Oldalak

2012. 11. 05.

Barbari, a perzsa kenyér

Nem tudom megmondani, hogy mióta készítem elméletben az indiai lepénykenyeret. Most is épp be volt ütemezve, aztán hírtelen felülírtam az alábbi kenyérrel. Nem bántam meg. De az indiai kenyérke még továbbra is várat magára.
Amúgy meg....egyetemista koromban (az sem tegnbap volt már, hajajjj) vonult be a péktermékek hozzávalóként a szezámmag. Igencsak kedveltem. Aztán parkolópályára tettem, majd egyenesen kerülni kezdtem. Ez a pont volt ami megingatott eme kenyérke elkészítésében. De végül győzött a kíváncsiságom. Hálisten. Nem tudom, hogy szezámmag utoljára mikor esett ilyen jól (és most nem számolok a panírozáshoz, vagy műzlikhesz használt szezámmag fogyasztással).


Hozzávalók: 

  • 50 dkg liszt, 
  • 1,5 dkg élesztő, 
  • 1,5 dkg só, 
  • 3 dl víz,
  • búzakorpa a nyújtáshoz,   
  • 2 teáskanál só a kenő léhez, 
  • szezámmag a tetejére
Az élesztőt 1 dl langyos vízben elkavarjuk, hozzáadjuk a sót. Ezt az elegyet összegyúrjuk a liszttel és a további 2 dl langyos vízzel. Bő 5 percen keresztül dagasztjuk. Meleg helyre tesszük, letakarjuk és 2 órán át kelesztjük. Ezután daraboljuk a tésztát (2-4 részre osztjuk) és gömbölyűre formázzuk, amit lisztezett munkalapra teszünk. Letakarjuk míg elkészítjük a sós levet. Ehhez ¼ l vizet főni teszünk, hozzáadjuk sót, felforraljuk. A tésztadarabokat búzakorpás felületen tenyerünkkel szétnyomogatjuk, szűk 1 cm vastagságúra. Lekenjük 1 teáskanál sós lével, hüvelykujjunkkal párhuzamos mélyedéseket nyomunk a tésztába, majd megszúrjuk szezámmaggal és egy kevés búzakorpával. 275 fokos sütőben (vagy a maximális hőn amire a sütőnket fel tudjuk fűteni) 6-8 perc alatt szép pirosra sütjük. 
Langyosan, vajjal megkenve igazi királyság. 

4 megjegyzés:

Kati írta...

Meghiszem azt:) Nálam csak az a problem, hogy 3 hónapja nem eszem kenyeret:)

Gerdi írta...

Mi szeretjük a szezámmagot, de ha Sógor van a láthatáron, nem használhatom, mert kiüti már egy szem is (allergiás rá). Nagyon jól mutat a kenyérke tőle, s milyen jó íze lehet a pergelt magtól!

Roza írta...

Nagyon guszta a barbarid:)

4Gyerek írta...

Kati, 3 hónapja? Emelem kalapom. Én kb. szűk 2 hónapja (azt hiszem) kattantam rá a dnk-ra. Hát....lehet jobb lenne leszállni róla.