Oldalak

2012. 06. 07.

Virsli kelt tésztában

Van egy pereces itt a városban (azaz több, csak mi ezt favorizáljuk), ahol sokszor megállunk, bár teljes tudatában vagyunk annak, hogy amikből készülnek a finomságaik, azok tele vannak egy bizonyos magánhangzóval. Azaz E-kel. Próbálom magam fékezni, hogy minél kevesebbszer álljunk ott meg, de Oldalborda szereti, gyerekek szintén. Arról ne is tegyek említést, hogy pénztárca gyilkos hely ha rendszeresen látogatjuk. Igaz, hogy más pereces ha ingyen dobná utánam, akkor sem kellene. De ott....... Így ha nem bólintok rá sűrűn arra, hogy álljunk ott meg, kénytelen vagyok itthon hasonlót készíteni. Sőt, még jobbat, hisz már a gyerekek is tudják, hogy ami itthon készül, az sokkal egészségesebb (oké, ne firtassuk, hogy szénhidrát, kalória és társai....én csak az ábécét iktatom ki ezzel az itthoni készítéssel).

Mondom, hogy pereces. De van egy virslis tekercsük, van pikáns kolbászosuk (azt még nem utánoztam le, bár van tuti hentesünk, aki nem gyúrja agyon a termékeit nemkívánatos adalékokkal, csak épp nincs olyan vékony kolbász a termékskáláján), s vannak a perecek. Ez utóbbiból van sós, na azt nem vesszük. Kb. 1 heti sóigényem nem akarom pár perc alatt betolni. Szóval az felejtős. Van még mákos, szezámmagos meg sajtos. Hú, a sajtos.....nyamm.

Hozzávalók: 
  • 50 dkg liszt, 
  • 1 dl tej, 
  • 1 tojás, 
  • 1,5 dl víz, 
  • 1 teáskanál cukor, 
  • 1 teáskanál só, 
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 6 pár virsli, 
  • 1 tojás a kenéshez, 
  • 10 dkg reszelt sajt
A tészta hozzávalóit a kenyérsütő üstjébe tesszük (akinek nincs, az tejben futtassa fel az élesztőt, majd a többivel gyúrjon ruganyos tészát) és ruganyos tésztát dagasztatunk a géppel. Gépet kikapcsoljuk, letakarva duplájára kelesztjük, majd 12 részre osztjuk. Mindenik részt szűk ujjnyi vastaggá sodorjuk amivel egyenként becsavarjuk a virsliket. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a csomagokat, 15 perc utókelesztés után a tetejüket felvert tojással megkenjük, megszórjuk a reszelt sajttal. 180 fokra fűtött sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Persze lehet kevesebb virslis tekercset is készíteni, akkor a maradék tésztából külön perecet formázunk. Az árus nem keni le a perecek tetejét, de mutatósabb ha a sajt alá kis "fényezés" is kerül.
A család kedvéért próbáltam már a tekercsek tetejére szezámmagot is szórni. Azért a sajtos a favorit.

7 megjegyzés:

Adél írta...

Guszták! Nálunk is szeretik,télen szoktam gyakrabban sütni, olyan családias-együttcsináljuk délutánonként :)

María írta...

Nagyon szépek, isteni lehet!!

Chef Viki írta...

Azannyát, de gyönyörűek!!! Főleg az a "nagytotál" :-)))

Gerdi írta...

A pékségek előtt az én gyerkőceim is rendszeresen megállnak, szerencsére ritkán kerül utunkba. Pedig sütihiányban nem szenvedhetnek:-) Csak az más, mint amit én sütök. Én meg engedek nekik többnyire.
Ezt a virsliset nagyon szeretnék, a sajtosat én is... csak több legyen a sajt, mint a virsli:-)

Petra írta...

A házit semmi sem tudja überelni. Ide vele! :))))

Gabriella írta...

Én is szoktam hasonlót készíteni, az egész család imádja, szóval megértelek benneteket! :)

Böbe írta...

Guszta lett nagyon! Nálunk is gyakran készül,szeretjük nagyon:))