Oldalak

2015. 08. 05.

Bárányburger

Nem, nem vagyok egy nagy hamburger fun. Soha nem is voltam, a mekiben, a régmúlt időkben is max a sajtburgert kértem. De a házi verzió? Ha nem én csinálom, tuti hetente fogyasztója lennék. Így csak ritkán kerül terítékre, de akkor mindenki elismerően hümmög, nyalogatja ujjacskáit. 
Nyalogatnám én most is, csak sajna ez azon példányok közé tartozik, melyek a blog Csipkerózsika korszakában készültek. Szóval számomra is maradna a monitor. De azt nem nyalogatjuk ;-)



Hozzávalók
a zsemléhez: 
  • 60 dkg liszt, 
  • 3 dkg élesztő, 
  • 2,8 dl tejsavó, 
  • 1 tojás, 
  • 4,5 dkg zsír, 
  • 4,5 dkg cukor, 
  • 1,5 dkg só,
  •  tojás a kenéshez, szezámmag a szóráshoz,
a húspogácsához:
  • 1,3 kg fiatal juhhús, 
  • 2 hagyma, 
  • 3 cikk fokhagyma, 
  • 4 evőkanál szójaszósz, 
  • 2 teáskanál mustár, 
  • só, 
  • bors, 
az összeállításhoz:
  • salátaszív, 
  • 12 lapsajt, 
  • 3-4 paradicsom, 
  • majonéz, 
  • ketchup

A zsemlékhez a hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk, duplájára kelesztjük. 12 egyforma részre osztjuk, zsemléket formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, kicsit meglapítjuk, hogy ne legyen túl magas a kisült zsemle majd újból duplájára kelesztjük. Sütés előtt felvert tojással lekenjük a zsemélket, majd megszórjuk szezámmaggal. 190 fokra előmelegített sütőben hozzávetőlegesen 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
A húspogácsához a húst ledaráljuk, a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Mindezt alaposan összekeverjük, hozzáadjuk a szójaszószt, mustárt, sózzuk, borsozzuk. 12 egyforma pogácsát készítünk, melyet grillen (annak híjján kevés zsiradék hozzáadásával teflonserpenyőben) megsütjük. A kihűlt, kettévágott zsemléket ízlésünk szerint állítsuk össze hamburgerré: húspogácsát, zöldséget, sajtot, majonézt, ketchupot tegyünk bele.

Nincsenek megjegyzések: