Volt némi dugi tisztított, nyers gesztenyém a fagyasztóban még a tavalyi termésből. Mondom most szépen felhasználom. Sütőben megsütöttem, hogy majd késes aprítóval összezúzom, aztán kitalálom hogy s mint. Hát......három darab kiskorú lelkén szárad az a projekt. Ugyanis gesztenye megsült, tepsistől kitettem a konyhapultra, s bár tudták mi a tervem vele, térültem-fordultam és a gesztenyék szublimáltak. De én márpedig gesztenyés tortát akartam enni, sajátot. Így hát.....míg beérik az idei termés (remélem beérik.....vagyis BEÉRIK és kész!!!!!), elmentem a boltba s vettem egy csomag gesztenyepürét. De legközelebb kulcsra zárom a konyhát :p
Hozzávalók
a
tésztaalaphoz:
- 10 dkg étcsokoládé,
- 10 dkg vaj,
- 15 dkg gesztenyepüre,
- 40 ml tej,
- 2 tojás,
- 5 dkg cukor;
- 10 dkg étcsokoládé,
- 60 ml tejszín,
- 2 tojássárga,
- 4 dkg cukor,
- 10 g zselatin,
- 20 ml víz,
- 1,6 dl tejszín;
- 10 dkg étcsokoládé,
- 3 dkg vaj,
- 30 ml tejszín;
- 8 dkg cukor,
- 10 dkg kesudió.
A
tésztalaphoz a csokoládét a vajjal lassú tűzön
egyneműsítjük. A gesztenyepürét a tejjel elkavarjuk. A tojássárgát a cukorral habosra
kavarjuk. A vajas csokoládéba belekavarjuk a
cukros tojássárgát valamint a gesztenyés masszát. A tojásfehérjéket habbá verjük és
beleforgatjuk a csokoládés masszába. Egy tortagyűrűt 18 cm átmérőre
állítva kibélelünk sütőpapírral, hogy az oldalára is felérjen a papír,
beleöntjük a masszát, majd 170 fokon 25 percig sütjük.
A csokoládékrémhez a zselatint
beáztatjuk a vízbe, majd gőzfürdő fölött felolvasztjuk. A tojássárgát a cukorral egy lábosba
tesszük, lassú lángon habverővel folyamatos kavargatás mellett addig
melegítjük, míg a cukor elolvad. Vigyázzunk, az elegyet ne hevítsük túl,
inkább időközönként húzzuk félre a lábost, ellenkező esetben a tojássárga
kicsapódhat. A csokoládét apróra tördelve
beletesszük a 60 ml tejszínbe és mikróban felolvasztjuk, majd ebbe a
csokoládés elegybe belekavarjuk a cukros tojást. Ezután a felolvasztott zselatint
adjuk hozzá. Végül a lágy habbá vert maradék
tejszínt, s ezt ráöntjük az időközben kisült és kihűlt tésztaalapra.
Hűtőszekrénybe téve 2 órán át dermesztjük.
A csokiréteghez az alapanyagokat
mikróban felmelegítjük míg egyneművé tudjuk kavarni és a csokiréteg
tetejére öntjük, és újból a hűtőszekrénybe tesszük, minimum 30 percre.
A cukrot egy serpenyőbe tesszük és
kavargatás nélkül megkaramellizáljuk. Ebbe a karamellbe beleforgatjuk a
kesudiót. A karamelles kesut sütőpapírra
borítjuk, amennyire lehetséges vékony rétegben. Így hagyjuk kihűlni, majd
mozsárban vagy késes aprítóban daraboljuk. Ezzel a morzsával szórjuk meg a
torta tetejét.
2 megjegyzés:
Nagyon szép torta. Miért nem lehet másolni a képet, ami segít az elkészítésben?
Üdvözlettel.
Katalin
Kedves Katalin!
Nem egészen pontosan értem milyen fotót kellene másolni?
A blogom elviekben nem másolásvédett. Az más kérdés, hogy a fotók az én szellemi tulajdonom képezik, ezáltal ha valaki máshol meg akarná jelentetni, ahhoz előzetes engedélyemre volna szüksége.
Megjegyzés küldése