Oldalak

2010. 09. 13.

Gombakrémmel töltött csirkemell - VKF. 37.

VKF.
Míg csak olvasója voltam a gasztroblogos világnak, párszor meredten néztem a monitort, hogy ugyan míjjaza VKF. Mi a jó kis csudát fedhet, mert annak ellenére, hogy a betűk köze nem volt kipontozva, bíztos voltam benne ez kizárólag egy rövidítés lehet. S mert ez már a magyar közösségben immáron a 37-ik forduló, ezért aki többre vágyna a Vigyázz, Kész, Főzz témában, az kezdje Chili & Vanilia-nál az olvasgatást.

Nos, akkor ebben a körben, mint ígértem Alíz témakiíró megjegyzésében, én is beszállnék. Igazán kedves nekem ez a téma, ami ugye ebben a hónapban nem más mint a gomba.



Hogyan is esett egy ilyen húst húspótlóval variánsra a voksom? Teljesen egyszerű. Bő hónapja lakodalomban voltunk, s az előételes tálon egy ilyen tekercs is szerepelt. Ritkán ragad meg étel ennyire, de most elhatároztam, ha nem is olyant, de közel hasonlót én is alkotok itthon. Jó lett volna pulykának a mellehusijából készíteni, de azért valahogy sajnáltam a csirke mellének az árához képest dupláját kiadni.

Hozzávalók:
  • 3 csirkemell
  • 1 kis üveg vegyes gomba (sajnos a télire eltett üveghez nyúltam most), jelen esetben 380 ml, tinóru és róka vegyesen
  • tejbe áztatott zsemle vagy fehér kenyér (nálam ez utóbbi, de saját sütés), nekem 2,5 szelet
  • 1 tojás
  • kis fej hagyma megdinsztelve kevés olajon
  • bors
  • majoránna
Csirkehúst kifiléztem, késem s ügyességem szerinti legvékonyabb szeletekre vágtam a húst, majd sóztam, borsoztam.
Gombát kis szűrőn lecsöpögtettem (aki friss gombából készítené, az a dinsztelt hagymára dobálja rá a darabokra vágott gombát, s úgy rottyantsa meg kissé), majd botmixer segítségével aprózom (azért maradjanak benne darabok). Dinsztelt hagymát s a kicsavart áztatott kenyeret hozzáteszem, só, bors, majoranna az ízesítók.
Ezután következik a legnehezebb: a husira halmozni a gombás keveréket, majd feltekerni. Hústűt, fogvájót lehet segítségül hívni. Utána lisztbe majd tojásba forgatva aránylag mérsékelt tűzön, bő olajban kisütöttem.


Nekem 12 gombás tekercs sikeredett. Persze az ember lánya képtelen így előre vaktában egyeztetni a hús meg a gombás massza mennyiségét. Nálam maradt meg egy kevés gombakrém. Ehhez még egy icipici zsemlemorzsát tettem kötőanyagnak, kiskanállal a forró olajba kanalaztam, s mennyei gombafasírozott lett belőle. Ez utóbbiból hamarosan kell egész főfogásra valót készítenem, volt gyerekem amelyik épp csak megkóstolta. Kicsi lánykám rettenet rákattant, elsőszülöttnek nem is akart harapásnyit sem adni az utolsó karikából.

6 megjegyzés:

Mézeskalács írta...

Szia!
Nekem a télire eltett gomba keltette fel nagyon az érdeklődésem. Ugyanis a férjem legújabb hobbija (már már mániája) a gombázás, elég eredményes is benne, így viszont elég nagy fejtörést okoz a gomba tartósítása. Fagyasztva már van bőven, és mivel egész nyáron szinte hetente kétszer gombát ettünk, egy picit most már elteltem vele. Nagyon nagyon boldoggá tudnál tenni, ha megosztanád velünk, hogyan teszed el a gombát télre!

4Gyerek írta...

Mézeskalács: szívesen leírom azt is, de hagyjuk inkább holnapra. Oké?

Mézeskalács írta...

Hát persze, hogy oké!
Előre is köszi!

Alíz, Erdélyből írta...

Csatlakozom Mézeskalácshoz, fotózd le ügyesen a "borkányokot" és blogold be az eltett gomba receptjét is. Nagy sikered lesz vele ebben a fordulóban. :)

Unknown írta...

Tisztára megéheztem látván finomságaidat, én is kipróbálom! Sok sikert a továbbiakban, nagyon ügyes vagy! :) És tündéri ez a kislány!

4Gyerek írta...

Mézeskalács, Alíz: kérésetek teljesítve.

Erika: köszi!