Oldalak

2013. 02. 06.

Habos mandulakosárkák


Megmutatom nektek, hogy milyen egy türelemjáték süti. Attól lesz türelemjáték, hogy bekapcsolom a sütőt, mikor már szinte bemelegszik, akkor az áram balra el. Jaaa.....előtte meg az internet szolgáltatóval meccseltem. Hívom itt a városban a hibabejelentőt, mely lazán közli, hogy jogi személyek a fővárost tárcsázzák. Áldott szerencse, hogy csak lusták voltunk átíratni az egész csomagot magánszemélyre, hisz az a cég már 3 éve nem él, de oda jön a számla. Na, miután híres fővárosunkban sikerül elkapjak valakit, már igencsak szükségem lett volna egy patika fél nyugtató készletére. Kezdik, hogy áramtalanítsam a rendszert. Mondom nem az első eset, ezen már rég túlvagyok. Na, ekkor itt piszkáljak, ott módosítsak, lényeg, hogy vagy 20 percet osztottuk a cart az én számlámra. Mert net nem lett. Végül annyiban maradtunk, hogy kaptam iktatószámot a panaszomról. Aztán nekiálltam magam a beállításoknak. Újabb fél óra, s már volt is netem. Ja.....míg Oldalborda bele nem rúgott az egész bagázsba. Akkor kezdtem előről. Aztán mikor fellélegeztem, akkor az áram húzott el valamerre. Konkrétan visítani tudtam volna. Naná, akkor hívtak az internetesek, hogy oldódott-e meg a dolog. Mondtam, hogy talán, de semmi bíztosat nem mondhatok, lévén épp a villanyműveknél emlegetek sűrűn valaki(ke)t. No, de a végén megjött az áram (nem mondhatom, hogy a 220, mert annyi itt még éccaka sincs, sajna), megsüthettem a kosárkáimat.



Hozzávalók a kosárkákhoz: 
  • 12 dkg porcukor, 
  • 12 dkg szeletelt mandula, 
  • 2 tojásfehérje, 
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje, 
  • 1 db. keserűmandula, 
  • 2,5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt; 
a krémhez: 
  • ½ l tejszín, 
  • 3 evőkanál cukor; 
a tetejére 
  • gyümölcsök, 
  • dekorcukor.


A keserű mandulát megtörjük, belső barna héját eltávolítjuk, majd amennyire tudjuk, apróra vágjuk, majd összekeverjük a többi mandulával. Ehhez az elegyhez hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliarúd magjait, majd a tojásfehérjét is, amit nem kell habbá vernünk. A vajat megolvasztjuk, azt is hozzáadjuk. Ezután 3-4 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ha alaposan kihűlt, beleszórjuk a lisztet és alaposan összedolgozzuk, teáskanállal kis halmokat teszünk egy sütőpapírral bélelt tepsire. A kanalat megvizezzük, majd a halmokat kilapogatjuk, szétterítjük. Vigyázzunk, maradjon egy kis hézag még közöttük. 150 fokos sütőben 25 percig sütjük, azaz míg pirosas színt kapnak a korongok. Ekkor kivesszük a sütőből, melegen kosárkaformára borítva hagyjuk kihűlni. Ezalatt a tejszínt a cukorral felverjük, majd megtöltjük a kosárkákat. Gyümölcsökkel, dekorcukorral díszítve tálaljuk.
Tipp: ha nincs keserűmandulánk, helyettesítsük pár csepp keserűmandula aromával.

6 megjegyzés:

Kisildi írta...

Wonderland!

Zsuzska írta...

Hű, ez nagyon jól hangzik... Nem törnek könnyen a korongok, amikor kosárformára borítod? Lehet, hogy hétvégén tesztelem... :-)

Gesztenye receptjei írta...

Évi! Gyönyörű fotó, finom süti, imádom mindkettőt :-))

HajniZoli írta...

Már csak ilyen a mi hazánk:-)
Ne mérgelődj, csak magadnak ártasz. A kosárkák végül meglettek, szépek lettek, gondolom finomak is:-)

Chef Viki írta...

Nehézségek ide vagy oda, eszméletlen jól sikerült a sütemény! Gyönyörű!

Meg a fotó is :-)))

Hankka írta...

Ezek szerint kalandosan indult, de gyönyörű kis kosárkák lettek! :)