Oldalak

2011. 12. 08.

Köményes csülök-tokány, bográcsban

Ez is az Oldalborda a konyhában sorozat része, noha ez nem is konyhában készült. 
Ezelőtt egy bő hónappal offroados találkozót szerveztek, barátságos megmozdulás keretében. Azaz semmi verseny, csak érezzék jól magukat. Fájdalom, de nem tudtam ott lenni. Igaz, azért nem is bírtam volna, messze áll már tőlem az, hogy ad hoc mód éjfél magasságában berakjam a hátsóm az anyósülésre, s irány az erdő. Ott meg aszisztálni a sárban, sáncban, itt-ott elakadt járgányok megsegítésén. Miközben természetesen folyik a sok pálinka. Lehet én vagyok az elvetemült feleség, mert vannak akik bírják. Nos a hajnal 4 után véget érő akció nyomán másnap volt a hivatalos "erdőlés", majd este a nap kulináris fénypontja, ahol a drágámé volt a főszerep. Készült ám itthonról rendesen, konyhai robotgépen szépen előszeletelte a fokhagymát, hagymát, pritaminpaprikát. Ott pedig kis hókusz-pókusz és zsebelhette is be a rengeteg elismerést.

Hozzávalók 70 személyre: 25 kg bőrös csülök, 9 kg hagyma, 2,5 kg fokhagyma, 7 kg húsos paprika,  15 dkg őrölt kömény, 5 dkg bors, 2 l olaj, 5 l almabor, 1 üveg gulyáskrém (20 dkg), só

Elkészítés: a csülköket 6-7 cm-es darabokra vágatjuk a hentessel. A kockára vágott hagymát, paprikát bográcsban az olajon megdinszteljük, beletesszük a csülköt, összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a gulyáskrémet. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp elfödje. Kicsi tűzön, 2-2,5 órát főzzük, folyamatosan pótolva az elpárolgó vizet borral. Mikor már szinte megfőtt a hús, akkor tesszük bele a felvágott fokhagymát, őrölt köményt. Natur krumplival tálaljuk.

és akkor az "üstökös kaja" készültéről pár fotyó:







Tipp: húsos paprika helyett használhatunk kész lecsóalapot is, abban az esetben 4 kg szükséges. Almabor helyett más fehér, félédes bort is tehetünk bele.

Ilyen nagy adagnál jó ha van elektromos konyhai segédeszközünk a hagyma, fokhagyma, paprika szeleteléséhez.

7 megjegyzés:

Éva írta...

Látod tud ez az ember ha akar! Ilyen nagy tételben nem semmi elkészíteni , de biztosan nagyon finom lett!

CsillaHúgod írta...

A kedvenc (fél)mondatom: "Hozzávalók 70 személyre" :-))))

María írta...

Nagyon ügyes az Oldalborda!! Ennyi emberre még én sem főztem!! Le a kalappal!!

Blogkonyha írta...

Nekem a legjobban a bogrács állvány tetszik. Nem imbolyog, nem kell a földbe szúrni, nem fordul ki, szóval nagyszerű! Mivel mi is nagy bográcsosok vagyunk, megmutatom az én Jancsimnak! Nagyon szuper!

Seafalcon írta...

Rohanok a műhelybe és csinálom!
Bár így télen...
És nincs csülköm, mert csak volt...
De van kocsonyám a csülökből!
No a bográcsállványt inkább!
A csülköt meg nyáron!

Gerdi írta...

Nem kis mennyiség! Osztom 10-zel, s nekünk elég is:-)

Barbi konyhája írta...

Piszok jól néz, ki ez a csülök-tokány!! A bogrács pedig nagyon tetszik, most már biztos, hogy ilyen lesz! :)))