Oldalak

2012. 07. 12.

Sertéscsülök új ruhája

Történt vala, hogy a kék ikonos portál egy zárt csoportjában Gesztenye receptjei és Bonbon mánia elmesélt egy finomságot. Ketten kattantunk rá, azóta mi már rég el is felejtettük, hogy megettük. De az bíztos, hogy ismétlés lesz, hisz fölöttébb finom volt. Nem mondom, időigényes, meg akad utána mosatlan edény bőven, de amúgy nincs is vele sok "baj".
Hogy miről is beszélek? Hát az előpárolt, bundásan kisütött sertsécsülök szeletekről. Királyság.

Hozzávalók:
  • személyenként 1-2 szelet sertéscsülök (egyes üzletekben készen kapható, de ha van bejáratott mészárosunk, mosolyogjunk neki szépen, hogy vágja fel nekünk a vásárlandó csülköket)
  • páclé a hússzeletek érleléséhez, ami jelen esetben, 7 szelet csülökhöz a következőkből állt: tej, szójaszósz, méz, só, bors, fokhagyma, csípős krém (üveges, bolti, Kínából...összetevői így passz), morzsolt kakukkfű
  • liszt, tojás a bundázáshoz
  • olaj a sütéshez
 
Este a hússzeleteket megmostam, kissé megsóztam, a páclevet összeállítottam, egy műanyag tálba tettem, majd belementek a hússzeletek. Másnap délben kiemeltem a pácléből, az elektromos párolóba tettem, 50 percet pároltam. Ez az idő persze függ a hússzeletek vastagságától, de a hús puha kell legyen. Oldalborda szerint még párolhattam volna, én attól tartottam, hogy ha tálságosan puha, akkor omlós, s majd nehezített pálya lesz a sütésnél. Engem nem zavart, hogy nem olyan volt mint mikor a füstölt csülköt jó pár órán át addig főzzük míg a csontról leválik.
Tehát mikor megpároltuk, jöhet a bundázás. Liszt, tojás, megint liszt és megint tojás. Nem akartam zsemlemorzsát, s azt hiszem ha még készül (fog!), akkor is marad a zsemlemorzsa a kamrában.
Bátran ajánlom mindenkinek. Itt ma már élhetőbb idők járnak, bár ami eső a tegnap esett, az csak fel és nem leverte a port. Budapestről első kézből olyan infóm jött tegnap késő este, hogy Zuglóban kint hűvösebb volt mint bent a házban. Tehát van remény, hogy nem esélytelen bejutni a konyhákba.

7 megjegyzés:

tücsi írta...

Szia! Régen jártam nálad, még nem volt időm körülnézni. De ez a csülök megfogott. Szeretem minden formában, ez különösen finom lehet.:)

Edó írta...

Na,ez nagyon ottvan!:)

Kati írta...

Nem semmi ez az étel:) Igazi kaszásétel, laktató:)

Adél írta...

Hmm..ezt el tudom képzelni, milyen finom az íze:)Ráadásul nagyon guszta is ‼

Alíz, Erdélyből írta...

Nagyon fincsi lehet, de inkább télre hagynám a kipróbálását. A Morfondír blogomon közzétettem egy játékot, rád is gondoltam. Ezen a linken megtalálod: http://torzsasok.blogspot.ro/2012/07/kerdezz-felelek-jatek.html

Gerdi írta...

Ez felséges lehet! Nagyon étvágygerjesztően tálaltad!
Igen, reménykedhetsz, ma reggel végre "csak" 20 fok volt. Napközben sem volt olyan forróság, bár közel sem fáztunk.

Gesztenye receptjei írta...

De örülök, hogy sikerült, és hogy ízlett. Tényleg fantasztikus finom étel, most ettem iylet először:-))