Oldalak

2015. 07. 17.

Mandulás kétszersült

Június végén Budapesten tettünk egy villámlátogatást. A húgom fiacskáinak a keresztelője volt az apropó. Gyorsan lezavartam az utat oda-vissza. Bárándon megálltunk a kenyérfeszten, aprónép megállapította, hogy Mo-on tényleg nem beszélnek románul. Ez, meg a keresztelő volt az út szebbik fele. Amit erősen zokon vettem, az a hazafele úton, az autópályán a lenínózás volt, s ahogy, abszolut nem emberszámba vett módon igazoltattak, hogy nem-e vagyunk nemkívánatos bevándorlók. Naná.....a hazafele úton épp ez jutott volna eszünkbe. Aztán előrántottam a magyar személyim, ez cseppet jobb belátásra térítette őket. De azt semmivel nem bírom megmagyarázni, hogy 3 felnőtt adatait minimum 15 percen keresztül jegyzetelték. Hát a kedves politikai hatalom vagy tanítsa meg nekik a lehető leggyorsabb írást vagy pedig lássa el őket szkennerrel, fényképezőgéppel, de a békés turistát ilyen szenya mód fenntartani, amikor hőség, autóban 5 kiskorú....hát nem mondom, hogy keresztyén gondolataim voltak azon idő alatt míg állt a járgány.
No, de vissza a kétszersülthöz. A keresztelői ebéd utáni piknikezésen egyik dobozból szembenéztek valami kis pofás kekszek velem. Hát naná a húgomtól meg kellett szerezzem a receptet. Anyósától származik, én meg jól megreformáltam. Abszolut nyerő lett. Majd még dióval is elkészítem, hadd járok majd Kicsilány kedvébe.



Hozzávalók:
  • 6 tojásfehérje, 
  • 16 dkg porcukor, 
  • 16 dkg mandula, 
  • 8 dkg zabkorpa, 
  • 2 dkg lenmag, 
  • 2 dkg szentjánoskenyér liszt (karob por), 
  • 2 dkg útifű maghéj.

A mandulát késsel feldaraboljuk. A tojásfehérjét habbá verjük, majd apránként, folytonos keverés mellett hozzáadjuk a porcukrot. Ekkor beleforgatjuk az aprított mandulát és a liszt-mag keveréket. Sütőpapírral bélelt tepsire egymás mellé három rudat halmozunk. 160 fokos sütőben 30 percig sütjük, majd kivesszük és még forrón felszeleteljük. A szeleteket visszatesszük a tepsire és 100 fokon további 30-40 percet szárítjuk. Ha kihűlt, kekszes dobozba téve hosszú ideig eláll. Már ha sikerül elég szemfülesek lennünk ahhoz, hogy dobozban elpakoljuk. Vagy sokat készítünk, nem egy adaggal.

Vigyázat: csak garantáltan gluténmentes csomagolású zabkorpát használjunk.

Nincsenek megjegyzések: