Már vagy 3 hete körtés édességet akarok készíteni. Mégiscsak botrányos lett volna átvinni októberre.
Hozzávalók:
A palacsintához:
- 4 evőkanál liszt,
- 1 tojás,
- 50 ml olaj,
- 50 ml tej,
- 250 ml víz,
- 1 teáskanál cukor
A krémhez:
- 1,5 kg körte,
- 7 dkg vaj,
- 18 dkg cukor,
- 50 ml mandulalikőr,
- 2 evőkanál búzadara
A tetejére:
- baracklekvár a kenéshez,
- 4 tojásfehérje,
- 14 dkg porcukor,
- csipet só.
Vaj a tűzálló tál kikenéséhez
A palacsinta hozzávalóiból szokásos módon vékony palacsintákat sütünk.
A krémhez meghámozzuk a körtét, eltávolítjuk a magházat, felkockázzuk. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, beletesszük a cukrot, elkavarjuk, majd hozzáadjuk a darabolt körtét. Fedő alatt 15-20 percig lassú tűzön pároljuk. Ezután hozzáadjuk a búzadarát, mandulalikőrt. Addig hagyjuk a tűzön míg a búzadara megfő. Ekkor a krémet kihűtjük, majd megtültjük a palacsintákat. Ehhez a palacsintalapok egyik felére halmozunk a krémből, a másik felét pedig ráhajtjuk. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, abba tesszük a megtöltött palacsintákat. Tetejüket megkenjük baracklekvárral.
A tojásfehérjét a csipetnyi sóval habbá verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, s addig verjük, míg kemény, fényes habot nem kapunk. Ekkor a megkent palacsinták tetejére kenjük, 200 fokra előmelegített sütőben, turbógrill fokozaton 8-10 percig sütjük, míg szép színt nem kap a hab.
Melegen tálaljuk.
Tipp: Turbógrill hiányában magas hőfokon, alóról hőelosztott sütőben (több tepsit rakunk a palacsintás tálunk alá) hasonló eredményt érhetünk el.
Fogadtatás? Egyöntetűen méééééég íze van.
3 megjegyzés:
Milyen klassz kis palacsintás tálad van :)) Pár palacsinta még belefér :))
köszi.
az a francos igazság, hogy a nagy tűzálló tálamban épp 6 db. ekkora példány fért bele egyszerre. a többiek meg a sajátjukat majszolgatták, mikor én lámpafénynél próbálkoztam a fotózással (látszik is az eredmény....siralmas)
Ez nálam is olyan köllmég ízű. Tuti azért most raktad föl, nehogy kérjek belőle :))) Na ezután tuti, hogy valami kukkolót fogok felszerelni a konyhaablakodra :))))
Megjegyzés küldése