Hát nem tudom. Most úgy esett, hogy puffant. Hoztam így majd 11 hónap kihagyás után a mai kései reggelinket.
Tegnap délután kivettem a fagyasztóból egy zacskóba zárt Fáncsit. Fáncsi pedig a márciusban született hím bárányunk volt. Volt, mert 6 hósan levágtuk. Maradt 3 juhunk, akik most pasiznak. Aztán tavasszal ismét várjuk a létszámnövekvést. Addig meg Fáncsira emlékszünk. Meg csak a szépre. Mert......volt rossz is. Amikor szegényke elveszítette az egyik szarvacskáját. Amikor egy nyári éjszaka egy barnamedve megtámadta a Tanyánkat, 3 mangalicát ejtve áldozatul. Na, abban az éjszakában a bal oldali szarvacska is odalett. Hát hálisten csak annyi.
Magát a medvetámadást napokig, hetekig nem hevertük ki. Mármint lelkileg. Mert......hogy is lehet kitörölni az emlékezetből azt a pillanatot, amikor a támadás utáni éjszaka 2 órakor kinézel az ablakon, mert a kutyák rettenet ugatnak és a háztól olyan 6 méterre meglátod a hívatlan látogatót. Hát.....fényes nappal is ha nyitva volt a szemem, ha becsukva, csak azt a jelenetet láttam. Újra, meg újra meg újra.
No, de térjünk vissza a hamburgerre. Az mégiscsak saját akaratomból készült.
Magát a medvetámadást napokig, hetekig nem hevertük ki. Mármint lelkileg. Mert......hogy is lehet kitörölni az emlékezetből azt a pillanatot, amikor a támadás utáni éjszaka 2 órakor kinézel az ablakon, mert a kutyák rettenet ugatnak és a háztól olyan 6 méterre meglátod a hívatlan látogatót. Hát.....fényes nappal is ha nyitva volt a szemem, ha becsukva, csak azt a jelenetet láttam. Újra, meg újra meg újra.
No, de térjünk vissza a hamburgerre. Az mégiscsak saját akaratomból készült.
Hozzávalók a zsemlékhez
- 60 dkg liszt
- 2,8 dl tejsavó
- 3 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1,5 dkg só
- 4,5 dkg cukor
- 4,5 dkg mangalicazsír
- tojás és szezámmag a tetejére
Az alapanyagokat a kenyérsütő üstjébe tesszük, 15 percig dagasztja a gép, majd lezárjuk. Mikor duplájára kelt 8 részre osztjuk, némi pihentetés után zsemléket formázunk, melyet sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. 40-45 perc újabb kelesztés után megkenjük a felvert tojással, majd megszórjuk a szezámmaggal. 190 fokos sütőbe tolva 25-28 perc alatt megsütjük, rácsra téve hagyjuk kihúlni.
Míg a tészta kel, elkészítjük a húspogácsákat.
- 85 dkg fiatal juhhús
- 1 nagyobb hagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 3 evőkanál szójaszósz (ha van, akkor inkább worchester szósz)
- 3 teáskanál ketchup (nálam házi és rettenet sűrű)
- 1 teáskanál mustár
- só
- bors
A húst, a hagymát és a fokhagymát ledaráljuk. A fűszerekkel ízesítjük, majd hűtőben érni hagyjuk az ízeket. Amikor a zsemlék kisültek, elkészítjük a húspogácsákat. 8 részre osztjuk, ha van amivel, akkor szép kerekre formázzuk, ha nem, marad a hozzávetőleges kerekded alakzat. Középmeleg grillserpenyőn megsütjük a pogácsákat, majd a kettévágott zsemlékkel együtt az asztalra tesszük.
Mindenki ízlés szerint állítja össze a maga hamburgerét. Ehhez salátalevelet, sajt-, paprika-, paradicsom-, hagymaszeleteket, valamint ketchupot, majonézet teszünk az asztalra.
Mindenki ízlés szerint állítja össze a maga hamburgerét. Ehhez salátalevelet, sajt-, paprika-, paradicsom-, hagymaszeleteket, valamint ketchupot, majonézet teszünk az asztalra.

De jó, hogy visszajöttél, már nagyon hiányoztál!
VálaszTörlésA medve, szörnyű, túlszaporodtak, sajnálom, félelmetes lehetett, áhh, csak buta közhelyek jönnének ki most, annyira döbbenetes. Hurrá, hogy itt vagy, és amúgy nagyvonalakban megvagytok.
Drága vagy, köszi.
VálaszTörlés