Oldalak

2014. 12. 14.

Tepertős csiga

Ha egy extra kiadású tepertős péksütire vágynátok, akkor ezt föltétlen készítsétek el. Ez itt egy gyors fotó, épp elcsípve az utolsó darabokból az első sütésnél. Második sütésnél még gyorsabban elfogytak a kis csiguszok.



Hozzávalók a tésztához: 
  • 65 dkg liszt, 
  • 1 tojás, 
  • 1 tojássárga, 
  • 4 dkg élesztő, 
  • 3 dl tej, 
  • 6 dkg cukor, 
  • 6 dkg vaj, 
  • csipet só;  
a töltelékhez:
  • 25 dkg mangalicatepertő, 
  • 5 dkg étkezési keményítő, 
  • 1 csapott teáskanál só,
  •  kevés őrölt bors; 
kristálycukor a csigák tetejének megszórásához.

Az élesztőt egy kevés cukorral felfuttatjuk a meglangyosított tejben, majd a vaj kivételével a többi hozzávalóval rugalmas tésztát gyúrunk. Ha a tészta összeállt, fokozatosan beledagasztjuk a z olvasztott vajat. A bedagasztott tésztát huzatmentes helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen 4-5 mm vastag lappá nyújtjuk. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tepertőkrémet. Ehhez a tepertőt ledaráljuk, hozzáadjuk a keményítőt, majd sózzuk, borsozzuk. Ezzel a krémmel megkenjük a kinyújtott tésztalapot. Akár fel is tekerhetjük és úgy vágunk 2 ujjnyi vastag darabokat, vagy a megkent lapot feltekerés előtt hosszű, alnyújtott trapéz alakra vágjuk és a sávokat a hosszabbik oldalnál kezdve tekerjük fel. Ajánlott a csiga külső végét alóra behúzni, így az esetleg kiolvadó zsiradék kevésbé tud kifolyni. A kész csigákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, kissé hézagosan, mert még nőni fognak. A csigák tetejét kevés kristálycukorral megszórjuk, majd letakarva újabb 20-30 percet kelesztjük. Ezalatt a sütőt felmelegítjük 175 fokra és a kelesztési idő lejárta után szép pirosra sütjük.

Első sütésnél a csigák felét borssal, a másik felét kristálycukorral szórtam meg. Másik alkalommal már csak cukorral szórtam. Érdemes kipróbálni.

Ha nem jutunk mangalicatepertőhöz, akkor használjunk 30 dkg tepertőt és csak 3 dkg étkezési keményítőt. Nagyjából így változik az arány, figyelembe véve a mangalicatepertő könnyebb olvadását.

Nincsenek megjegyzések: