Oldalak

2010. 12. 07.

Marcipános-mogyorós bonbon



Tavaly engem is elkapott a bonbonkészítés utáni vágy. Tudtam egy Mo-i címet, azon a nyomvonalon indultam, s kaptam egy céget itt Romániában, aki szintén olyan olasz szilikonformákat forgalmaz. Állítólag. Találtam egy telefonszámot. Hát nem volt könnyű, kb. 5 napig könyörögtem nekik küldjenek fényképes árajánlatot. Végül küldtek, csak épp nem gondoltak arra, hogy bennem némi kereskedői hajlam is szorult, s felháborodván a "gyors" kiszolgálásukon, lecsaptam ama figyelmetlenségükre, hogy az olasz cég prospektusát adták meg nekem. Hát nem voltam rest, azon nyomban rámentem az olasz honlapra. Ott annyiféle forma fogadott, hogy órákon keresztül azon töprengtem, hogy mennyit és melyikeket rendeljem meg. Aztán megajándékoztam magam klasszikus formákkal, gyömbéremberkéssel, téli hangulatúval, húsvétivel, dínóssal meg nem is tudom már milyenekkel. Tettem ezt annak fejében, hogy minél többet rendeltem, annál kisebb volt a szállítási költség. Vettem cukorformát is, azt még igazából nem is nagyon használtam, csak egyszer, a kisfiam szülinapjával egybekötött keresztelői tortához készítettem a kis mozdonyokat és kocsikat. A végeredmény megfelelt, csak épp a befektetett munka és idő volt óriási, ezt még csiszolni kéne (csak még nem tudom hogy).
Aztán a napokban már nagyon készülődtem egy gránátalmás próbálkozásra, s tegnap látván Edó marcipános bonbonjait, s megvolt az utolsó lökés. 

A csokikéreg s a maripángolyócska közti krémes cumó nekem kissé lágyra sikerült, aki ezt a nyomvonalat kísérné, annak javaslom, hogy a tejszínbe több csokit tegyen.
Hozzávalók:
30 gr magas kakaótartalmú étcsoki (nálam most 75%)
1 dl tejszín (nekem most 32%)
125 gr tejcsoki
15 darab erdei mogyoró
marcipánmassza (a Plusban lehet venni, marzipan kartoffeln néven fut, a tasak 100 grammos, ára szerintem tök jó, nekem volt egy megkezdett zacskóm, egy rózsát készítettem belőle, s még most is maradt belőle).

Az étcsokit temperálós módszerrel, amit Erinacea oldalán olvastam, megolvasztom, majd kikenem vele a formát. Senki ne kövesse a példám (siettem a lányok után a suliba), s ne sajnálja az időt a kétszeri kikenéshez. Tehát kikenni, hűtőben rövid idő alatt megköt, újból kikenni, ismét hűtőben hagyni megszilárdulni.
A marcipánt sütőlap között kinyújtom, majd kis kockákra vágva bevonom a mogyorókat. A marcis mogyorókat a kikent bonbonformába teszem, majd a tejszínben felolvasztott csokis masszából teszek egy keveset a mogyorógolyócskákra (ebből a masszából még bőven maradt más bonbonhoz is).
Ezután a szilikonforma behuppant a fagyasztóba, s miután megkötött annyira, hogy a bonbonok aljának való csokiréteget is rá lehetett tenni, hát megtörtént az utolsó művelet, s ismét a fagyasztózás következett.
A fotók nem igazán sikeresek, gyermekeim meg Oldalborda nem igazán voltak türelemmel a fotózás iránt. Főképp a kisfiam tépte ki a kezemből, eszméletlen, hogy mekkora csokirajongó (hiába no, első gyerek közel 4 éves koráig alig 1-2x kóstolt csokit, a másféléves fiam pedig rendesből reszket érte....ember legyen a talpán aki meg bírná vonni tőle eme nasit).
A képen a középső delikvens az a gránátalmás, abból majd még lesz egy kísérlet, ezek rettenet illó anyagból készültek.

16 megjegyzés:

Mézeskalács írta...

Te aztán jó sokat küzdöttél a bonbon formáidért!:)
De mint a végeredmény is mutatja, megérte!

