Oldalak

2013. 08. 18.

Virslis puffancs - sörkorcsolya

Hű, ezt a receptet közel 20 éve kaptam egy barátnőmtől. Egy kevéske sörrel már akkor remekül csúszott. Akkoriban gyakran elkészült, hol az ő konyhájában, hol nálam. Aztán más városba jöttem, itt is megsütöttem, majd valamiért a feledés homályába veszett. Mígnem az egyik kedves kolleganőm valami aktuálisat óhajtott. Valamiért ez a recept ugrott be, majd gyorsan visszakoztam, hogy de hisz ez nem augusztusban aktuális. De ő rendíthetetlen volt, hisz épp augusztusban esik jól egy kis sörözés (elárulom, nálam a sör az év bármely szakában jöhet). Így történt, hogy felelevenedtek a rég elfelejtett gombócok.


Hozzávalók a tésztához: 

  • 60 dkg liszt, 
  • 20 dkg főtt, áttört krumpli, 
  • 1 dl tej, 
  • 1,2 dl víz, 
  • 1 tojás, 
  • 3 dkg élesztő, 
  • 1,5 dkg só;
 tölteléknek
  • 5-6 pár virsli; 
olaj a sütéshez.



A tészta hozzávalóiból egy rugalmas tésztát dagasztunk, majd hagyjuk duplájára kelni. Ezután egy lisztezett munkafelületre borítjuk, kezünkkel szétlapogatjuk, a levegőt kinyomjuk a tésztából, majd hozzávetőlegesen 4 mm vastagra nyújtjuk. Ekkor körülbelül 7x7 cm-es kockákra vágjuk. A virslit ½ cm vastag karikára vágjuk. Minden tésztakocka közepére 5-7 karika virslit teszünk és gombócot formálunk. Ahogy az összes gombócot megformáltuk, az elsőket tehetjük is felforrósított olajba. Szép pirosra sütjük és azonnal tálaljuk.
A tölteléket variálhatjuk, virsli mellé tehetünk sörkolbász karikákat és kicsi sajtdarabokat is.
Ha maradna meg puffancsunk, azt mikróban felmelegítve kínáljuk.



Aki szeret előre dolgozni, netán nagyobb társaságnak készíteni, nyugodtan készítse el a gombócokat, tegye lisztezett tálcára, majd azon nyomban irány a hűtőszekrény polca. Símán kibírnak pár órát. Azaz délelőtt gombócolunk, délután/estefele villantunk a barátok előtt.

6 megjegyzés:

kisribizli írta...

nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni! :)

Kisildi írta...

Ez szuperül hangzik. Gondolom jó nagy adag lesz belőle!

Névtelen írta...

Szuper ötlet, köszi! :)

Mézeskalács írta...

El tudnám viselni, ha meghajigálnál most néhány puffanccsal:)

HajniZoli írta...

Szuper jó! Szeretni fogjuk:-)

Maimoni írta...

Ó, micsoda klassz sörkorcsolya, pont ilyesmit kerestem!!:)