Oldalak

2015. 10. 25.

Mornay mártás

Kitörtem a klasszikus mártások bűvköréből. Nem bántam meg, sőt.



Hozzávalók: 
  • 1 pici hagyma, 
  • 3 dl tej, 
  • ½ dl tejszín, 
  • 2 babérlevél, 
  • 3 szegfűszeg, 
  • 3 dkg vaj, 
  • 3 dkg liszt, 
  • 5 dkg cheddar sajt, 
  • 1 mokkáskanál mustár, 
  • 1 tojássárga, 
  • késhegynyi frissen reszelt szerecsendió, 
  • só, 
  • őrölt fehér bors.




A tejet tegyük egy lábosba, adjuk hozzá a babérlevelet és a szegfűszeggel megszúrkált hagymát. Takarékon főzzük 3-4 percig, majd hűtsük ki. Egy másik lábosban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet és folytonos kavarás mellett addig pirítsuk míg aranysárga lesz. Tűzről levéve adjuk hozzá a leszűrt tejet, majd kavarjuk simára. Tegyük vissza a tűzre és sűrítsük be. Takarékon forraljuk további 15 percet. Ízesítsük sóval, őrölt fehér borssal és a reszelt szerecsendióval. A tűzről levéve adjuk hozzá a reszelt sajtot, a mustárt és a tejszínnel elkevert tojássárgát. Kitűnő kisérője a párolt, majd sült karfiolnak.

Nincsenek megjegyzések: