Oldalak

2010. 11. 27.

Diétám, avagy mit szabad és mit nem

Szóval újra itthon. Ez azért csodálatos érzés, igazándiból ilyenkor jön rá az ember, hogy mennyire értékelendő a saját lakásban, család körében tartózkodás. Mert igaz ugyan, hogy voltam látogatva a kórházban is, de Oldalborda közel olyan boldog volt mint én mikor hazacsaptak. Hisz egy nyűggel kevesebb volt neki. A többi ugye maradt, még nem tudok rohangászni suliba-oviba a gyerkők után, sőt mindennemű bevásárlás az ő feladata.
Itthon pedig az ember azért jobban gyógyul. Saját ágyában alszik (na jó, épp a francia ágy másik felén, hisz a belőlem fityegő zacsinak még a földön a helye), a wc-re nyugodt szívvel lehet kimenni, hisz teljes lelki nyugalommal lehet ráhuppanni. Nincs 6 óránkénti fecskendős vagy infúziós ébresztő, nem kell attól tartanom, hogy ma sem állítják le az infúziót, s mi van ha ismét eldugul a branül, megtelik a vénám. Mert ezek is nagy gondok ám, hisz épp a tegnap este tárgyaltuk, hogy a műtétből rég felépülök, de a bal karom teljesen csak vállból fogom még mozgatni. S tényleg gyógyulok, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy ma reggel a 6 órás ébredésem után még maradtam szundizni. Utána pedig hason ébredtem. Mit nekem varrás, csövek és társai.
Szóval még egy kicsi, s már tényleg csak a betartandó diétám fog erre az egész ijedelemre emlékeztetni. Még fél évet. Utána remélem csak egy rossz emlék marad.
Nos, lévén elég kannibál család vagyunk, így nem mondhatom, hogy nem érint rosszul a disznóhústól való eltiltásom. Főleg egy fél, a szüleimtől kapott disznóval a fagyasztóban. No, de azért a hal (sovány), szárnyas, borjú meg sovány marhahús megmaradt, tehát nem lesz belőlem vega. Igaz ezeket sem épp olajba fullasztva szabad elkészítenem, hanem főzve, párolva vagy roston sütve. 
Állítólag tilosak a felvágottak, ellenben szabad a párizsi meg a bőréből kicsomagolt virsli. Hát a párizsiben van fokhagyma, meg amúgy is.... Ja, és semmiféle füstölt dolgot nem szabad. Meg vadhúsokat sem. Na, abból is van egy szarvascomb a fagyasztóban.
A zöldség kategória kissé érdekesre van formálva. Legnagyobb bánatom a tiltólistás hagyma és fokhagyma. Hány olyan kaját is készítünk ami a hagyma felkockázásával kezdődik? De ha nem szabad, hát nem szabad. Megengedett a krumpli, sárgarépa, főtt-párolt karalábé, az apró tököcskék, zöldborsó (de nem szárított), zöldsaláta, a paradicsom csak ha forrázva van s lenyúzva a bőre, fejes saláta. Tiltott még a karfiol, bab, lencse, savanyú káposzta, s bár nem épp zöldség kategória a gomba, ők ide sorolták, azt is teljes egészében tilos.
Lisztneműek: tészta, rizs, gríz, zabpehely (no, de miért csak a zab?)...ezeket szabad. Ellenben nem szabad semmi nemű kőttes tésztát ennem. Miképp friss kenyeret sem, tehát mondjuk csak a másnaposat.
Kompótok házi készítésű, frissek kell legyenek. Alma, cseresznye, meggy. Alma oké, de másik kettő így tél elején.....
Lekvárok, dzsemek, méz megengedett (már két napja vajas-mézes kenyér a reggelim meg a vacsim....évek óta nem ettem, most meg nagyon jól esik)
Tej és tejtermékek: nem írja a lajstromom, de bent mondták: legjobb lenne most a kecsketej. Van is egy ilyen automata a városban, csak épp parkolni lehetetlen a közelében, a történelmi belváros kellős közepén, a híres Fekete Templommal szemben. No, de csak veszünk abból is valahogy. Friss sajt mehet, tehéntúró, sótlan telemea (na, ezen rengeteget gondolkodtam mi is lehet a magyar megfelelője, hát....amolyan fetához hasonló, attól fényévekre levő, közel sem krémes tejtermék). Tilos a krémsajt bármi nemű válfaja a juhtúróval együtt.
Gyümölcsök: szőlő, meggy, cseresznye megengedett, tilos a körte (hurrá, Dunát lehet torlaszolni a körtekompótaim mennyiségével), dió, aszalt szilva, datolya, füge, mandula (nesze neked házi szaloncukor), mogyoró.
Ital: szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák, semmi alkoholos, tilos a kávé, kakaó, fekete tea, jégbe hűtött bármi.
Ugyanakkor tilos csoki, égetett cukor vagy karamell, fagyi, tojássárgával készült krémek, krémes cukrászsütik. Ezek mellé társul a mustár, bors, piros porpaprika, bármi nemű télire eltett savanyúság (a frissen készített is max citromlével savanyítható, ecet a hibaszázalék), tojásrántotta, lágytojás, tükörtojás. A felvert tojásfehérje azért pudingokba meg miegymásba felhasználható. A főtt keménytojás engedélyezett. Ez utóbbit évekig nem ettem, max szökőévben egyszer, ha a haverokkal kimentünk a zöldbe. De most a kórházból való távozásom napján ez volt bent a reggeli. Hát iszonyat jól esett. Miket nem tesz egy műtét az emberrel......


16 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Még olvasni is durva volt...

A lényeg, hogy otthon vagy, és a gyógyulás útján lépkedsz! Gyors épülést és hajrá, kitartást!

Praliné Zsuzsi írta...

Hat ezt elovasni is hihetetlen sokaig tartott, nemhogy megjegyezni, plane betartani :(
De csak felev, es a fagyiszezonra pont ehetsz mindent :D

4Gyerek írta...

Viki: ettől dúrvább már csak a fájdalom volt. Nyavalygok, de nem ítéletnapig adták a listát.

Erinacea: igen, a fagyiszezon :D

Ottis írta...

Gyógyulást neked!Gondolom most már a nehezén túl vagy!!Persze a diétát is néha nehézkes tartani, de találékony vagy és majd finomakat összehozol .-)Én tudom :-)

4Gyerek írta...

Ottis, honnan tudod? :D
És igen, szerintem az utolsó nehéz nap a tegnap volt. Elvégre aki már hason ébred.....

Névtelen írta...

Pár napja derült ki,hogy epekövem van.Nagyon várom a receptjeidet,még nem tudom mikor lesz a műtét,de én azt hallottam,nem csak fél év a diéta:((
Gyors gyógyulást!
Üdv:Gina

4Gyerek írta...

Gina: sajnállak. Mekkora méretűek? Nálam a baj az volt, hogy rengeteg volt a homok, ami elzárta a vezetőket, így az epe nem tudott a helyes irányba folyni. Már visszafele ment.
A kórteremben a mellettem levő nőnek nem kellett eltávolítsák az epéjét, mert neki volt jó pár apróbb, zöldborsó méretű köve, meg egy nagy, kb. fürjtojás méretű. Neki azért a felépülés könnyebb, a diétáját nem tudom.
Állítólag az articsóka tea való még epéseknek. Hát rém rossz, azt tanusíthatom. Hátha találnak valami olyan praktikát amivel nem kell szenvedj.

kikocs írta...

Hát, ahogy olvastam a tiltólistád, valószínűleg csak érdekesség-szinten foglak olvasni, nem ötletgyűjtök majd... :)
Gyógyulj meg gyorsan!

4Gyerek írta...

köszi, köszi.
bár ahogy mondják, never say never.
kívánom, hogy sose kelljen ilyen listát betartanotok a családban.

Mézigörl írta...

Jobbulást kívánok még 1x! Gyógyulj meg hamar! :))

Névtelen írta...

Hűű, ez nagyon durva! De lényeg hogy otthon vagy, gyógyulsz, és fél év múlva elfelejted a diétát:)

Mivel mi a diétákkal nagyon jóban vagyunk, (tej, tojás, szója, szénhidrátdiéta)így én azért fogok ötleteket meríteni az új receptjeidből:)
Mielőbbi felépülést és teljes gyógyulást kívánok!

Ami írta...

Jobbulás! Nem semmi ez a diéta...

Névtelen írta...

Szia!
Csak egy 16 mm-es,de állítólag terjeszkedik.Eléggé be vagyok kakilva.
Azért a teát kipróbálom

Andrea írta...

Kormika a mütét meg a kórház az összes kínjával már múlt idö! Otthon vagy és ott fogsz a leggyorsabban felépülni!

A kajalistád próbáltam értelmezni, de nem megy. Nekem úgy tünik, hogy gyakorlatilag semmit se ehetsz, pedig javasolni akartam csöben sütött brokkolit, vagy karfiolt, de láttam, hogy a krémsajt ellenség. :)

Különben ha belegondolok, nem semmi dolga van az epénknek igaz? Egy kicsit kíméld is, meg fogja hálálni!
Lesz még Dezsövágás meleg fehérkenyérrel! :))
gyógyulás és puszi!

4Gyerek írta...

Gina: a folyamatot szemmel kéne tartani. azaz kövessed időközönkénti uh-val. lesz-e homok. mert az dugítja a vezetőt. a kő ha nő, akkor mekkorát nő s milyen idő alatt.
remélem az ijedelmed nagyobb mint a jelenlegi okod erre.

Andika: persze, hogy lesz vágás. saját nem, de kit érdekel. jövő ilyenkorra meg már az apránkénti beszoktatásom is kipipálva. én bízom benne, s hiszem, hogy nem vakon.

sedith írta...

Ajaj, nem semmi! De bizony, a megengedett sem kevés, azokból meg jó kis kajákat rittyentesz majd! És meglásd, úgy megszokjátok majd, hogy végül már nem is fogsz tudni visszatérni teljes mértékben az eddigi főzési stílusodra.
Képzeld, ma azt mondta a férjem: rájött, hogy nem is esik neki jól a flekken. Többhavi kimaradás után mondta, bár igaz, ő sosem volt nagy disznóhúsevő.

Jaj, még valami: épp ennyire rossz telemeákat fogtál ki, hogy ilyen róla a véleményed? Sajnálom, de én nagyon szeretem, és szerintem a feta nem közelíti meg a telemát.:) Az a krémes, elomló sajtféle, amit mostanában kapni lehet, és persze, finom is, az nem a feta, a feta is kemény és morzsálódó, legalábbis az igazi. :)

Puszillak, és gyors felépülést kívánok!:)