Mézigörl írta...

Elájulok, komolyan! Marcipán és mogyoróóó... imádooom! :))

Chef Viki írta...

Nagyon ott van ez a cumó :-DD

Jöhetnek az újabb formájú falatok!

kikocs írta...

marcipánt is meg tudod csinálni magad, tisztított mandulát a súlyával azonos mennyiségű cukorral kávédarálóban összedarálod, és pár csepp!! vízzel összegyúrod. Nagyon finom, és pikkpakk kész.
Én tegnap rendeltem formákat, Pécsről, most várom, hogy küldjék, megcsinálom szerintem ezt is!

4Gyerek írta...

hát tudom, hogy készíthető marcipán házilag is, kb. fél éve készülök is erre. fondantra hamarabb rávettem magam, előbb-utóbb a marcipán is bejön.
Azért majd kíváncsi vagyok miket is alkotsz.

egycsipet írta...

Mmm, ez nagyon finom lehet!

4Gyerek írta...

hát lehet inkább a nagyüzemi gyártást inkább a szaloncukrokkal fogom elkövetni.
Oldalborda tavaly megkért, hogy soha többé boltit.

nelly írta...

Én már napok óta bonbon készítő formát keresek. Meg tudnád adni ennek az olasz cégnek a web oldalát? Aztán én is neki tudnék állni ilyen finomságok készítésének.

4Gyerek írta...

https://www.silikomart.net/_portal/naviga/index_silikomart_net_en.php?f_codpag=prodotti_easy&f_codlingua=EN

de azt előrebocsátom, hogy tavaly überbrutál lassan küldtek, megrendeltem dec. 2-án, megkaptam dec. 22-én. Ja, és dec. 16-án postázták. Hogy miért telt 2 hétbe míg útrakeltek a megrendelt, s helyben pay pal-al kifizetett cuccaim, nem bírtam megérteni, reklamáltam, s azt a választ kaptam, hogy de hát megkaptam, mi a baj.
áááá....semmi, csak épp ajándékba home made meglepikre már semmi időm nem maradt.

Ottis írta...

Nagyon szépek lettek!

nelly írta...

Azért köszönöm szépen. Majd utána járok.... van ismerősöm, aki sűrűn jár ki, hátha úgy egyszerűbb.

4Gyerek írta...

szívesen. ha sikerrel jártál, majd remélem tudósítasz.

kikocs írta...

Ha valaki Magyarországról téved ide bonbonformát rendelni, akkor soregi.com :) 1000ft/db

A marcipán sokkal sokkal egyszerűbb, mint a fondant :D és én nem blogolom a főzésemet. Nem jut rá idő. Van egy kajás blogunk anyukákkal, ahova már gyakorlatilag csak én írok, ha egyátalán, anyaehesvagyok.blog.hu de bizony a család miatt a gyerekekről meg magamról írok inkább itt a blogspoton. Pedig most is a madártej titkait úgy megírnám, pár hete csináltam egy állatorvosit, és most remélem, a tökéleteset... Majdnem fejre álltam, mikor a 63 éves szomszéd néni megkérdezte, hogy dehát a pudingportól lesz sűrű, nem? ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
De ott van még piszkozatban a tökéletes kuglóf is, meg a dobostorta, a habcsókos parfétortáról nem is beszélve, amire még gondolni sem mertem, hogy leírom... Bár ezek nem gyerekeseknek (és epebetegeknek) való receptek :)

kikocs írta...

Csak a jövő bonbonjai kedvéért: a csokikrém,a mivel töltesz, nagyon jó! és besűrűsödik, ha pár órát áll. Sőt, egy-két nap alatt egészen kemény lesz, és trüffelt is lehet belőle csinálni. Nálam az lett a maradék sorsa. És aztán csináltam még direkt trüffelnek is :) Szóval nincs ezzel semmi baj :)

4Gyerek írta...

hja, a maradék csücsült pár napot bizakodóan várva a folytatást, de aztán idő hiányában szépen bekanalazódott. nem méltó végkifejlet egy jövendőbeli bonbon tölteléknek.

Nelli írta...

Ez a bonbon nagyon szupi!:)