Oldalak

2012. 09. 01.

Köménymagos és sajtos stanglik



Hát valószínűnek tartom, hogy a gyerekek nem, de én már nagyon várom, hogy hazajöjjenek. Valahogy hiányzik a házból a szokásos perpatvar. Meg nincs kinek sütni-főzni. Meg is állapítottuk Oldalbordával, hogy biza kettőnkért nem érdemes kenyeret sütni. Mert a végén úgy is az állatok kapják meg. Mert amilyen tételben mi fogyasztunk, hát az nem sok. De persze megláttam valahol némi köményes fonatot. Nyálelválasztás on. Tenni kellett ellene. Kinyitottam a hűtő ajtót, hogy kivegyem a savót. Erre szembenézett velem a sajt. Hát akkor legyen köményes is, meg sajtos is. Lőn.



Hozzávalók a tésztához: 

  • 3,8 dl tejsavó, 
  • 4 dkg élesztő, 
  • 50 dkg búzaliszt, 
  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 
  • 2 teáskanál só, 
  • 1 teáskanál cukor, 
  • 1 teáskanál őrölt kömény; 
a kenéshez 1 tojásfehérje;
a szóráshoz durva szemű só, köménymag, reszelt sajt.


Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukros tejsavóhoz és felfuttatjuk. A többi hozzávalóval ruganyos tésztát dagasztunk, duplájára kelesztjük. Ha megkelt, 12 részre osztjuk, gombócokat formázunk belőlük, s újabb 10-15 percig pihentetjük. Ekkor stanglikat sodrunk belőlük, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. A tojásfehérjét kevés vízzel elkeverjük, megkenjük vele a stanglikat, majd megszórjuk a sóval, köménymaggal és reszelt sajttal

3 megjegyzés:

trollanyu írta...

Szuper lett, én is szoktam a tejsavóval sütni és nagyon szeretem mindenhez. Nálunk a sajtos a kedvenc.

Éva írta...

Nagyon guszta! Eltudnám képzelni akár csak sima tejjel elkészítve vagy az már nem olyan? Az én konyhámban tejsavó annyira nincs.

HajniZoli írta...

Szépek! Szeretjük mi is, most megkívántam:-)