Oldalak

2014. 12. 12.

Csupa csokis muffin

Ez az a muffin, ami rengeteg csokoládét el bír nyelni. Sőt, még annál is többet, hisz érdemes dupla adaggal indítani. Vagyis....inkább startból a dupla adagot írom le. Közepes méretű kapszlikba téve (vagy a szilikonos formájúba) nagyjából 36-40 db jön ki belőle. Nem, nem sok. Még akkor sem, ha nem Kicsilány ünnepélyére megy 2/3-a. Ebédnél mindenki alapból betolt 2 db-ot. S akkor nem maradt itthon egy szál sem. Ugyanis ma volt Kicsilány téli ünnepélye, ahol az előadás megkezdése előtt Kiffiú bebizonyítandó, hogy ez bizony ehető, betolt egyet. Aztán előadás után 20 perccel már csak 1 db. árválkodott. Poénosan mondtam is a gyerekeimnek, hogy azt hiszem ez rossz volt, hisz megmaradt. Kicsilány kerek szemekkel nézett, nem vette a lapot :p
Nos, ezt a receptet már fél éve ígértem. Szánom-bánom, de csak most lett fotódokumentálva. De remélem megérte rá várni, az érdeklődők meg szépen el is készítik.



Hozzávalók 36-40 muffinhoz: 
  • 20 dkg étcsokoládé,
  • 20 dkg fehér csokoládé,
  • 1/2 dl presszókávé,
  • 2 evőkanál vaníliakivonat,
  • 35 dkg vaj,
  • 30 dkg cukor,
  • 40 dkg liszt,
  • 6 tojás,
  • 6 g szódabikarbóna,
  • 2 evőkanál citromlé.
A tetejére csokimousse:
  • 3 dl habtejszín,
  • 15 dkg étcsokoládé.
A dekorációhoz:
  • csokiszilánkok,
  • vagy fehér ét étcsokoládé olvasztva, majd rácsorgatva
A csokoládékat külön-külön megolvasztjuk.
A vajat, cukrot, tojást, lisztet, szódabikarbónát és citromlevet egy tálban alaposan összekavarjuk, majd két részre osztjuk. Az egyik részbe az olvasztott fehércsokoládét és a vaníliakivonatot vegyítjük, a másikba az olvasztott étcsokoládét és a presszókávét. Az így kapott masszát rétegesen muffinkapszlikba kanalazzuk. Vigyázzunk, a kapszlikat maximum 3/4-ig töltsük, sütés közben nő a térfogatuk. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
A kihűlt muffinok tetejét megkenjük csokimoussal. Ehhez a tejszínt egy kis lábosban felfőzzük, majd hozzáadjuk az apró kockákra tört csokoládét. Amikor ez elolvadt, lezárjuk a hőforrást, majd kihűtjük. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd a hűtőből kivéve habbá verjük.
Csokiszilánkokkal díszítjük. Ennek hiányában csokoládét olvasztunk, zacskóba tesszük, melynek sarkán pici lyukat vágunk, és ráspricceljük a mousse tetejére.

Jelen esetben 3x12 muffin készült, majd a maradékokat már nem volt kedvem váltakozva tenni a kapszlikba, ezért a végén lett két világos és két sötét muffinom.

Aki nem szereti, ha a muffinokra sütés közben "rágyógyulnak" a papírkapszlik, azok süssék szilokon formákban, majd abból kivéve tegyék át a papírkapszlikba. Jelen esetben ez utóbbi módszerrel készültek, hogy a gyerkőcöknek ne kelljen bíbelődniük a csomagolás eltávolításával.

Nincsenek megjegyzések: