Oldalak

2012. 04. 16.

Medvehagymás pogácsa

Húsvétra a locsolók kóstolhatták volna. Ha kijönnek hozzánk. De nem jöttek,mert bár a városban lakunk, a legközelebbi tömegközlekedési megálló is több mint 1 km gyaloglásra van tőlünk. Sőt, hozzánk jönni hegyre kell. Tehát a lusta osztálytársak inkább nem locsolják meg a lányainkat. Aztán a baráti körtől "visszakapjuk" amit olykor Oldalborda is elkövet. Pl. tavaly sms-ben küldözgette a lányoknak-asszonyoknak: "én kis kertész legény vagyok, az idén nem locsolgatok". De azért persze volt részünk locsolásban. Kiffiú is hamar belejött az szerepébe. A versikét is se perc alatt memorálta, kicsit izgultam is, mert reggel kezdtük tanulni. De legalább most már tudom, hogy megy neki a "biflázás".

No, de térjünk vissza a pogácsához, majd kanyarodjunk el ismét. Tehát medvehagyma. Személy szerint tavaly kötöttem ismerettséget ezzel a kis zölddel. Kezdtem magában rágcsálni. Majd jött a leves. Meg még más is. Aztán gondoltam, hogy ugyan legyen belőle télen is. Így került kicsit megfonnyasztva üvegbe téve, került aprítva olajba, került darabosra vágva zacskóba téve a fagyasztóba. Hát a medvehagymás olaj királyságos. De a többi nem hozta a beléjük helyezett reményeim. Igaz, levesként teszteltem először, persze nem is azt akartam ám, hogy ugyanolyan intenzív íze legyen mint a frissnek. De sokkal több medvehagymával sem mentem sokra. Nem mondom, elfogyott, de....
Aztán jött az utolsó fagyasztott zacskóval, hisz már itt is indul a szezon. Na, ez igen. Ez bejött. Olyannyira, hogy a héten még lesz ilyen (most épp nincs itthon tejföl, annál inkább friss medvehagyma).

Akkor még aki gondolja, az olvassa el a tegnapi történésünk. Aki nem, az nyugodtan lépjen lennebb, a recepthez.
Tehát kezdjük azzal, hogy szombaton voltunk másik 2 autó társaságában offroadozni. Lett belőle relatív nyugis kirándulás. Tegnapra az egyik autó lemorzsolódott, mégiscsak az ortodoxoknak húsvét volt, illett a pasinak otthon ülnie. Így egy másik házaspárral úgy gondoltuk, elmegyünk medvehagymát szedni. Már a tavalyi medvehagymászás is kalandos volt, mikor Oldalborda alig bírta az autót a dagonyából kiszedni, csörlőkábel elszakadt, hasonló finomságok. S ugyanoda készültünk. Hol csepergett az eső, hol sütött a nap. De mi vígan csaptuk neki a hegynek. Már az első kanyarban előkerült a láncfűrész, facsutak állt az utunkba. Probléma hárítva. Majd jött az ezeregyéjszaka meséje ezerkét út-ösvény formájában. Ismét nem kaptuk hol is kellene menni. Eltévedtünk, visszamentünk, sártengert kerültünk. Aztán megláttuk a helyet, túl a völgyön ami elválasztott tőle. De sebaj, Oldalborda felismerte a helyet, ott verseny is volt már szervezve tavaly. Mondja tíz perc, s ott vagyunk. Közben azért félvállról mondja azt is, hogy egy helyen csúszós lesz az út, ne ijedjek meg. Megyünk, gurulunk szépen, 1x-2x elcsúszik az autó fara, majd kérdem: mikor jön a veszélyes. Mire ő: már át is mentünk. De időm sincs felszusszanni.....az autó segge megcsúszik, s félig be is csúszott az oldalon. Egy kis vékony fácska tartotta meg. Azt sem tudom hogy szálltam ki az autóból, de menekültem....arra emlékszem. Ja, a fényképezőt vittem....mentettem. Aztán épp mellette már meg is jelent a medvehagyma, így lefoglaltam magam. De az tény, hogy órákat töltöttek el a fiúk míg az autót visszatették az útra, majd a további csúszós részen is átevickéltek. Oldalborda szerint csoda, hogy a veszélytelen, de csúszós helyen még be mertem aztán ülni az autóba (hát mikor még 1x megcsúszott, de nem volt ahova beesni, utána már nagyjából gyalog mentem tovább végig míg leértünk a rendes erdei útra). 
Most van medvehagyma. De nem tudom minek örüljek? Hogy van, s készíthetek belőle finomakat ..... avagy hazaértünk nagyjából ép bőrrel-járgánnyal.

Medvehagymás pogácsa



Hozzávalók:  
  • 1,1 kg liszt, 
  • 25 dkg vaj, 
  • 380 gr tejföl, 
  • 50 ml tej, 
  • 5 dkg élesztő, 
  • 3 tojássárga, 
  • 1 púpozott evőkanál só, 
  • 1 teáskanál cukor, 
  • két jó nagy marék medvehagyma, 
  • 1 tojássárga és 3 evőkanál tej a pogácsák tetejének kenéséhez

A tejfőlet elkeverjük a tejjel, meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és a sót, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Ezalatt a medvehagymát apróra vágjuk, elkavarjuk a vajjal. A lisztben elmorzsoljuk a medvehagymás vajat és a tojások sárgáját., majd a felfuttatott élesztővel ruganyos tésztát gyúrunk. Letakarva kelni fél órát kelni hagyjuk. Lisztezett felületen 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kivágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 15 percig tovább pihentetjük. A tojássárgát a 3 evőkanál tejjel elkavarjuk, megkenjük vele a pogácsák tetejét, majd a 190 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt világos pirosra sütjük. Másnap is finom.

8 megjegyzés:

Roza írta...

Most már én is sütök medvehagymás pogit:) Jó kis kalandban volt részetek:)

Blogkonyha írta...

De szép dobozkád van! :o)))

Viki írta...

Nem untam meg, végig olvastam ezt a rémtörténetet, de bevallom a közepénél már vakargattam a fejem: vajon mi lesz ennek a vége??? hát egy isteni finom medvehagymás pogi.
Mult héten én is két napig csak medvehagymás kockákat sütögettem :)
Hasonló, de még sem egyforma a receptünk :)))
Isten Éltessen születésed napján --- merthogy ennek a túrának a végét ujjászületésnek is lehet/-ne nevezni ! :)

4Gyerek írta...

Roza, süssél csak, mert olyan finom így is a medvehagyma.

Kriszti, na vajon honnan van a csodás dobozkám? Képzeld, sikerült épségben hazahozni.

Viki, volt aki medvére tippelt. Hát az se lett volna kutya. Azért annyira nem véstem a medvehagymát az eszembe. Ma akartam tenni a nokedlibe, aztán mikor kifőtt jöttem rá, hogy hófehér...

trollanyu írta...

Milyen kalandos úton szereztétek a medvehagymát, ngyon tetszik a story:) A pogid is szuper, a locsolók meg bánhatják, több maradt nektek:)

Panna írta...

Végre szombaton én is szereztem medvehagymát. :) Pogácsába úgy szeretem :)

Barbi konyhája írta...

Én idén sem jutok medvehagymához, azt hiszem ültetni fogok!! :((
Fantasztikusak a pogácsák, nagy rajongójuk vagyok! :)

Gerdi írta...

A Meszes tele volt medvehagymával, de nem használtuk. Most szívesen beiktatnám, de errefele szerintem nem terem. Sose láttam. Így maradok nélküle...