Oldalborda tegnap tökfőzeléket rendelt. Hát már előre rázott a hideg, említettem, hogy ebben nem jutunk azonos verzióra. Évekkel ezelőtt (lesz az tíz is) egyszer volt nálunk olyan fajta amit ő szeret. Már nem emlékszem ő avagy sógornőm készítették, hát repeta nem volt, igaz ők eltűntették. Ma aztán úgy döntöttem nem a szokásos fehér rántás-tej-kapor verziót nyomatom, hanem reformosítom. Oldalborda még nem evett belőle, gyerkőcökkel pusztítottunk. Ez így nekem is tetszett. Valószínűnek tartom, hogy a ház egy szem nagykorú pasijának jobban bejönne kolbásszal vagy bármi más húsneművel, de ma épp húsmentes nap jött össze (friss szemesbab leves volt előtte).
Hozzávalók:
- 1 nagy tök
- 2 nagy sárgarépa
- 4 piros húsos paprika
- 4 gerezd fokhagyma
- kevés olaj
- só
A tököt meghámozzuk, magokat eltávolítjuk, lereszeljük, sózzuk, 20 percet állni hagyjuk A sárgarépát, paprikát megtakarítjuk, szintén lereszeljük. Répát, paprikát kevés olajon párolni kezdjük, majd belenyomjuk a fokhagymát. Mikor a tök kiengedte a levet, kicsavarjuk, bele a többi párolandó zöldség mellé. Puhára pátoljuk. Ha túl sok levet engedne, vagy közben elpárologtatjuk, vagy kikanalazunk belőle, de aki sok lével szereti, az benne is hagyhatja (nekem a fölös lé a levesben végezte).
Tükörtojással fogyasztottuk, a receptet megtartom.
Sőt mi több, Oldalborda is nagyon finomként katalogizálta. Végre, egy tökfőzi ami mindenkinek bejön.
Sőt mi több, Oldalborda is nagyon finomként katalogizálta. Végre, egy tökfőzi ami mindenkinek bejön.

Finom lehet ez az összeállítás
VálaszTörlésTényleg nem is rossz ez a recept ;))
VálaszTörlésMaradok a kapros mellett, ugye nem baj ? és én se husit, se tosásotototot :) nem kérek, csak úgy kopaszon a tökömet főzeléknek :) :)
VálaszTörlésHát ezt kifogom próbálni. :D
VálaszTörlésNálam eddig a tökfőzelék, csak a jól bevált kapros formációban játszott, de ezt nem hagyom ki. :)
Az a gyönyörű tojás rajta... Hjaj. :)