Hozzávalók:
- 75 dkg liszt,
- 4 dkg élesztő,
- 4 dl tej,
- 1 tojás,
- 2 dkg só,
- 4 dkg cukor,
- 10 dkg libazsír,
- 1 tojás a lekenéshez.
Az élesztőt
elmorzsoljuk a tejben, hozzáadjuk a tojást, cukrot, sót, majd a liszthez adjuk
és megdagasztjuk. A libazsírt megolvasztjuk és lassanként a tésztába
dagasztjuk. Amikor az összes zsírt felvette a tészta, huzatmentes helyre
tesszük, letakarjuk és duplájára kelesztjük. Ha megkelt, fél cm vastag körré
nyújtjuk, 8-12 cikkre vágjuk, kifli formára csavarjuk. Sütőpapírral bélelt
tepsin további 15 percig kelesztjük, felvert tojással lekenjük, majd 180 fokos
sütőben szép pirosra sütjük.
3 megjegyzés:
Na ezt kipróbálom!
Sőt nem csak kifli, hanem bagett formában is.
Gyerekkoromban ettem utoljára libazsíros kenyeret....De tutira beszerzek, megsütöm és megkenem, igazi múltidézés lesz! :)
Én már isten tudja hányadszor sütöm, most is sül egy adag. Mondhatom isteni finom. Nyugodtan próbáljátok ki, nem fogtok csalódni. Sajnos én nem ehetem, leányomnak sütöm.
Megjegyzés küldése