Oldalak

2010. 09. 18.

Gyömbéres, pirított sertés



Úgy történt, hogy az este kivettem valami husit a fagyóból. Ma délelőtt pedig rettenetbe gondolkoztam mi is legyen a sorsa. Mikor nincs semmi konkrét ötletem, akkor sűrű azon eseteknek a száma amikor valami ázsiai fogás kerül az asztalra. Hát ma sem lett másképp. Husi az sertés volt, ilyen-olyan darabok. Semmi kiütő minőség, sőt bőrös rész is volt jócskán. Azokat félretettem, majd valami káposztás dolog kerekedik abból. Szóval a soványabb részeket szépen apró darabokra vágtam. Aztán megmértem.
Ím mik voltak a hozzávalók:
  • 650 gr sertéshús
  • 45 gr friss, hámozott gyömbér lereszelve
  • 5 ek sötét szójaszósz
  • 2 ek félédes vörösbor
  • 1 ek rizsecet
  • 2 közepes fej hagyma szeletelve
  • 18 gr fokhagyma karikákra vágva (hja kérem, mi imádjuk a fokhagymát)
  • 1 ek zöldséglé ( ami az ételízesítő készítéstől maradt)
  • szézámmagolaj (ami nekem van valószínű pirított szézámmagból készült mert borostyánszínű)


Egy tálban összekevertem a reszelt gyömbért (esetleg lehet használni csak a reszelt gyömbérből csavarás útján nyert levet), szójaszószt, vörösbort, rizsecetet. Hozzáadtam a sertéshúst és 40 percig pácoltam benne.
Egy serpenyőben felhevítettem a szézámmagolajat és pirítani kezdtem benne a fokhagymát, de mielőtt erősen piros lett volna, hozzáadtam a szeletelt hagymát és üvegesre pirítottam. Majd kivettem és félretettem.
Serpenyőbe tettem a húst és 5-6 perc alatt készre pirítottam, majd visszatettem a hagymákat és még 1-2 percet volt a lángon.
Zöldséges (jelen esetben paradicsomkockás és kukoricakonzerves) rizzsel kínáltam.

Középső lánykám napok óta kíméli a pocit, fájdogál neki. Először csak rizset kért, majd miután megkóstolta a husit, nem hátrált. Sőt! Újabb adagot is kért a finom kajából.

3 megjegyzés:

cosmo írta...

Hmmm, ez igen jól néz ki! Azt hiszem kipróbáljuk mi is.

4Gyerek írta...

na, ha ez jól néz ki, akkor oké, mert fényképezés az nálam eléggé kutyafuttásra szokott sikerülni. álltalában ugye a legkisebbik a legtürelmetlenebb, s annak meg anya kell.
azért ha kipróbáltad írd meg mennyire vált be nálad. Aztán lehet kicsi lánykád a köretre kattan rá mint nálunk a legífjabb.

cosmo írta...

Oké, majd beszámolok :) Most éppen sütési mániám van, de már kezd lankadni, mert muszáj... :)))