Oldalak

2015. 04. 27.

Savanyú berbécsleves

 Szeretem a leveseket. Családom szintúgy. Egy időben paradicsomlevest paradicsomlevessel ettek volna, Kiffiúnál már egy ideje az almaleves után a meggyleves majd bármilyen gyümölcsleves a sztár. De ha véletlenül úgy történik, hogy egy nap nincs leves, estig nyugiban vannak, de lefekvéskor megkapom a magamét: ma miért nem ehettünk levest? 


Hozzávalók: 
  • 50 dkg berbécshús,
  • 2 sárgarépa, 
  • 1 petrezselyemgyökér, 
  • 1 szárzeller nyél, 
  • 1 kisebb hagyma, 
  • 20 dkg vékonyra metélt savanyúkáposzta, 
  • 3 dl savanyúkáposztalé, 
  • só, bors.




A húst apró kockákra vágjuk, annyi vízben amennyi ellepi, főni tesszük. Amikor a víz felforrt, a hústól képződő habot leszedjük, beletesszük a kockára vágott zöldséget, a savanyúkáposztát, enyhén megsózzuk, figyelembe véve a savanyúkáposzta és leve sósságát, majd puhára főzzük. A végén hozzáadjuk a káposztalevet, megszórjuk az őrölt borssal és újból felforraljuk. 

3 megjegyzés:

  1. Áruld el légyszí nekem tudatlannak, mi az a berbécs?????Melyik állatról van szó???

    VálaszTörlés
  2. Drága Anikó! Azt hiszem ideje lenne megtanulnom, hogy az ilyen Erdélyben használatos alapszavakat azért magyarázattal lássam el. De olyan vagyok mint a kicsi elefánt. Nehezen tanul, könnyen felejt ;-)

    A berbécs az ivartalanított kos.
    De ugyanúgy jó a juhhús, vagy a heréletlen kos húsa is.
    (nálam bárányhús nem igazán fordul elő, inkább hagyjuk őket megnőni, s csak nyár végén vágódnak le. a fiúk)

    VálaszTörlés
  3. Köszi, mi meg itt városiak ezt már nem tudjuk, nem ismerjük:-))))

    VálaszTörlés