Oldalak

2011. 09. 10.

Lecsószószos husi kovászos uborkával

Hú, ezt még valamikor a nyár elején ettük, most veszem észre a fotó a megosztatlan mappában csücsül (még jó pár mással egyetemben). Akkor még nem igazán volt paprikadömping, drágából meg ugye nem főzünk lecsót. Uborka az már volt jócskán (figgyet is hánytunk a nagy nemzetközi cirkuszra), ooolyan finomat kovászoltam belőle, hogy csak (és azt sem tettem be a blogba).
Ez is egy hírtelen ötlettől vezérelve készült, mikor némi főtt hús adva volt, de vadasszószt nem volt kedvem készíteni. Pincében meg javában állt még az eltett lecsóalap (Befőzési Praktikák című Erdélyi Konyhás kiadvány 184-es recept, majd érkezik ez is a blogra - hú, tele vagyok ígéretekkel ma, nem kéne tennem). No de lecsó főtt hús mellé....nekem valahogy meredek. Aztán gondoltam egy merészet, s a tíz ujjunk megnyaltuk, olyan kerekedett belőle.

Hozzávalók:
  • 1 üveg lecsóalap (8 dl-es)
  • 2 dl tejszín
  • só, bors

Lévén nálam a lecsóalap az csak paprikából készül, nem egy nagy ördöngösség ilyenkor szezonban is ugyanezt elkövetni. Ami azt jelenti, hogy a paprikákat (minél többféle, annál jobb) kicsumázzuk, kockázzuk, olajban megpároljuk. Innen tovább annyi mintha üvegből vettük volna elő. A lecsóalapot botmixer segítségével símára keverjük, fazékban felrottyantjuk, sózzuk-borsozzuk. Hozzáadjuk a tejszínt, s le is húzzuk a tűzről. Aki gondolja, az extra zöldfűszerekkel is bolondíthatja, nekünk így volt tökéletes. 
Símán ezzel a szósszal is feladhatjuk a főtt húst, de a nagyobb étkűeknek nyugodtan lehet tésztát kifőzni mellé. A kovászos uborka tökéletes kiegészítője volt. Részemről a szószt ettem az uborkával.

2 megjegyzés:

Gerdi írta...

De jó ötlet ez a lecsóalap!
Érdeklődnék, hogy van a kicsi Lányod, no meg a Fiúcska eredménye mi lett? Kívánok kitartást a picurnak, meg mielőbbi gyógyulást, az ovi megvárja:-) Annak meg kifejezetten örülök, hogy sikerült kicsit feldobjalak a díjjal!

trollanyu írta...

Ezt én is szoktam készíteni, leturmixolom a lecsót és tejszínnel felfőzöm,általában húsgombóchoz adom, de mindenféle húshoz finom. Nagyon jó, azt hittem, csak nekem vannak ilyen ötleteim:)