltak, így  naná a napenergiát szándékoztam használni. Sajnos erről le kellett  tegyek, hiába sültünk mi meg, a paradicsomok úgy gondolták, hogy kevésbé  aszalódnak, inkább már a megromlás útját fontolgatták. Ezt már nem  engedhettem nekik, ezért második nap este szépen összébbszorítottam őket  és beültek a sütőbe, légkeverésre, valahol 40-50 fok közé. Hát nem  mondom, még 48 órát ott töltöttek, igaz egy részüket már olyan 40 óra  után kivadásztam a tömegből, késznek nyílváníttattak.
Tehát  vásároltam 3 kg sárga, 9,5 kg piros hosszúkás fajtájú paradicsomot.  Ezeket megmostam, megtöröltem, kettévágtam, késsel-kiskanállal kivettem a  belsejüket. Ezután sütőpapíros (volt amelyikek alá azért nem is került  sütőpapír, úgy is működött) tepsire, egymás mellé helyeztem őket,  megsóztam. Kiültek a napra. Mint írtam, második este után a sütőbe  kerültek. Most azon morfondírozom, hogy ha ezt-azt nagyobb tételben  aszalnék, akkor mennyire érné meg egy aszalógépbe való befektetés. Azaz a  gép mennyi áramot használ a sütőhöz viszonyítva? Mert szerintem a  sütőben ugye be tudok pakolni egyszerre 4 nagy tepsit, ami símán veri az  aszalógép 5 tálcáját. Tehát a fogyasztásbeli különbség volna az  érdekes.
No, de félre a dumával, itt vannak a fotók, mikor a paradicsomok napoztak:
Ihol  pedig a paradicsomlevek. Összehasonlításképp, hogy a sárgák nem is  igazán tartalmaznak vizet, semmi extra átlátszó cucc a pohár tetején.  Ö....amúgy a két pohár eredetileg azonos szinten akaródzott  fényképelődni. Csak nem bírtam ellenállni a sárga paradicsomlé csodás  ízének. Jövőre szeretnék (na jó lesz felébredni, nem álmodozni) sok-sok  sárga paradicsonlevet. Valószínű maradok a szeretettel.

És tadadadammmmm, akkor itt vannak ők, a főszereplők. Teljesen beléjük szerettem.
ami kimaradt: a képen látható 6 kis üvegecske lett az össz aszalt mennyiség. na jó, van még 14 db a konyhaasztalon (hehe, nem 14 üveg, hanem 14 fél paradicsom). meg ami kóstolás címszó alatt nem érhette meg a tömeges távozást a tepsikről. amit már bánok, de eső után köpönyeg, hogy ha a kóstolt darabokat nem is, de ami üvegekbe került, azt sem mértem meg. ez van.
és még egy apróság: kizárt dolog, hogy eme 6 üveg folyamatosan a hűtőszekrényemben kapjon helyet. igaz, eddig mindenhol azt olvastam, ott tároljuk. hát majd akkor nálam nem ott lesz, beszámolok a tartósságukról.
update komment a tartósításhoz: tegnap este lapozgatom az utolsó Kiskegyed Konyhája-t, s abban elolvastam a tárkonyos ecetet. Hát persze, ismerem én, sőt használom, csak érdekelt mit is írnak a zújságban. Háháhá. Hogy hónapokig eláll a fridzsiderben. ááááááá, mondom minimum 2 évig eláll a kamrában. olyan körülmények között, hogy az én kamrám abszolút nem hideg.
szóval csakazértis tesztelődnek normál körülmények között azok az aszalt paradicsomok olajban.
