Oldalak

2011. 05. 19.

Rebarbara fagyi

Olykor-olykor hajok azt hinni, hogy talán lesz még nyár az idén. Egyre jobb az idő, még a Kárpátkanyarban is. Így aztán édesség kategóriában lehet már a fagyikban is gondolkodni (na jó, most ne ugassatok le nagyon, tudom ám, hogy vannak akik télen is fagyiznak...ritkán, mi is).
Vagy tíz napja Oldalborda rebarbarát hozott. Nem is keveset. Akkoriban nálunk még igencsak pöttömkék voltak a rebarbik. Első körben egy epres-rebarbarás sütit alkottam. Hú de finom volt. De a fotózhatatlan, az bók volt neki. Aztán lett még más is (majd azt is felteszem), de fagyi már erősen óhajtva volt itthon.

Hozzávalók:
  • rebarbara
  • cukor
  • vanilia rúd
  • tejszín
Most akarattal nem adtam meg arányokat, lévén egy hatalmas adag rebarbarát takarítottam meg, kockáztam fel, s tettem oda főni. Cukor az ízlés szerinti, de fagyi készítésről lévén szó, nem árt ugye ha többet teszünk, mert a krémek mikor elég édesnek tűnnek, fagyinak ugyanaz már megkívánja a cukor többletet.
A rebarbarát most hozzáadott citrom (vagy pótló) nélkül főztem, mert nem az volt a cél, hogy nem menjenek szét a kis kockák. Miután megfőtt (ez hamar megy), botmixerrel pürésítjük. Majd kissé felverjük a tejszínt (nem atomkeményre), hozzákeverjük a rebarbara pürét, fagyigép híjján mehet a fagyasztóba. Ha nagyon megfagy (pl másnapra), akkor igencsak várhatunk míg kicsit olvadni kezd. Hacsak nem voltunk előrelátóak, s nem adagoltuk előre a fagyit.
Amúgy nálunk mérlegen kellett  porciózni, nehogy már valaki picit is megrövidítve érezze magát. Hiába no, egyenjogúság.

6 megjegyzés:

sedith írta...

Rebarbarából még csak sorbet-t készítettem, de legközelebb kipróbálom tejszínesen is.:) Esetleg sűrített tejjel....
Biztos nagyon finom.

4Gyerek írta...

ööö, sűrített tejet hoztam No-ból egy dobozzal, naná ott vár a kamra polcán

Bianka írta...

Izgalmas,de én még rebarbarát sem ettem

Ottis írta...

Na ezt szívesen megkóstolnám!

Ottis írta...

Most főzöm a rebarbara lekvárt én is :)először életemben!

4Gyerek írta...

finom is az. én vagy tíz éve főztem először. símát, vaniliásat, meg már nem is emlékszem.