Oldalak

2012. 09. 16.

Kókuszos csiga

Van pár íz, ami nagyon bejön nálam. Többek közt a kókuszos is ilyen. A héten az egyik élelmiszer üzletláncban ázsiai napok voltak, ott vettem konzerv kókusztejet. Ma pedig, mikor félkómásan hazaértünk egy átbulizott éjszaka után, főzni kellett, hisz érkeztek Oldalborda szülei. Finom sütőben sült csülök, vöröskáposztával készült. De ha már a sütő úgy is be lett izzítva, hát előkaptam a kókusztejet. Löketem nem volt milyen recept legyen, de csigára gondoltam. Aztán bedobáltam az elképzelt alapanyagokat a kenyérsütő üstjébe, majd ahogy dolgozott a gép, úgy adtam hozzá az állag szerint. Végülis a következők kerültek bele:



Hozzávalók:
a tésztához: 
  • 1 kókusztej konzerv (mérlegre téve a töltősúly 395 g volt),
  • 70 ml víz
  • 4 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál só,
  • 8 dkg cukor,
  • 63 dkg liszt
a töltelékhez:
  • 20 dkg mascarpone,
  • 15 dkg kókuszreszelék,
  • 15 dkg cukor,
a csigák meglocsolásához:
  • 1 dl tej
  • 2tasak vaníliás cukor
 A tészta hozzávalóit a kenyérsütő üstjébe tesszük, egy puha, ruganyos tésztát dagasztatunk a géppel. Ha duplájára kelt, a tésztát kétfele vesszük. Egyesével kinyújtjuk kb. 4 mm vastagságú, téglalap alakúra, megkenjük a mascarpone felével. A kókuszreszeléket összekeverjük a cukorral, s eme elegy felét rászórjuk a megkent tésztára. Ezután a tészta hosszabbik oldalánál fogva felcsavarjuk, 2 ujjnyi vastag szeleteket vágunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tészta másik felével ugyanígy járunk el. Sütés előtt 20 percet pihentetjük a tésztát. Sütéshez a sütőt 200 fokra felmelegítjük, 20 perc alatt szép pirosra sütjük. A sütés utolsó 3 percében a csigákat meglocsoljuk 1-2 teáskanál vaníliás tejjel

12 megjegyzés:

Kisildi írta...

Nos, milyen lett?? Ha csak elképzelem, akkor azt hiszem: pazar

Blogkonyha írta...

Nagyon finomat sütöttél! Olyan lazán veszed a kelt tésztát, hihetetlen. Magamtól nem mertem volna bele tenni kókusztejet, de ahogy látom a végeredmény csodás lett!

4Gyerek írta...

Ildi, tényleg pazar lett. Azt hiszem holnap megnézem, hátha még van kókusztej a Lidl-ben.

Kriszti, egyszer régen még próbáltam kókuszosat, de akkor kókuszdióból magam készítettem a kókusztejet. Tudom, hogy az egészségesebb, mert hát mégsem konzerv, de ez egyszerűen annyira krémes, hogy csak.
Ami meg a lazaságot illeti: kapott a tészta egy kis folyadékot, bíztos ami tuti alapon. a zsírosság meg....ha sok vajat teszünk egyes péksütikbe, attól csak finomabb. hát aki a kókuszt szereti, annak tuti ez erősen bejön.
igazándiból a mascarpone-val voltam úgy, hogy tegyem-ne tegyem....beleteszem, lássuk mi lesz. hát egy nagyon krémes és finom belső.

Böbe írta...

Nagyon finom lehet!Vadászni fogok kókusztej után:)

Hankka írta...

Szuper ügyes vagy, istenien néznek ki a csigák! :)

Kati írta...

Na ilyen kókuszos csiga nekem is kell:) De még életemben nem láttam kókusztejet, azt hiszem jobban kell figyelnem ezután:)

Gerdi írta...

Néha az ilyen esetekből sülnek ki a legjobb dolgok! Én is kókuszrajongó vagyok, nem tiltakoznék, ha elém tennéd:-)

Panni írta...

Most sül az első tepsi adag, az illata brutál!!! Annyit változtattam, hogy nem volt kókusztej, ezért 3,5%-os tejet főztem fel kókusszal és egy éjszakányi pihenés után átszűrve ez a tej ment a tésztába, a kókusz pedig a töltelékbe. Ezen kívül én csak 2 dkg élesztőt tettem a tésztába, a csigákat pedig félidőben a töltelékből még töltés előtt, szűrővel kicsöpögtetett kókuszos-tejes lével kentem meg. NAGYON kókuszos!

4Gyerek írta...

Panni, remélem nem volt epeműtéted és nem ettél ma csülköt. Mert akkor kibírod a csigákat.
Nálam sajna ma visszaütött a tegnapi "böjtös" étkezés. Így nem repetáztam a csigasütésből.
Bíztos finomak lettek nálad is :)

Panni írta...

Étvágy terén mostanában nem állok jól, úgyhogy inkább a fiúkat kényeztetem a főztömmel. A csiguszok egyébként állati szépek lettek, fényes-ragadós mázasak és az ízükért is nagyon-nagyon meg lettem dicsérve :-)) Nagyon jó recept, köszi szépen!!

tücsi írta...

Ha kókuszos csak finom lehet. Jó ötlet, az unokáim részére majd elkészítem.:))

Jutka írta...

Nagyon szépek a csigáid..jól jönne most egy pár :)