Oldalak

2013. 07. 07.

Ropogós hal mártogatósokkal

Erdélyi Konyhás kolleganőimnél olvashattátok ITT, ITT, ITT, ITT, hogy a csapatunk egy hete Déva melletti Nagyágon töltött egy tartalmas hétvégét. Azokhoz nem igazán fűznék hozzá semmit, a lényeg el volt mondva. Talán annyi, hogy köszönöm, hogy e csapathoz tartozhatok én is.
Középső csajszim is velem tartott, észbontó ahogy a csaj bírta a tempót. Velem egyszerre kelt reggel, velem egyszerre feküdt.....estének nem mondható éjfél után az óra ;-)
Sőőőőőt.....indulás előtt még a kedves főnökömtől ki is udvarolt egy aranyos fehér nyulat. A nyuszi köszöni, vígan éli most már brassói életét.
A halak amit én készítettem, kemény előkészületnek voltak alávetve, Aleda kolleganőm férje filézte, Hajnalka kolleginám fia, és nem csak ő, még szemöldök csipeszt is bevetettek a teljes szálkátlanítás érdekében. Az persze hab a tortán, hogy csak látszatra volt abszolut szálkamentes, volt aki fogadni mert volna, hogy a tányérjában szálka halom lesz. Hitetlenkedve néztem rá, de igaza volt. Eszem megáll.....csak azt tudom mondani, hogy bevonzották az összes szálkát (azt most ne tételezzük fel, hogy dugiban, az asztal alól vették elő a szálkákat ;-) )
A fotók amiket ezalatt a pár nap alatt kattintottunk, álltalában nem az abszolut egyszerűség jegyében készültek. Nos, az én ropogós halacskáim a kivételek. Épp vendégsereg érkezett, egy része lent, másik része fent, tálalni is kellett, így én gyorsan egy pár fotóalannyal elmenekültem, és gyorsban lencsevégre kaptam őket.
Török Zoli kollégám puliszkát is főzött, amit aztán további irányítás mellett túróval töltve meggrilleztek. Ennek a receptjét majd mindenki keresse az augusztusi lapszámban. Elviekben abban lesz benne. Ha meg nem....akkor szeptemberben :)



Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 halfilé (lazacpisztráng),   
  • 2 tojás,   
  • 15 dkg kukoricapehely,  
  • só,   
  • olaj a sütéshez;
 a paradicsom mártogatóshoz: 
  • 2 paradicsom, 
  • 2-3 cikk fokhagyma, 
  • 2 ágacska bazsalikom, 
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors; 
a tejföles mártogatóshoz: 
  • 1 kis doboz tejföl (20 dkg), 
  • fél citrom leve és héja, 
  • 3 gerezd fokhagyma, 
  • só.

A halfiléket sózzuk, borsozzuk. A kukoricapelyhet késes aprítóban morzsás állagúra zúzzuk. A tojást felverjük, sózzuk, borsozzuk. A halfilét először tojásba majd kukoricamorzsába mártjuk és forró olajban kisütjük.
A mártogatóshoz a paradicsomok héját lehúzzuk, majd összetörjük. A fokhagymát megtakarítjuk, zúzzuk, a paradicsomhoz adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az olajat és az apróra vágott bazsalikomot.
A fehér mártogatóshoz a fokhagymát megtakarítjük, összezúzzuk, a tejfölhöz adjuk a citrom reszelt héjával együtt. Ízlés szerint sózzuk és citromlevet csöpögtetünk bele.



Tipp: késes aprító hiányában a kukoricapelyhet tegyük egy zacskóba, melynek a száját lezárjuk, és sodrófával a zacskón néhányszor végiggörgetve összetörjük.
A bazsalikomot helyettesíthetjük 1 teáskanál morzsolt oregánóval.

6 megjegyzés:

sedith írta...

Nagyon finom volt puliszkával is meg anélkül is. :)

Blogkonyha írta...

Imádom a halat, ez a tál nekem meg sem kottyanna... :o)

Névtelen írta...

Ezt mindenképp kipróbálom.Végre egy új halrecept. :) MI nagy halfogyasztók vagyunk, így minden új receptet örömmel üdvözlök. :)

Kati írta...

Éva én ettem belőle, az enyémben nem volt szálka:)
És le az összes kalappal a csajszid előtt, annyi energia szorult belé, hogy az csuda:) Olyan ügyesen segédkezett mindenkinek:)

4Gyerek írta...

Ha tudnám, hogy a blogger olykor miért teszi velem ezt a miniatürizálást a betűknél.....

hard_cyclone írta...

Hm ismét jót alkottál. Pont mostanában gondolkodtam a hal kukoricapehelyben forgatásán. Akkor most szépen elmentem a receptet és valamelyik nap elkészítem a mártogatósokkal. Köszi, puszi :)