Oldalak

2013. 05. 20.

Laktató saláta

Édesanyám kérdezte, hogy kecskesajt érdekel? Aztán hozott két darabot. Fele elment csak úgy magában. Aztán a másik felének egy részét Oldalborda 1-2 kanál mangalicazsírban megsütötte. Innen továbbgondoltam a maradék kecskesajtot, bele egyenesen egy finom salátába.




Hozzávalók:

  • 60 dkg koktélparadicsom, 
  • 30 dkg zöldborsó, 
  • 30 dkg bébispenót, 
  • 25 dkg kecskesajt, 
  • 2+2 evőkanál olívaolaj, 
  • só, 
  • bors,
  •  morzsolt oregánó, 
  • 1 teáskanál cukor, 
  • 4 evőkanál balzsamecet, 
  • citromfű és mentalevelek.



A koktélparadicsomokat kettévágjuk, vágási felületükkel felfele egy tepsibe tesszük, megszórjuk 1 teáskanál sóval, 1 teáskanál cukorral, megcsöpögtetjük 2 evőkanál olívaolajjal, megszórjuk morzsolt oregánóval. 100 fokos, légkeveréses sütőben 6-7 órát aszaljuk, majd kivesszük és hagyjuk kihűlni. A zöldborsót enyhén sós vízben puhára főzzük, lecsöpögtetjük és kihűtjük. A spenótot megmossuk, lecsöpögtetjük, felitatjuk a vizet róla. Ha van salátacentrifugánk, akkor pillanatok alatt száraz spenótleveleket kapunk. Ha a spenótlevelek nagyobbak, akkor apróbb darabokra tépkedjük, majd egy tálba tesszük a zöldborsóval együtt. Hozzáadjuk a balzsamecetet, alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol érje az ecet, majd tányérokra rendezük.
Közben egy tapadásmentes serpenyőben megforrósítunk egy evőkanál olajat, az 1,5-2 centi vastag kecskesajt szeleteket egyesével, mindkét oldalán megsütjük. Ha szükséges, felhasználjuk a maradék olajat is.
A megsütött kecskesajtot úgy melegen kockákra vágjuk, az aszalt paradicsomokkal együtt a saláta tetejére tesszük, megszórjuk citromfű és menta levelekkel, tálaljuk.
Ha nincs bébispenótunk, akkor fiatalabb leveleket használjunk.



Tudjátok milyen gyorsan kámforrá változott? Oldalborda miután a levese után betolta az adagját (na jó, a fentiek kb. 4 személyre vonatkoznak, én ennél többet készítettem), lazán kijelentette, hogy ez nagyon finom volt, és laktató. Na tessék. Ő, a "kannibál", azaz a hatalmas húsimádó. Akit csak hússal lehet jól lakatni. Ráadásul a levesben sem volt hús. Ráadásul a kecskesajt ezennel elfogyott :(

3 megjegyzés:

Csilla Andi írta...

Na, most már tudom, hogyan fogom megkóstolni először a kecskesajtot. Én eddig nem ettem, pedig a Párom szülei mindig hoznak nekünk jó kis házit...:)

4Gyerek írta...

Hát nem lesz rossz választás, az tény. Olyan roppanós burok és krémes belső az eredmény.

Illéskrisz Konyhája írta...

ó, de finom lehet. Nem ettem még sült kecskesajtot... Mesés ízek a tányéron.