Oldalak

2011. 05. 05.

Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet

hát lehet, hogy sósan, jó ropogósan. De ez itt és most biza nem az a kategória. Hanem egy finom, puha, ráadásul édes verzió. Már elég régóta készülök ilyent sütni, de mi bizony aktív életet élünk. 

Kiffiam mellett nem könnyű ám az élet, ízelítőül tegnapi két aranymozzanata: az első, hogy délben, mikor már az iskolások is itthon voltak, nagy csend, én főztem, s meg voltam győződve a fiatalúr valamelyik tesót boldogítja. Egyszercsak diadalittasan érkezik a konyhába, kidülleszti a mellkasát, s mutatja, hogy cseréljünk cuccost. Ugyanis csupa víz volt. Bemászott a fürdőkádba, s enyhén megfürösztötte magát. Még szerencse előtte nemsokkal felhúztam a kazánt, mert már majd megfagytam a 17 fokban.

Aztán délután 6 után kimentünk családilag a kertbe, ő mászkált fel-alá, ügyezett, Trabantozott, mászkált a játszóház körül, mi meg a veteményessel foglalkoztunk. Kiffiún gumicsizma és vékony kis kalap volt többek között. Egyszer érkezik felénk, a lányok kérdik tőle, hogy Guza hol a kalapod? Mire az apja: kalap-kalap, de hol a csizma a lábadról?
Szóval fél csizmája fent a játszóház lépcsőinél, ő meg egy szál zokniban rohangászik az esős-sáros fűben (enyhén kezdett már szemerkélni az eső). Hát kicsit sem fáraszt le naponta az ifiúr.
Szóval csodálkoztok, hogy nem tobzódnak a bejegyzések a blogon? Mert úgy van ám, hogy fényképezni sem igazán van erőm. Ez a kis pióca kiszívja rendesen belőlem.
No, de vissza a perecre. Kisiskolás koromban egy aránylag rövid ideig lehetett búzacsírás perecet kapni a pékség bemutató üzletében. Imádtam, finom édeskés volt. Aztán eltűnt. Épp a tegnap tárgyaltuk ki a húgommal, hogy ő ilyenre nem is emlékszik. Hát ja. A nem kicsi korkülönbség.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tejsavó (ennek híjján mehet fél dl tej, 2 dl víz)
  • 1,5 tk só
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • tojás a perecek tetejének megkenéséhez
  • búzacsira a szóráshoz
 A folyadékot a kenyérsütő üstjébe mérem (ez is megy a mérlegen, vízként kezelve súly tekintetben), bele az élesztőt, tojást, lisztet, cukrot, sót. A vajat (ha nincs, akkor megfelel a margarin is) megolvasztom. A kenyérsütő dagasztó programját indítom, majd 1 perc után beleteszem az olvasztott vajat is. Dagasztom, kelesztem. Utána 8 kb. egyforma részre osztom, perecekké formázom, sütőpapíros tepsikre (egyre 4 db fért) helyezem, hagyom 30-45 percet kelni. Utána megkenem felvert tojással megkenem (nekem most épp tojásfehérje volt a hűtőben maradva, így csak azzal kentem, de épp úgy lehet sárgájával vagy felvert egész tojással is kenni), búzacsírával megszórom, 200 fokos sütőbe tolva 15-17 perc alatt megsütöm.
Oldalborda még langyosan egyet betolt lazán, lányok ma ilyent vittek suliba. Kicsilány a reggeli tejecskéje mellé evett belőle, Kiffiam pedig párolt almával csak úgy tolta befele. Szóval ez a perec visszatér még hozzánk.


Ööööö...update. Az uccsó 2 perec Kiffiam kezére jutott. Míg Oldalbordával értekeztem bizonyos bankfiókok hol létéről, addig ő megkezelte a pereceket. Szóval igaz, hogy a gyerekek szeretik a perecet. Ha nem sós, akkor is.

11 megjegyzés:

Viki írta...

IMÁDOOOOOOM A KIFFFFFIÚÚÚÚÚÚÚÚDAT :) hú de jó lett volna látni :) Jaj, ezer bocsánat, megszólalt a nyomi epém, meg közben rötyögtem egy jót, de csak úgy szeretetből. El tudlak képzelni ilyenkor, de hát még egy kérdésem lenne ám: mi az, hogy aktív életet életek ???? jön az ötödik gyerek, vagy mi ????, hi hi hi hi :-) Nahhhh ezt nem hagyhattam ki. Meg azt sem, hogy van savóm és az élesztőm is ki van készítve :))) Imádom a szöveged :)

4Gyerek írta...

jajj Viki, olyan jó ismét olvasni a soraid. naaaagyon hiányoztál ám.
nyomi epédnek meg üzenem, hogy mondjon le, találjon jobb szórakozást magának, téged meg hagyjon élni.

és ötödik nincs, nem is fog jönni. de ezt is majd megírom egyszer, Kicsilány volt aranyos ezen a vonalon. szal türelem, azon is leheet ám szórakozni.

Ami írta...

Igen-igen! Sósan és ropogóóóóóóósan! Az az igazi!
Hát nagyon nagyon guszta! :)nyami!

Praliné Zsuzsi írta...

Meseszépek! Finom puhák, innen látszik! Csere sünire?

4Gyerek írta...

Erinacea, előtte szerezz be egy huncut csimótát, aki a sünit előkóstolja. Akkor lehet szó csereperecről, mert az bizonyítottan kóstolt.

Jutka írta...

Én is nagyon szeretem!

Bianka írta...

Nagyon finom, imádom

Ottis írta...

Nagyon guszta, egy kis kóstolót kérhetek? :)

Chef Viki írta...

Nem unatkozol a deddel, annyi szent :-))) De így szép az élet, nem? :-)

Édes perec... Tán még nem is hallottam erről a verzióról! Kalács-szerűnek képzeljem el? Mert akkor jöhet(ne) :-))

Mézigörl írta...

De jó, hogy eszembe juttattad! Rég sütöttem, pedig imádjuk...Dobnál egy perecet kóstolóba? :-)

4Gyerek írta...

hát jó laza a bele, az fix. amolyan kalácsos. csak há közel a karéj, alul-felül.