Oldalak

2013. 02. 20.

Tárkonyos nyúlleves

Azt hiszem edig ez a 2013-as évben érvényesülni látszik a 13-as. Habár......nem vagyok babonás, a 13-as számot ezidáig kedveltem. Álltalában inkább volt szerencsés, mint ellenkezője. Csakhogy....azt hiszem az állatfarmunk nincs azzal tisztában, hogy nekik is meg kellene feleljen a 13-as szám. Múlt héten egy mangalica malac tüdőgyulladás miatt, tegnap pedig egy nőstény nyúl lépte át az örök vadászmezők küszöbét :(
Arról a nyúlról jutott eszembe, hogy nem is olyan rég készült egy leves, tárkonyosan, illene megosztani.



Hozzávalók:
  • 1 nyúl csontos részei (fej, nyak, bordák..), 
  • leeső húsdarabok, 
  • 4 sárgarépa, 
  • 1 petrezselyemgyökér, 
  • 3-4 krumpli, 
  • 1 hagyma, 
  • 2-3 evőkanál olaj, 
  • 2 dl tejszín, 
  • 1 tojássárga, 
  • 1 púpozott teáskanál liszt, 
  • só, 
  • bors, 
  • tárkony, 
  • ecet.
 
A hagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk az apró kockára vágott krumplit, még egy rövid ideig dinszteljük. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott húst, valamint a csontos részeket. Párat kavarunk rajta, míg a hús kifehéredik, majd beletesszük a kockára vágott gyökérzöldséget, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön puhára főzzük a hozzávalókat. Ekkor a tojássárgát, lisztet csomómentesen elkavarjuk a tejszínnel, hőkiegyenlítve hozzáöntjük a leveshez. A tárkonyt apróra vágjuk, hozzáadjuk a leveshez. Ecettel ízesítjük.
Tipp: ha van, akkor víz helyett használjunk bátran alaplevet. Friss tárkony híjján morzsoltat vagy ecetben tartósítottat is tehetünk. Ez utóbbi esetben az ecet hozzáadásánál vegyük figyelembe a tárkony ecetességét.
 

3 megjegyzés:

Marka írta...

Na eeeezt tuti megcsinálom :-) Köszi Kormi :-)

Kisildi írta...

Már meg is vettem a tepsifülest!

4Gyerek írta...

Hírtelen ilyen népszerű lett? ;-)