Oldalak

2012. 07. 17.

Kókuszos nyalóka fagylalt

Nem tudom hol milyen időjárás járja, itt a tegnapelőtt késő esti eső igencsak lehűtötte a levegőt. Eső persze nem sok hullott, már szinte nem is látni a földön, hogy itatva volt.
No, de nyár van, ilyenkor fagylalt dukál. Hisz azért télen is akad bőven aki elnyalogatja. Legalábbis nálunk csak torokfájás okán lehet olykor kibújni a fagyikészítés alól.
Ez a fagyi igencsak rég készült, bizonyára az aprónép aligha emlékszik. Bár még 3 napig vakációznak, de utána újból itthon. Egy része. Akkor újból készülhet, valami frissítő hideg, nyalható, kanalazható finomság.


Hozzávalók: 
  • 45 dkg natur joghurt, 
  • 2 dl tejszín, 
  • 2 dl kókusztej, 
  • 10+5 dkg kókuszreszelék, 
  • 20 dkg cukor, 
  • 5+10 dkg étcsokoládé.


A joghurtot kicsöpögtetjük (akár egy teljes éjszakán át, de ha sietünk, 30 perc alatt is szép adag savó kicsöpög), a tejszínt habbá verjük, a cukrot a kókusztejben feloldjuk, majd mindhárom alapanyagot összekeverjük. A masszához adjuk a 10 dkg kókuszreszeléket, és két részre osztjuk. Egyik felébe az 5 dkg étcsokoládéból készült reszeléket keverjük. Mindkét adagot nyalókás formába öntve kifagyasztjuk. Ha megfagyott, a csokidarabos fagylaltot a maradék kókuszreszelékbe, míg a síma kókuszos fagyit olvasztott étcsokoládéba forgatjuk. Vigyázzunk, az olvasztott csoki nagyon hamar megszilárdul a fagylaltunkon, ezáltal a csokiburok hajlamos vastag lenni. Ha van némi kakaóvajunk, akkor használjunk belőle a csokiburokhoz. Nagyságrendekkel vékonyabb lesz a bevonó réteg. 10 dkg csokinál 3-4 dkg kakaóvajat használjunk. Mindkettőt külön megolvasztjuk, majd összekeverjük és az így nyert masszába gyors mozdulattal mártsuk bele a kifagyott nyalókákat.
Kakaóvajas ötlet persze nem saját kútfő, Zsuzsi a Praliné Paradicsomból osztotta meg olvasóival ezt az infót.

8 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

érdekes, kókuszos fagyit nem ettem még...Fogalmamsincs miért. Nagyon guszta, ezek után meg fogom kóstolni...Azt kérdezem, hogy a joghurt mennyi időt csepeg? Csak kb., hogy tudjam... talán olyan tejföl sűrűségűre?

Böbe írta...

Hú de guszta,most el nyaldosnék egyet,kettőt:))

Böbe írta...

Hú de guszta,most el nyaldosnék egyet,kettőt:))

4Gyerek írta...

Kriszti, igazad van!
Javítom a receptet.
Szóval akinek van türelme, nyugodtan csepegtesse akár egy éjszakán keresztül. De akinek sietős, az 30 perccel is beérheti.

Katalin írta...

Nagyon ötletes, szépek, gusztusosak, a gyerekeknek biztos nagy kedvence, meg persze a felnőtteké is... :)

Kati írta...

A kókuszos a lánytesóm kedvence, nekem is jólenne ilyen fagyi forma, de seholsem találok.Te hol vetted?

4Gyerek írta...

Kati, ezeket az Ikeában. Van Brassóban a www.pentrugatit.ro webáruháznak üzlete, nézz szét, ha kell szívesen veszek neked.

tücsi írta...

Istenien néz ki, nagyon szívesen nyalogatnám én is. Remélem az IKEA-ban én is találok!