Oldalak

2019. 10. 28.

Diós sütemény

 Ez az a fajta süti, ami igencsak kelleti magát, dió ha van, simán kéthetente is elkészíthető, garantáltan "elkopik".


Hozzávalók egy gáztepsi mérethez:
A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg mangalica zsír (vagy 17-18 dkg klasszikus disznózsír, avagy 20 dkg vaj)
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg görög joghurt
  • 2 tojássárga
  • 2 csomag vaniliás cukor (avagy házi vaniliás cukor, netán vanilia kivonat)
  • 3-4 evőkanál tej
  • nagy csipet só
Töktelékhez:
  • 8 tojás
  • 2 tojásfehérje (ami a tésztából kimaradt)
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaniliás cukor (avagy a fenti alternatívák)
  • 2 evőkanál rum (helyettesíthető konyakkal)
  • 35 dkg darált dió
Mázhoz:
  • 40 dkg porcukor
  • kisebb citrom leve


A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk (vagy késes aprítót is használhatunk). Ezt két részre osztjuk, nem teljesen igazságosan. Az alsó részhez való legyen a nagyobb, hisz ezt a sütőpapírral bélelt tepsibe téve ennek oldalára is fel kell húznunk.
A töltelékhez a tojást, tojásfehérjét a cukorral és a vaniliás cukorral konyhai robotgéppel minimum 5 percig habosítjuk, hozzáadjuk a rumot, majd végül óvatos mozdulatokkal belekavarjuk a diót. Vigyázzunk, ne maradjon diócsomó szárazon.
Ezt a tölteléket a kinyújtott tésztarétegre simítjuk, majd ráhelyezzük a kisebbik tésztarészből nyújtott tetőt.
170 fokra melegített sütőben, légkeverésen nekem 27 perc alatt sült meg.
Miután a kisült tészta langyosra hűlt, a tetején elkenjük a frissen készített mázat. Ehhez a porcukrot elkavarjuk a citromlével. Inkább ne tegyük bele az egész citrom levét, hogy ne hígítsuk el a mázat, könnyebb helyzetben vagyunk ha utólag kell még hozzácsepegtetni. Ha mégis túl hígnak ítéljük, nyugodtan kenjük rá a tészára, majd szórjunk bele darált diót, vagy bármilyen más csonthéjjas forgácsot.


Nincsenek megjegyzések: