Oldalak

2012. 07. 18.

Sajtos tortillafalatok

Ismét egy nem minapi falat. Akkoriban egy régebbi kíváncsíságom kapott elégtételt, mert biza én ezt már hosszú ideje ki akartam próbálni. Csak tudnám mi a fenét vártam annyit ezzel. Vannak dolgok, melyeket csak tologatok magam előtt, míg egyszer nekilátok. Utána meg csodálkozom, hogy jé, ez miért vett fel ennyi időt számomra! 
Van ám egy másik, már talán másfél éves múltra visszatekintő magam előtt toszogatott dolog is. Ami nem mellékesen szintén gasztros. Éspedig a kemencében kenyér sütés. Próbáltam magam innen-onnan dokumentálni, múlt hónapban falun végig kísértem egy sütést a bedagasztástól egészen míg a gyönyörű kenyerek készen nem lettek. Már-már elméletben neki is fogtam, hogy még a nyáron ennek a végére járok, kipipálom bármi áron, hisz a szüleimnél van kemence. Igaz, még kenyérsütésre ők sem fűtötték fel, a kemence ott volt mikor a házat vették. Erre mit olvastam az előbb? Gondaanyu témába vágó írását a Fb. megfelelő csoportjában. Hát mit ne mondjak, oda a nagy fránya önbizalmam. De remélem a kíváncsiságom győz, s ennek is a végére járok.
Tényleg, nektek vannak ilyen magatok előtt tologatós dolgok az életetekben?

No, de irány vissza a sajtos falatokhoz:


Hozzávalók 6 tortilla laphoz:
  •  25 dkg liszt, 
  • 125 ml tej, 
  • 25 g zsír, 
  • 3 g szódabikarbóna, 
  • 1 kávéskanál cukor, 
  • 1 csapott teáskanál só; 
Valamint a lapok összeragasztásához:
  • 30 dkg reszelt sajt

A tortillákhoz a tejet egmelegítjük, feloldjuk benne a zsírt, majd a langyosra hűtött elegyet a többi hozzvalóhoz öntjük és egy ruganyos tésztát gyúrunk. Minimum fél órát pihentetjük, majd 6 részre osztjuk. Lisztezett felületen mindeniket jó vékonyra nyújtjuk. Sütés előtt villával megszúrkáljuk, hogy ne púposodjanak fel. Egy tapadásmentes serpnyőt kihevítünk, majd a lepények 1-1 oldalát megsütjük. Mikor mindenik lepény 1 oldala megsült, folytatjuk a második felével. Amíg a lepény alsó fele sül, felül megszórjuk reszelt sajttal, arra ráborítjuk a következő lepény megsült oldalát, jól lenyomkodjuk. Ha alól a lepény megsül, vigyázva megfordítjuk az egészet, majd készre sütjük. Ugyaníg járunk el a többi 2-2 lepénnyel is. Az így kapott sajtos lepényeket falatokra vágjuk. Majonézes káposztasalátát, különböző mártogatósokat kínálhatunk mellé.

6 megjegyzés:

Kati írta...

Igen, pontosan a kenyérsütés az amit én is ki szeretnék próbálni,egyelőre csak sütőben. Bár lenne kitől tanulnom nagymamám, s újabban nagynéném minden héten süt kemencében, nekünk is:)
Et a tortilla pedig biztos finom.

Böbe írta...

A dolgok tologatásával,nem vagy egyedül:)) Pedig szeretem azt az elvet vallani,hogy amit megtehetsz ma,ne halaszd holnapra! De hát nem jön össze mindig! :) Az étel guszta lett,meg kóstolnám szivesen!

NYAMMM írta...

mmmmm....imádom az ilyen falatokat:)

Blogkonyha írta...

Tologatós dolgaim nekem is vannak. Éppen a napokban ültem rá az egyikre, még pedig a Kalocsai hímzésre...Azt kell mondjam, nehéz fába vágott a fejszém... A sajtos tunkolós pedig nagyon finom eleség, főleg ilyen fülledt időben...

Adél írta...

Előttem is van pár tólógatós dolog, de hát na, egyszer majd csak megszabadulók tőlük.
A tortilád nagyon guszta , én is tunkolnám:)

Gerdi írta...

Dologtologatás? Hadd ne soroljam:-) Recept is van bőven.
Kenyérsütéshez előbb kemence kéne. Győzködöm is Férjuramat !
Tortillát egyszer készítettem Lányom unszolására... Így sajtosan nagyon tudnám szeretni!