Említettem, hogy Oldalborda hozatott 21 kg halat. Ezért nem meglepő, ha a gulyás is napirendre került. A medvehagymás-autós kalandunk másnapján összeverbuváltuk a haverok egy részét, megpróbáltunk telefonálni az időjáráshoz is, hogy ugyan a napsütést kérnénk dekornak, hát közel sikerült. Némi rövid zápor is jött látogatóba, de végül nem rontott a hangulaton.
Amíg Oldalborda a gulyás készítése körül tevékenykedett, addig én finom, aszalt paradicsomos kenyeret sütöttem, sőt egy adag habcsók is befigyelt. Egyikkel sem vallottam szégyent. De a halgulyásnak is hatalmas sikere volt.
Hozzávalók 14-15 személyre
az alapléhez:
- halfej, farok, apró hal összesen 3 kg, (harcsa, ponty, busa)
- só,
- bors,
- 5-6 babérlevél,
- 1 kávéskanál rozmaring;
- 4 púpozott evőkanál zsír,
- 1 kg sárgarépa,
- 1 kg hagyma,
- 3 kg paprika,
- 7 dl paradicsomlé,
- 5 dl félédes fehérbor,
- 1 l száraz vörösbor,
- 2 evőkanál pirospaprika por,
- 2 evőkanál cukor,
- só;
- 3 kg halhús, haltej, ikra (ponty, busa)
- só, bors
Az alapléhez valókat egy fazékba, annyi vízben amennyi ellepi, odatesszük főni. Miután felfőtt, a tüzet visszavesszük, beletesszük a fűszereket, 4 órán keresztül forraljuk, majd leszűrjük. 2,5-3 liter alaplevet kell kapjunk.
A halhúst nagyobb darabokra vágjuk, a haltejjel, ikrával sózzuk-borsozzuk és állni hagyjuk.
A zsírban megdinszteljük a karikára vágott sárgarépát, a csíkokra vágott hagymát, paprikát.. Megszórjuk a pirospaprikával, felöntjük a fehérborral. Ha felfőtt, hozzáadjuk a paradicsomlevet és a cukrot. Főzés közben szükség szerint vízzel pótoljuk a folyadékveszteséget. Mikor a zöldségek jól megfőttek, hozzáadjuk a vörösbort és az alaplevet. Ha felfőtt, beletesszük a haldarabokat, haltejet, ikrát, majd lassú tűznél rázva rotyogtatjuk míg a hal elkészül. A besózott hal miatt csak a végső kóstolás után sózzuk, nehogy a halak miatt túl sós legyen a gulyásunk.
Nokedlit kínálunk mellé. Természetesen a csípős íz kedvelőinek kínáljunk mellé valami megfelelőt. Nálunk a házi Erőss Pista, valamint a Bp-i beszerzés habanero paprika tarolt.
Nokedlit kínálunk mellé. Természetesen a csípős íz kedvelőinek kínáljunk mellé valami megfelelőt. Nálunk a házi Erőss Pista, valamint a Bp-i beszerzés habanero paprika tarolt.
Tipp: tavasszal, nyár elején paprika helyett lecsóalapot is használhatunk.
Tanács: Minél több fajtájú halat használunk, annál finomabb lesz a gulyásunk. A vörösbort azért tesszük a gulyásunkba, mert ezáltal kevésbé esik szét a hal.
Nem utolsó sorban ezt a gulyást küldeném a Tarka Bárka blogon futó, 48. VKF-re is.
5 megjegyzés:
Hűha! Még életemben nem ettem halgulyást! De ez valami fenséges lehet! Kicsit irigy a 21 kiló miatt:))) MI heti szinten járunk horgászni, de itt még elég gyér a felhozatal. Hétvégén csak egy kis tárcsában sütött paprikás dévérre futotta:)))
Gratulálok! Ez a recept űberel mindent!!!
Kormi, ez nem a halászlé? Ha az, ha nem, IMÀDOM!!
De jó neked, hogy tudsz fözni! :-)
A gulyást szeretem, a halat még jobban, a kettő együtt pedig telitalálat! Jó sűrű szaftja van, nagyon finom lehet!
Andikám, a halászlé az inkább a leves kategória. Ez meg ugye a nokedli mellé készült. Izé, a nokedli készült a halhami mellé.
A főzés pedig...izé....módosítom a cimkéket, azaz hozzáadom, hogy a nagykorú pasi készítette. Igaz nem konyhában, de teljes részletekbe ne bonyolodjunk :p
Kriszti, hát jó dolog a hal az tény. Bár vannak akik nem szeretik, csak fogják. Pl. apósom.
Babett, nálunk após az össz szabadidejét a horgászbottal a kezében töltené. A hülyeség, hogy még ott is képes fogni, ahol már azt mondják kihalt a halállomány.
No, de ezek a Dunáról lettek kifogva, Oldalborda egyetemi kollegája hozta megrendelésre.
21 kg pedig konyhakész állapotban volt (igaz, fejekkel együtt)
Megjegyzés küldése