Oldalak

2012. 07. 31.

Okoska

Na, ki ugrott rá a címre? Gőzöm sincs, hogy miért is ez a neve ennek a sütinek, de ha egyszer így hívják, nincs mit tenni. Szász vidékről, a Szeben melletti Ágota környékéről kaptam a receptet. Lehet duplázni ay adagokat, s akkor nagyobb tepsiben sütni. Nekünk most így volt jó, ráadásul még van belőle, tehát jelentkezőket elfogadok.



Hozzávalók: 
  • ½ l tej, 
  • 4 tojás, 
  • 11 dkg liszt, 
  • 12,5 dkg cukor, 
  • 2 tasak vaníliás cukor, 
  • 12,5 dkg vaj.


A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikavarjuk, hozzáadjuk a megolvasztott, langyosra hűlt vajat, majd a lisztet és a tejet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a tejes masszába kavarjuk. Sütőpapírral bélelt piteformába öntjük a tésztát, előmelegített középmeleg sütőben szép pirosra sütjük (~160°C, 45 perc).

Nagyon passzolt mellé a vörösborban sült meggy. Nyammmmmmm.

9 megjegyzés:

  1. Szerintem tudom, miért okoska a neve. Mert úgy sül meg az egész, mintha alul tészta, középen krém, felül meg máz lenne rajta. Vagy valami ilyesmi:)
    Mindenesetre, nagyon finom lehet!!!:) Én jelentkezem!:)

    VálaszTörlés
  2. Nem semmi ez a pite:)És a vörösborban sült meggy...hm...

    VálaszTörlés
  3. Edith, nálad is lehet egy pont. Akkor okoska indul a Maros partjára.

    Rubin Gabyval megtárgyaltuk a FB-on, hogy ez a tejespitének tejtestvére :D

    VálaszTörlés
  4. Hasonló mint nálunk az intelligens krémes...Azt hiszem az 8 tojás és egy liter tej... Nagyon finom sütemény! Jó ez a név is! :o)

    VálaszTörlés
  5. Aha, a pont nálam van. Eszembe jutott: intelligens krémes az általam ismert neve.:)

    VálaszTörlés
  6. Hogy ti, lányok, milyen inteligensek vagytok :DD

    VálaszTörlés
  7. Meg okoskák, naaaaaa!!!:) :D:D:D

    VálaszTörlés
  8. Hát így ha követi Oldalborda a blogot. Hangos felolvasásban kellett részesítenem, a megjegyzéseket illetően, hogy lássa nem attól a 4 dl sörtől vihogok úgy amit kb. 1 órája toltam magamba.

    VálaszTörlés