Hozzávalók:
- 25 dkg liszt;
- 20 dkg madre;
- 20 dkg érett, kemény juhtúró;
- 1 tojás
- 75 ml tej
- 1 teáskanál só
- 7,5 dkg vaj
Elkészítése: a túrót apró darabokra morzsoljuk, majd a tej, a vaj és a medvehagyma kivételével az összes hozzávalót összegyúrjuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet és kanalanként a dagasztás alatt levő tésztához adagoljuk. A dagasztás végén belegyúrunk egy jó nagy marék, apróra vágott salamát. Ezután letakarva, 30 percre félretesszük. Ezután 40 perces időközökkel 3x meghajtogatjuk, klasszikus leveles tészta hajtogatással. Ezután műanyag zacskóba csomagolva 12 órán át hűtőszekrényben pihentetjük. A pihentetési idő után 2-3 órát a konyhapulton tartjuk, hogy konyhahőre melegedjen. Másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kivágjuk.
Elméletileg felvert tojással kellene lekenni a pogácsák tetejét, ami nálunk kimaradt.
Szaggatás után 1-1,5 órát pihentetjük, majd 180 fokos sütőbe tolva megsütjük.
Elméletileg felvert tojással kellene lekenni a pogácsák tetejét, ami nálunk kimaradt.
Szaggatás után 1-1,5 órát pihentetjük, majd 180 fokos sütőbe tolva megsütjük.
2 megjegyzés:
Érdeklődöm mi az a madre?? Nagyon gusztusos a pogácsá!!
A madre is egy kovász fajta. Elkészítéséről különböző írások vannak, lényegében az olasz lievito madre az alap, ami anyakovászt jelent.
Kovászos körökben alapjáraton egy 50% hidratációs kovászt jelöl (azaz a kovászmagunk frissítéséhez egységnyi vizet és két egységnyi lisztet adunk - fele annyi víz mint liszt)
Megjegyzés küldése