Oldalak

2012. 02. 02.

Mini berbécsburger

Már a bejegyzés pillanatában megtetszettek Maimoni herketyűburgerei. Hát kérem szépen, mostanában sok blogger elkészítette - Beastie, Dalla Cucina....azaz tudom, hogy elkészítette, csak nem találom nála. Ezért aztán nálam is elérkezett a pillanat, szombaton. Ugyanis Oldalborda péntek este kivett egy csomag berbécshusit a fagyasztóból. Volt vele elképzelése, valami zöldborsós dolgot, de azt mondta ha jobb ötlettel állok elő, akkor teret kapok. Végül gyorsban szétcincáltam a darab húst, a csontot némi kockákkal főni tettem, a maradékot (sajna súlyban nem mondhatok semmit) ledaráltam. Majd nekiálltam hamburger zsemléket készíteni. Lévén aprónépre is tekintettel kellett lennem, így készültek a kis minikék, amik tuti sikert arattak.

Oldalborda emígy véleményezte: "ezek veszélyes darabok". Aztán fordított: veszélyes, mert egyszerűen abbahagyhatatlan, mert épp még egyet kapsz be (igen, neki ment egybe is).

Hozzávalók a zsemlékhez:
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 5 dkg rétesliszt
  • 5 dkg grahamliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2,2 dl tej
  • 2 tk cukor
  • 1 ek só
  • 2 ek olivaolaj
  • 14 dkg tejföl
  • 1 tojás a zsemlék tetejének lekenéséhez
  • magok a szóráshoz
A fenti hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe tesszük, közepesen puha tésztát dagasztunk belőle. Fedett tálba téve hagyjuk duplájára kelni. Ezután szűk ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk belőle (nálam olyan szűk 3,5 cm-esek lettek, szám szerint 60 db.) Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 15 perc pihenő után tetejüket egy felvert tojással lekenjük, különböző magokkal meghintjük (amiket én használtam: fehér és fekete szezámmag, napraforgómag, lenmag, mák). 180 fokra előmelegített sütőben 18 perc alatt sültek meg nekem.
Közben elkészítettem a húspogácsák masszáját, amit Oldalborda készségesen megsütött a grill serpenyőben. Itt csak az ízesítést tudom megmondani, mert gőzöm sincs mennyi hús lett végül ledarálva. Tehát húst sóztam, őrölt köményt és szecsuáni borsot szórtam bele. Kis zsemlécskék méretének megfelelő lapótyákat formáztam, amit ugye a férfiember kisütött. 
Zsemléket kettévágtam, pici salátalevél került az alsó felére, rá vöröshagyma (amit Mo-on lila hagymaként ismernek) karikák, ketchup, húspogácsa, majonéz (ez is természetesen házi....boltit évek óta nem vettünk, ezentúl soha nem is fogunk), paradicsomkarikák. Család először leszavazta a kis burgerkék fogvájóval rögzítését, de egyszerűen muszáj volt. mindenkinek kiosztottam párat, majd a maradékokkal elvonultam fotózni.
A képek megmagyarázhatatlanul pocsékak lettek (a fehéregyensúly auto módban volt), teljesen értetlenül állok még 5 nap után is a jelenség előtt. Ez van. De azt senki nem tudja elvitatni, hogy nagyon finom volt, ekkora sikerre senki nem számított.

13 megjegyzés:

Kati írta...

Szerintem pedig nem pocsékok a képek, és ez isteni finom lehet:)

Bors and Pepper írta...

Imádok mindent, ami mini! És tényleg nem pocsékak a képek...

Blogkonyha írta...

Tényleg nagyon cuki falatok! Mi az a berbécshús?

María írta...

Nagyon jó ötlet, aranyosak a mini berbécsburgereid. Jól összedolgoztatok Oldalbordával:) Jól gondolom, hogy a berbécs az birka? Persze lehet, hogy tévedek.

Katalin írta...

Nagyon aranyosak a kis burgerjeid! Bárányt, birkát mi nem nagyon szoktunk enni, talán egyszer-kétszer életemben, Jól elkészítve biztosan nagyon finom!

4Gyerek írta...

Máriánál van a pont. Berbécs az a birka. Azaz a báránykák apukája, ahogy gyerekeim mondanák.

CsillaHúgod írta...

Így lehet, hogy én is rászoknék a burgerezésre. Hamm...
:-)

babette írta...

ÖÖÖ...ez olyan pont a számbaféregydarabméretű???? Nagyon klassz!

Ibcsi írta...

úr isten csak most egy falatot!!!:-)))

Panna írta...

Nagyon klassz :) Tényleg veszélyes lehet, de gondolom a gyerkőcök imádták :)

Roza írta...

Nagyon jól néznek ki a falatok is és a képek is!:)

Kata írta...

Nagyon nagyon tetszik, ötletes és finom is lehet! :)

Beastie írta...

Tökéletesek lettek. A fotók se rosszak :)