Oldalak

2011. 06. 20.

Májgombócleves

Annak ellenére, hogy nagyon szeretem a szóban forgó levest, elég ritkán készítem. Megkockáztatom: nagyon is ritkán. Szerencsémre nem is olyan rég Oldalborda azzal állított haza, hogy letett a konyhapultra olyan 75 dkg körüli májat (jelen esetben sertés) és kijelentette: ebből májgombóclevest készíts, jó?
Lehet ilyen kérésnek ellenállni? Persze, hogy nem.

Egy klasszikus zöldséglevest tehetünk tartalmasabbá némi májgombóccal mint levesbetét.
Hozzávalók a májgombóchoz:
  • 20 dkg máj (kedvünk szerint sertés- vagy marhamáj)
  • fél fej közepes méretű hagyma
  • 1 tejbe áztatott zsemle
  • 1 tojás
  • búzadara
  • zsemlemorzsa
  • só, bors, majoránna
  • kevés olaj vagy zsír a hagyma párolásához
Az apróra vágott hagymát a zsiradékon megpároljuk, kihűtjük. A májat húsdarálón ledaráljuk (ha bíztosra akarunk menni, hogy az erek, hártyák nem maradnak benne, akkor késssel nyugodtan kaparjuk el a májat egy vágódeszkán), hozzáadjuk a hagymát, tojást, a kicsavart zsemlét, fűszereket, majd annyi darát és zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy gombócolható legyen (a mennyiség függ a hagyma párolásához használt zsiradék mennyiségétől, a máj minőségétől, a tojás, zsemle nagyságától).
Az így elkészált masszából gombócokat formálunk, amit akár egyenesen zöldséglevesbe, akár ételízesítős (Vegeta, Delikát vagy hasonlók) vízben főzzük ki, majd úgy adjuk a kész levesünkhöz. Ajánlatosabb először egy próbagombócot főznünk, ha netán túlzottan puha a massza, s a gombóc szétfő, még tegyünk bele némi zsemlemorzsát. Ha nagyobb mennyiséget sikerül készítenünk, akkor egy műanyag dobozban nyugodtan fagyasszuk le. Mivel máj az alapanyaga, ezért másképp hosszabb időre nem tárolható még hűtőszekrényben sem.
Leveshez:
  • 0,5 kg vegyes leveszöldség (tetszőlegesen választhatuó: sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, karfiol, zellergumó, paszternák, brokkoli, burgonya, gomba, paradicsom, zsenge kukoricaszemek, zöldborsó, szárzeller)
  • 5 dkg vaj vagy olaj
  • só, bors, zöldfűszer (petrezselyemzöld, lestyán, zellerzöld)
A zöldségeket apró kockákra vágjuk, a megforrósított zsiradékba tesszük, megsózzuk, megpároljuk, felöntjük annyi vízzel, hogy kissé hígabb levest kapjunk, hisz a levesbetétként készített májgombóc tartalmasabbá fogja tenni. Mikor felfőtt, borsot szórhatunk bele, mikor lezárjuk a tüzet, szórjuk a tetejére a használt felaprított zöldfűszert.
Aki szereti, az így elkészült levesbe tehet némi tojásos-tejföles habarást, savanyíthatja kis citromlével.
Jelentem volt példa arra, hogy a májat szép türelmesen elkapargattam, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy akkor még csak Elsőszülött volt megszületve, türelmem, időm is több volt. Aztán gondoltam, hogy kipróbálom milyen lesz, ha ledarálom. Azon erek, hártyák amik nagyon kikívánkoztak a májból, azok a daráló késéreszépen feltekeredtek, a gép elmosásakor szépen levettem onnan, s mehettek a kuttyok lábosába. És a hatalmas mennyiségű májból fagyasztottam is le ha már egyszer adva van az alapanyag és pancsolok alapon.

6 megjegyzés:

Emoke írta...

Na pedig meg akartam kérdezni mi lett a maradék májjal? :) Én szeretem nagyon, de sose készítettem még. :(

Ditta tortái írta...

Nagyon szeretjük mi is,de nálunk sem sűrűn van:-)

Mary írta...

Csak ketten esszük a májat férjemmel ezért régen csináltam. Még a töltött hús töltelékében megeszik a májat a fiúk de így sajna nem.

4Gyerek írta...

öhh....nem is írtam, sógorom tök váratlan jött akkor mikor ezen leves volt a napi felhozatalban. sógorról meg tudni kell, hogy a kenőmájast megeszi, de másképp nem játszik nála. hát így járt. máskor szóljon előre. azért a levest megette, gombócot nem tettünk a tányérjába. szóval lehet készíteni ilyen levest ott is ahol vannak a családban akik a májat nem kedvelik. könnyen kikerülhető tálaláskor.

Bianka írta...

Még sosem készítettem, de finom lehet

Andrea írta...

Ez fantörpikus lehet, de állati sok munkával jár. Egyszer majdnem nekiálltam májgombócot készíteni, de előtte figyelmesen átolvastam a receptjét és megállapítottam, hogy túl bonyolult.
Hát nem.
Én ilyet soha! :))
Errefelé lehet készen venni a hentesnél (helyes kis zacsikban), amiket le is lehet fagyasztani. Vettem már ilyen májgombócokat, de előfordult, hogy túl sós volt. Ráadásul egy kicsit drága ahhoz, hogy kivágjam.

Nem tudom, az anyunak régen a bonyolultság és időigényesség soha nem okozott gondot .... mi lesz velünk ifjúság? :)