Oldalak

2013. 02. 10.

Rántott mangalicakaraj duplatormával

Oldalborda még ősszel jól betározott tormából. Egy darabig néztem a pincében a kupacot, majd miután elmaradt a káposzta savanyítás, hát belemásztam a kupacba. A céklás-tormás lúdgégét már megmutattam, most jöjjön egy húsos finomság. Naaaagy kísértést éreztem, hogy a mára elővett mangalicaszeletekből is ilyent készítsek. De....volt más tippünk, így az készütl el. Érkezik majd az is, hamarosan.


Hozzávalók: 

  • 1,2 kg krumpli, 
  • 4-6 szelet mangalicakaraj, 
  • 3+2 dl tejszín, 
  • 2 evőkanál olívaolaj, 
  • 1 púpozott teáskanál liszt, 
  • 3 evőkanál frissen reszelt torma, 
  • só, 
  • fehérbors;   
a panírozáshoz
  • liszt, 
  • tojás, 
  • zsemlemorzsa, 
olaj a sütéséhez.



A szószhoz a kihevített 2 evőkanál olajon megfuttatjuk a lisztet, felöntjük a 3 dl tejszínnel, csomómentesre kavarjuk és forralással besűrítjük. Ekkor sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt tormát, alaposan elvegyítjük.
A mangalicakarajt sózzuk, borsozzuk, panírozzuk és forró zsírban kisütjük.
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Ezután a főzőlevet leszűrve, 2 dl tejszínnel habosra kavarjuk, majd hozzáadunk 1-2 evőkanál tormaszószt.

Ez nagyon bejött nálunk. Krumplipürét bizonyára fogok még így készíteni. A szósz sem elhanyagolandó.
Azoknak, ahol esetleg van olyan gyerek, aki olyan mint nálunk Kicsilány ajánlom, hogy a krumplipüréből vegyenek ki egy adagot, s azt tálalják a gyereknek. Szemfüles voltam, mielőtt az egész pürét megtormáztam volna, egy kevésben elkavartam pár csöpp tormaszószt, s megkóstoltattam a csajommal. Alig volt érezhető rajta a torma, de igencsak húzta az orrát. Valahogy sejtettem. Sebaj, van még ideje megbarátkozni a markánsabb ízekkel is.

 


2 megjegyzés:

Kati írta...

Nekem bejönne, szeretem nagyon a tormát:)

Jutka írta...

Most jól jönne belőle egy hatalmas adag!