Hát nem tudom. Most úgy esett, hogy puffant. Hoztam így majd 11 hónap kihagyás után a mai kései reggelinket.
Tegnap délután kivettem a fagyasztóból egy zacskóba zárt Fáncsit. Fáncsi pedig a márciusban született hím bárányunk volt. Volt, mert 6 hósan levágtuk. Maradt 3 juhunk, akik most pasiznak. Aztán tavasszal ismét várjuk a létszámnövekvést. Addig meg Fáncsira emlékszünk. Meg csak a szépre. Mert......volt rossz is. Amikor szegényke elveszítette az egyik szarvacskáját. Amikor egy nyári éjszaka egy barnamedve megtámadta a Tanyánkat, 3 mangalicát ejtve áldozatul. Na, abban az éjszakában a bal oldali szarvacska is odalett. Hát hálisten csak annyi.
Magát a medvetámadást napokig, hetekig nem hevertük ki. Mármint lelkileg. Mert......hogy is lehet kitörölni az emlékezetből azt a pillanatot, amikor a támadás utáni éjszaka 2 órakor kinézel az ablakon, mert a kutyák rettenet ugatnak és a háztól olyan 6 méterre meglátod a hívatlan látogatót. Hát.....fényes nappal is ha nyitva volt a szemem, ha becsukva, csak azt a jelenetet láttam. Újra, meg újra meg újra.
No, de térjünk vissza a hamburgerre. Az mégiscsak saját akaratomból készült.
Magát a medvetámadást napokig, hetekig nem hevertük ki. Mármint lelkileg. Mert......hogy is lehet kitörölni az emlékezetből azt a pillanatot, amikor a támadás utáni éjszaka 2 órakor kinézel az ablakon, mert a kutyák rettenet ugatnak és a háztól olyan 6 méterre meglátod a hívatlan látogatót. Hát.....fényes nappal is ha nyitva volt a szemem, ha becsukva, csak azt a jelenetet láttam. Újra, meg újra meg újra.
No, de térjünk vissza a hamburgerre. Az mégiscsak saját akaratomból készült.
Hozzávalók a zsemlékhez
- 60 dkg liszt
- 2,8 dl tejsavó
- 3 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1,5 dkg só
- 4,5 dkg cukor
- 4,5 dkg mangalicazsír
- tojás és szezámmag a tetejére
Az alapanyagokat a kenyérsütő üstjébe tesszük, 15 percig dagasztja a gép, majd lezárjuk. Mikor duplájára kelt 8 részre osztjuk, némi pihentetés után zsemléket formázunk, melyet sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. 40-45 perc újabb kelesztés után megkenjük a felvert tojással, majd megszórjuk a szezámmaggal. 190 fokos sütőbe tolva 25-28 perc alatt megsütjük, rácsra téve hagyjuk kihúlni.
Míg a tészta kel, elkészítjük a húspogácsákat.
- 85 dkg fiatal juhhús
- 1 nagyobb hagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 3 evőkanál szójaszósz (ha van, akkor inkább worchester szósz)
- 3 teáskanál ketchup (nálam házi és rettenet sűrű)
- 1 teáskanál mustár
- só
- bors
A húst, a hagymát és a fokhagymát ledaráljuk. A fűszerekkel ízesítjük, majd hűtőben érni hagyjuk az ízeket. Amikor a zsemlék kisültek, elkészítjük a húspogácsákat. 8 részre osztjuk, ha van amivel, akkor szép kerekre formázzuk, ha nem, marad a hozzávetőleges kerekded alakzat. Középmeleg grillserpenyőn megsütjük a pogácsákat, majd a kettévágott zsemlékkel együtt az asztalra tesszük.
Mindenki ízlés szerint állítja össze a maga hamburgerét. Ehhez salátalevelet, sajt-, paprika-, paradicsom-, hagymaszeleteket, valamint ketchupot, majonézet teszünk az asztalra.
Mindenki ízlés szerint állítja össze a maga hamburgerét. Ehhez salátalevelet, sajt-, paprika-, paradicsom-, hagymaszeleteket, valamint ketchupot, majonézet teszünk az asztalra.
2 megjegyzés:
De jó, hogy visszajöttél, már nagyon hiányoztál!
A medve, szörnyű, túlszaporodtak, sajnálom, félelmetes lehetett, áhh, csak buta közhelyek jönnének ki most, annyira döbbenetes. Hurrá, hogy itt vagy, és amúgy nagyvonalakban megvagytok.
Drága vagy, köszi.
Megjegyzés küldése