Oldalak

2010. 09. 11.

Ecetes pritaminpaprika


Idén már másodjára készül ilyen a konyhámban. Ennek két egyszerű magyarázata is van. Szereti a család, és egyszerű elkészíteni. Bátran kipróbálhatja az a személy is, aki még nem jártas a tartósításban. Aki a munka mezejére lépett, s dolgozóként kénytelen szabadidejét sokfele osztani, azoknak is merem ajánlani.

Hozzávalók: 

  • 5 kg pritaminpaprika
  • 1 kg cukor
  • 3/4 l ecet (errefele 9°-os a borecet amit használunk)
  • 5 evőkanál só (na itt szinte fennakadtam, ugyanis alig találtam meg a kamrámban a jódozatlan sót, ami elengedhetetlen a tartósításhoz)
  • 2 teáskanál szalicil (vagy ehhez hasonértékű tartósítószer)
  • feketebors, babérlevél
A pritaminpaprikát megtisztítom,  álltalában negyedelem, s egy hatalmas tálba teszem. Ecetet cukorral, sóval, tartósítószerrel elkeverem, cukor, só nagyjából oldódjon fel. Ezt az elegyet a paprikákra öntöm. 24 órára letakarva a kamrába teszem. Nálam persze közel 36 óra lett belőle, de sebaj. Elmosott üvegekaéjába 2-3 babérlevelet, pár szem feketeborsot teszek, utána a paprikákat, majd az ecetes levet rájuk kanalazom. Ügyelni kell, hogy nagyjából a lé is elfogyjon, hisz ez tartósítja az egészet. Ha túl sok lé maradna meg (ja, nem említettem, mikor az ecetes lötty a paprikákra kerül felmerülhet bennünk, hogy nem-e kell vizet tenni hozzá.....de NEM, 24 óra elteltével eléggé megengednek a paprikák, levet engednek, s összébb zsugorodnak), akkor még egy üvegbe kiszedünk a megtömött üvegekből, ezáltal lazítván a tömítettségen.

Nincsenek megjegyzések: