Oldalak

2011. 06. 11.

Cseresznyés pavlovácskák

Adva volt a hűtőszekrényemben 7 tojásnak a fehérjéje. Mire is gondoltam volna elsősorban a hasznosítás címszó alatt? Pavlova. Míg a lányok edzése tartott, megjártuk magunkat a piacon. Eper ronda és drága. Cseresznye látszatra szép, ára barátságos. Nosza vettünk bő másfél kilót. Enni, meg édességnek is.
Készítettem én már nagyméretű verziót is, de most épp a kisebb kiszerelés volt soron.



Hozzávalók:
  • 7 tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor (apró szemű kristálycukorral is működik, készítettem már úgy is)
  • 1/2 l tejszín
  • cseresznye a tetejére (itt a mennyiség relatív. lehet szépen egymás mellé tenni a gyümölcs darabkákat, de lehet egymásra helyezni, eltolva. utóbbinál persze több kell)
Tudom, vannak akik kiskanál ecettel meg némi keményítővel is megfejelik a habcsók alapot, én nem teszem. Anno, még a '80-as években Nagynéném eladásra készített gyönyörű színes habcsókokat,olyan tételben, hogy eleinte az volt a mottó, hogy leért bíztos Tusnádfürdőig, majd talán Brassóig, Bukarestig is bőven ki lehetett volna rakni az útszélét hol tömör, hol épp lyukas karikákkal. Tehát ha valaki, akkor ő rengeteget készített. Emlékeim szerint keményítővel nem, ecettel próbálkozott. Nem mindig került bele. Sőt, utóbb egyáltalán nem. Ha neki bejött, miért tegyek én hozzá?
Tehát a fehérjét icipici csipet sóval elkeverve a mixer táljába teszem (igaz, sót ő soha nem tett bele, de én úgy vettem észre jobb lesz a hab ha alkalmazom), s keverni kezdi a gép. Mikor már szinte kemény a hab, akkor apránként hozzáadom a cukrot, s jó keményre kevertetem. Sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat kanalazok, formára igazítom, 130 fokos sütőben, alsó-felső fűtéssel, fél centire nyitott sütőajtóval, kb 1,5 óra alatt megsütöm. Nekünk jobban bejön ha roppan a habcsók, s nem nyúlik a közepe, még ha nem is annyira autentikus, teszem fel.
Tejszínt felverem (tényleg sokkal jobb ha akár fél órát-órát is a fagyasztóban tölt a tejszín felverés előtt), nyomócsővel a habcsók karikákra halmozok belőle, a tetejét kimagozott, fél cseresznyeszemekkel díszítem. Utána már csak a humorizálás következik, ki mennyire keni össze magát a tejszínhabbal. Mert addig esszük, míg elfogy. Hja, hogy ma épp az ebéd vacsorára tolódott ki eme finomság miatt? Fátylat rá, senki nem ellenőríz.

5 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon szép lett! Én a blogkóstolón ettem először, de bejött! A tiedet is megkóstolnám :)

4Gyerek írta...

hja, az kimaradt, hogy bő másfél éve egyszer azon panaszkodtam, hogy valami egyszerű, nagyszerű de általam addig nem kóstolt nasit ennék. akkor javasolták többen a pavlovát, s bevallom, addig nem is hallottam róla. de azóta orvosolva, mindig lehet megfelelő gyümölcs feltétet találni hozzá. ha mást nem, akkor savanykás barack kompótot.

Tücsök Bogár írta...

Épp tegnap sütöttem én is, igaz egy nagyot. Imádjuk!

Panna írta...

Nagyon cukik! :)) Nálunk meg roskadoznak a fák a cseresznyétől és a meggytől is. Végre kedvemre ehetem őket :))

Ditta tortái írta...

Én is szívesen megkóstolnám!:-)