Sütöttetek már olyan kalácsot, amihez nem kell élesztő? Ha esetleg nem, akkor rajta. Itt egy remek példány, le lehet utánozni. Pikk-pakk elkészíthető, hisz itt kimarad a dagasztok-kelesztek-formázok-kelesztek négyes fogata. Bár ha valaki valami extra pihe-puha darabra gondol, az jöjjön vissza később, ígérem húsvétig olyannal is jelentkezem.
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor,
- 10 dkg árpamaláta szirup,
- 20 dkg méz,
- 20 dkg vaj,
- 20 dkg mazsola,
- 55 dkg liszt,
- 3 tojás,
- 1 tojásfehérje,
- 1 tasak sütőpor.
A malátát, mézet, cukrot addig melegítjük, míg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a vajat, hagyjuk elolvadni. Belekavarjuk a mazsolát, a tojásokat, tojásfehérjét majd a sütőporral elkavart lisztet. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, tűpróbáig sütjük.
Ha épp nincs malátánk, ez ne legyen akadály. Mehet helyette is méz. Már ha nem sajnáljuk.

Finomak az ilyen kalácsok is, és gyorsan össze lehet dobni. Bár én imádom a kelt tésztákat készíteni. Mazsola helyett meg valami mást kell bele tennem, mert az is tiltólistás:) Konkrétan árpamaláta szirupot nem hinném, hogy be tudok szerezni itt, de majd megnézem.
VálaszTörlésA mazsola nálunk sem népszerű, de nagyon jó kis recept!!!
VálaszTörlésHmmm....ennyiőtöknél kakukktojás a mazsola?
VálaszTörlésEddig nem volt baj ezzel nálunk, de tegnap Kicsilány kijelentette, hogy az ő tejes műzlijéből a mazsolát kiköpi. Szerencsémre a csészéjébe nem került.
Ellenben Kiffiam kipecézte, fogta a kicsi tenyerébe, s kijelentette: Anya én ezt nem eszem meg.
És nem tényleg nekem kellett bekapni.
Amúgy meg én is imádom a kelt tésztákat, de kíváncsi voltam a sütőporos mit tud.
Mazsola nélkül én is tuti kipróbálom:)
VálaszTörlésSzuper a fotód, annyira kínálja magát...Sajnos nem tudok leemelni egyet...:o)
VálaszTörlésNa, ez a tömör gyönyör. Nekem bejön. :)))
VálaszTörlésNálam nincs tiltólistán a mazsola :)
VálaszTörlésDe átváltoztál:-)
VálaszTörlésMég nem sütöttem sütőporos kalácsot, de nem utasítanám el. A mazsolát sem, bár a gyerekek Kiffiú módjára kipiszkálják a sütiből.
nagyon guszta!
VálaszTörlés