Oldalak

2012. 09. 02.

Pityókás kenyér

Magyarországi olvasóim ha kicsikét is tisztában vannak az erdélyi "szakszavakkal", akkor tudják ám, hogy a címben szereplő kenyér nem alkoholos állapotú, hanem csak krumpli van a hozzávalók közt. 
Történt a mai nap, hogy Középső csajszim keresztapujához voltunk hivatalosak. Vendégségünk célja lényegében a lakókocsink feltérképezése, mert a haver erősen egy ilyen befektetésben gondolkodik. A mi lakókocsink pedig az ő kertjében horgonyzott le idei kiruccanása után (hosszú mese a miért, maradjunk annyiban, hogy hozzánk nem tudjuk felhozni). Oldalborda pedig símán lezsírozta, hogy márpedig grillezzünk, mi visszük a húst. Rábólintás a kérésre érkezett is, csak megtoldva ama kéréssel, hogy kenyeret is vegyünk a hús mellé, hisz náluk a faluban vasárnap délután nem találni. Ránéztem az órára, s megállapítást nyert részemről, hogy belefér egy kenyérsütés. Hisz vasárnap délután Brassóban is igencsak "mű" kenyerek kaphatók. Tele csupa finom magánhangzóval. Azaz hemzsegnek az E-ktől. Persze nem árultuk el, hogy honnan a kenyér. Megérkeztünk, a parázs már készen is volt, hiába no, éhes volt a haver. Felesége ma reggel elutazott, s déltől minket várt. Hát kicsit (avagy többet?) késtünk. De miután belakmározott, megbékélt eme negatívummal.
Kenyeret mikor a kezébe adtuk, csak nézett. Felszeletelte, megkóstolta, s rögtön jött az érdeklődés: hol vettük, mert ezentúl ők is ilyen kenyeret kellene vegyenek. Hát....pékséget még nem nyitok, uhhó boltban nem kapható. De hatalmas bók volt a kenyeremnek, de főleg nekem. Igaz is, hogy semmi öregtészta, semmi kovász nélkül egy nagyon finom kenyérke lett belőle. Miképp az is igaz, hogy bloggerségem, meg blog olvasói mivoltom előtt (már van vagy 9-10 éve) ugyanezt a kenyeret sütöttem, igaz akkor elejétől végéig kenyérsütőgépben. Most persze csak a dagasztást bíztam a gépre.


Hozzávalók: 

  • 58 dkg búzaliszt, 
  • 20 dkg főtt, áttört krumpli, 
  • 3 dl tejsavó, 
  • 2 dkg élesztő, 
  • 1,5 dkg só, 
  • 1 dkg cukor, 
  • 2,5 dkg sertészsír.
A meglangyosított tejsavóban elkavarjuk a cukrot, majd hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk. Ekkor a többi hozzávalóval együtt egy rugalmas, de inkább kemény tésztát állítunk össze, mert a dagasztás során a tészta lágyulni fog. Miután alaposan kidagasztottuk a tésztát, lisztezett felületre tesszük (esetleg szakajtó kosárba, amibe egy liszttel megszórt kendőt helyezünk), letakarjuk és duplájára kelesztjük. Ezután a kenyeret megformázzuk, ismét letakarjuk és a sütőnket 230 fokra felfűtjük. A második kelesztés 20-30 perc legyen. Ekkor egy fedhető tálba tesszük (jénai tál, kerámia tál), enyhén megspriccoljuk vízzel ráhelyezzük a fedőt és betesszük a sütőbe. 35 perc múlva levesszük a tál fedelét, hogy a kenyerünk héja szép pirosra süljön. Még 10 percet sütjük fedetlenül. Ekkor kivesszük, rácsra tesszük hűlni és vízpermettel megfújjuk. 

Természetesen tejsavó helyett készíthetjük vízzel, esetleg tej és víz keverékével. Most dúskálok a savóban, hisz Oldalborda sajtgyártással kísérletezik. 
Ha belefér, akkor szeretnék ezzel a kenyérrel részt venni Dizájn Menza dobozos játékában. Mert a kenyereknél biza mi rég leszámoltunk az E-kkel.

10 megjegyzés:

Babette írta...

Gyönyörű lett!!!

Blogkonyha írta...

Nagyon csinos kenyeret sütöttél! Én egyből tudtam, hogy burgonya van benne... :o)

Mary írta...

Viszem a receptet ha nem baj! :D
Lassan már 5 éve, hogy leszámoltam az ekkel.Í:)

Kósa Márta írta...

Sütö edény átmérője?
A gyengébben kedvéért - ezúttal magamra gondolok....

4Gyerek írta...

Kedves Márta! Ez a nagy, kacsasütő jénaimban készült. Ergó nagy volt neki az edény, de csak ez van nekem ami fedhető.
Kenyérke átmérőjét meg már nem tudom.

Mary írta...

El is készítettem tegnap:
http://marykonyha.blogspot.hu/2012/09/pityokas-kenyer-4gyerek-modra.html#more
Köszi szépen nagyon finom lett.:)

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki a kenyér. Proba lesz. De mi jelentösége van a 58dkg lisztnek? Miért nem 60 dkg pl? Egy nem kezdő háziasszony. Köszi Ruby

4Gyerek írta...

Kedves Ruby!
Igazad van, ezt illett volna odaírnom a recepthez, hogy a liszt mennyiség a kelteknél soha nincs kőbe vésve. Hisz függ a liszt minőségétől. Ha tojást is használunk, akkor annak nagyságától. Ha krumplit, akkor annak is van egy saját nedvességtartalma.
Szóval nálam így adta magát a tészta. 55 dkg-ról indultam, de még kért egy keveset.

4Gyerek írta...

Marianna, már akkor helyben le is "ellenőríztem" nálad. Sajna csak a látvány jutott nekem :)

Neon Rider írta...

:) most találtam rád. tetszik nagyon a blogod. fel is iratkoztam hát gyorsan:D

http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu/

puszi