Ez is még gyerekkorom péksütijei közül való kedvenc. Mikor Brassóba költöztem, még volt egy kis pékség ahol ilyent is sütöttek. Hát elnyelte őket az akkori ingatlan piac. Szálloda került a helyére.
Mostanában igazából sehol nem láttam. Bár nagyon nem is kerestem. Sokkal jobb, ha frissen jó pár darab lehet nálam a konyhában. Gyerekek is szeretik. Igaz, ez a fotón látható példány még tavalyi, jól elbújt a nagyközönség elől. De most elcsíptem. Megmutatom. A receptre pedig jól emlékszem.
Hozzávalók a kiflik tésztájához:
- 2,3 dl kókusztej (itt mint a fehér holló, ezért inkább én készítem, így akkor meg nagyon olcsó is)
- 2,5 dkg kókuszreszelék (fent említett esetben ez is házi)
- 4 dkg kókuszzsír
- 45 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
A kiflik hozzávalóit a kenyérsütő üstjébe helyeztem, dagasztó programmal dagasztottam, gépet kikapcsoltam, majd szűk 1,5 órát kelesztettem. Kör alakúra kinyújtottam, talán 8 cikkre vágtam (de lehet 10 volt?). Mindenik körcikk külső felére egy hasáb rahátot helyeztem, majd a csücsök feltekertem. Ismét kelesztés következett, kb 40 perc, majd tojással lekentem, 190 fokos sütőben olyan 20-25 perc alatt megsütöttem. Porcukorral meghintettem, akárcsak amit itt Brassóban vettem utoljára.
Ugyanezen kiflik készültek már diós töltelékkel is. Azok sem száradtak ránk.
Ideje lenne ismételni.
6 megjegyzés:
Nagyon szeretem a rahátot, gyerekkoromban sokat ettem, de itt sajnos nem lehet kapni csak a török változatot, az meg távolról sem olyan finom. Mikor itthonról hazamegyünk, visszafele mindig lapul rahát a bőröndben :)
itthonról haza ;-)
hát az tény, hogy Istambulban kóstolt rahát teljesen más mint az itteni.
Nem vagyok egy nagy rahát rajongó, de így szívesen kipróbálnám
Kedves 4gyerek, nézz be ide, meglepi vár rád
http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2011/05/tetszik-recepted-dij.html
Én még soha nem ettem,de megkóstolnám szívesen!:-)
Én sem ettem még sohasem!A kiflik nagyon szépek!:-)
Megjegyzés küldése