Oldalak

2012. 04. 29.

Szilvaleves habgaluskával

Szilvák már többet ültek a fagyasztóban mint amennyit virág állapotuktól kezdődően a fán töltöttek. Ideje volt felhasználni őket. Meg aztán egy gyors levesre volt szükségem, tegnap igencsak ellófráltuk az aprónéppel az időt.



Hozzávalók a leveshez:
  • 2 kg szilva
  • 5 dl vörösbor
  • fahéj
  • kardamom
  • szegfűbors
  • gyömbér (kb. 1 hüvelykujjnyi)
 A habgaluskákhoz: 
  • 2 tojásfehérje
  • 4 dkg cukor
  • 3 dl tej
A szilvákat kimagozzuk (nálam ilyen is - olyan is volt, lévén a gombócokat Oldalbordának magokkal együtt kell készíteni, így szokta meg gyerekkorától, s igencsak zokon vesz minden, ezirányú leszoktatási próbálkozásomat). Fazékba tesszük, ráöntjük a bort, beletesszük a fűszereket s felöntjük annyi vízel amennyi ellepi. Főzzük míg a szilvák alaposan megpuhulnak. Ekkor kihűtjük, turmixgéppel pürésítjük. Ha túl sűrű lenne, még kevés vízzel beállítjuk a megfelelő állagot.
A tojásfehérjéket a cukorral jó lemény habbá verjük. A tejet (nekem volt 1 kikapart vaníliahüvelyem, azt is beletettem, tuti nem ártott neki) főni tesszük, forrásközeli állapotában a tojáshabból galuskákat teszünk bele, amiket mindkét oldalon 1-2 perc alatt kifőzünk. Egyszerre ne tegyünk sok galuskát, nehezen forgatjuk. Miután a galuskák kifőttek, szűrőbe szedjük, lecsöpögtetjük, majd azt kínáljuk levesbetétként.
Nálunk kb. a kacsa nyeli a nokedlit hasonlat jött be. Kicsilányt alig tudtam leállítani, hogy hasfájás ne legyen belőle. Elsőszülött (edzésen volt, így ő később, egyedül kajált) olyan adaggal kipakolt, hogy ha a konyhaasztalunk mozdítható lenne, egy szélrebbenés, és kicsorog).
Persze középső csajomnak nem árultam el, hogy bor van benne, mert akkor kezdi húzni az orát, lévén ő akkor is kommentál, ha a felnőttek egy pohár sört megisznak, s ő puszit akar(na) adni. Kifinomult orrát zavarja. De mert a levesben a főzés alatt minden tipikus borszaga elillant, jobbnak láttam nem önteni olajat a tűzre. Ő is két tányérral evett.
Arra lennék kíváncsi, hogy drága gyermekeim hány nap után mondanának nemet a gyümölcslevesekre?

6 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Minden finomat beletettél, csak jó főhetett belőle! Borral még nem próbáltam, de biztosan fincsi. A gyerkőcöknek meg néha jó nem kötni az orrukra, hogy mibe mi van:)

Emi írta...

Szilva és bor jó páros! Gyönyörű a színe, imádnám!:)

Blogkonyha írta...

Szép a színe, gondolom a bor is segített benne. Nagyon finom lehet! A gyerekeknek igen jó kedvük lehetett délután tőle...:O)

Kati írta...

Én is szívesen megkóstólnám, ilyen változatban még nem ettem:)

Gerdi írta...

Jó hogy szólsz, nekem is van szilva a mélyhűtőben!
Jó kis fűszeres levest készítettél! Gyümölcslevest kéthetente tehetek eléjük, nem panaszkodnak, más levesre meg fél év után is azt mondják, már megint ez?

zsuzsiga írta...

Jol nezni ki. Ne vard, hogy a gyerekeid nemet mondjanak a gyumolcslevesre!!!:) En azt varom, mikor mondanak mar vegre igent. Nem csak a gyumolcsre, hanem a zoldsegre is.