újabb update: Édesanyámmal beszélgettünk, ő mondja, hogy azért az olyanoknak mint ő, nem ártana elárulnom, hogy az üvegekben a paradicsomokon és fűszereken kívül olaj is van. Tehát az aszalványokat üvegekbe helyeztem, pillanatnyi hangulatomról vezérelve tettem még bele bazsalikomot, rozmaringot, fokhagymát, majd felöntöttem olajjal, aztán tettem rá a kupakot.
szóval ha bárkinek bármi még ezek után sem világos, akkor kérlek kérdezzetek, ne nézzétek a képeket mint azok a bizonyos borjak az új kapu előtt. ;)










Müvész vagy. Elájultam és nem is tudok többet mondani csak annyit, hogy felejtsd el az aszalógépet, jó ez ígym, ahogy csináltad. S ráadásul még gazdaságosabb is. Ügyi vagy:)
VálaszTörlésna ez az amiben nem vagyok bíztos. tuti gazdaságosabb?
VálaszTörlésÉn is próbálkoztam aszalt paradicsommal, no de nem ipari mennyiségben:-) Egész jól eljátszadoztál a "borkánokkal":-)
VálaszTörlésÜgyes vagy, gusztusos kis termékek.
ja-ja...eljátszadoztam. kiabáltam Oldalbordának, hogy jöjjön segíteni a tornyot tartani, de nem hallotta. kénytelen voltam magam ura lenni.
VálaszTörlésBe szép kosarad van! :-D
VálaszTörlésVajon honnan is van ilyen szép kosaram?
VálaszTörlésés még egy kis megjegyzés, mielőtt a drága Húgom kiszúrná, mondom én:
VálaszTörlésaz utolsó képen a felső üvegnél elírás történt. természetesen nem bazsalokomos-rozmaringos-fokhagymás hanem bazsalIkomos-..... stb.
Anyám, ennyi paradicsom :). Jövőre én is, jövőre én is. Vigyázz továbbra is gyűjtöm a receptjeidet, de csak is a családom örömére és magaméra, amikor kipróbálom :)
VálaszTörlésJaj te Éva,megölsz ezekkel a mennyiségekkel:)))Aszalt paradicsomot én is nagyon szerettem volna idén készíteni,mert nagyon finom és jól jönne,de valahogy nincs már kedvem az eltevésekhez..majd adsz te ebből 1 üveggel,hátha:P Egyébként én is ilyen kiszúrós vagyok:paradicson.:))
VálaszTörlésÉn két kilót aszaltam aszalógépben. A hétvégén, ha nem felejtem el, megnézem az aszalógép fogyasztását, és kikalkulálom neked, mennyit fogyaszthat. Én olyan 20 órát aszaltam benne a két kilót, aztán mentek fokhagymás-bazsalikomos olajba.
VálaszTörlésJó kis képek lettek. Én is próbálkozom a paradicsom aszalással. Nekem van aszalóm. Egy egész napig aszaltam őket, de még nem lettek tökéletesek. Most a napon vannak már 1 hete, de lehet jobban járnék még 1 nap gépi aszalással, mert a napocska nem akaródzik itt sem úgy sütni. Amúgy még megjegyzem, szerintem olcsóbb a sütőben aszalni... (mert nagyobb mennyiség, stb)
VálaszTörlésJól néznek ki. Idén először én is készítettem, és nagyon finom lett. :)))
VálaszTörlésÓÓÓÓ de jóóól néznek ki! Jó lenne kipróbálni (még egyelőre marad a feltételes mód) :-)
VálaszTörlésHat, nekem is leesett az allam ettol a bejegyzestol. Nem semmi, oriasi gratula!
VálaszTörlésÉn is a sütőben aszaltam, 80 fokon 8-9 óra alatt készen lett! Nyilván azért ilyen "magas" hőmérsékleten, mert amikor meggugliztam mindenhol ezt találtam. Szerintem is maradj a sütőnél, és számolj... 80 fok 10 óra, vagy 45 fok 48 óráig?
VálaszTörlésAzt hiszem, holnap nagy aszalás lesz, mert sok ötletet adtál a felhasználást illetően.
Az asszonykám olívás-aszalt paradicsomos kenyeret szokott készíteni! És én eddig nem fűszereztem, de ettől kezdve fogom!!!