Oldalak

2011. 06. 20.

Sóskás töltött paprika

Szeretem a töltött paprikát. Bármikor jöhet. Ezért aztán télire is bíztosítom magamnak eme ételnek az alapanyagait. Szoktam paprikát eltenni paradicsomlébe. Majd annak is eljön az ideje, hogy feltegyem az üvegbe "téliesítését", most azonban egy újabb ízvilágú töltött paprikát csináltam a közelmúltban, s azt hoztam közszemlére. 



Hozzávalók:
  • 8-10 tölteni való paprika (jőhet a pince mélyén rejlő üvegből is, de akkor már alig kell hozzá paradicsomlé)
  • 1 liter paradicsomlé
  • 50 dkg darált hús (disznó, marha, szárnyas, vegyes...ízlés szerint)
  • 10-15 dkg rizs (annak függvénye, hogy mennyire szeretjük rizsesen a tölteléket)
  • kis fej hagyma
  • kevés olaj
  • só, bors
  • cukor (annak aki úgy szereti, főleg a paradicsom savasságát ellensúlyozandó)
  • 4-5 maréknyi sóska ( ezt is lehet üvegben eltettet használni)
Egy kevés olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az előzőleg megmosott, lecsöpögtetett rizset. Ehhez hozzádolgozzuk a húst, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Aki nem bízik abban, hogy a töltelék nem fog eléggé összeállni, az nyugodtan keverjen bele egy tojást.

Ha nem üvegben eltett paprikákkal dolgozunk, akkor a paprikák tetejét levágjuk, torzsát, magokat eltávolítjuk (nagymamám igencsak finom paprikást készített a magokból-torzsákból). A kész paprikákat a rizses-húsos töltelékkel megtöltjük.
Abban a fazékban amiben főzni szeretnénk majd a paprikáinkat, kis olajat hevítünk, a megmosott, nagyobb száraitól megtakarított sóskákat megfonnyasztjuk, majd levesszük a tűzről. Ha eltett sóskát használunk, ez a mozdulat szintén átugrandó.
A paprikákat egymás mellé állítjuk a fazékba, felöntjük a paradicsomlével, ha elég sűrű a paradicsomlevünk, akkor vízzel hígítjuk egy keveset. Sóval, borssal, igény esetén cukorral ízesítjük. Ezzel a fazék alján levő sóska szétfő majd. Ez egy kicsit sűríti is a levet.
Tejföllel tálaljuk.
Hatalmas sikere volt, annak ellenére, hogy a zöldes szín nem épp önmagát kínálja a gyerekeknek.



6 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Mi is nagyon imádjuk,bármennyit ,bármikor:-),habár én nem szoktam sok paprikát tenni bele ,mert azt annyira nem szeretjük,csak 2-3 db-ot max az íziért:-)

Adél írta...

Nagyon guszta,szívesen ennék most egy adagot.

4Gyerek írta...

hát az a büdi helyzet, hogy én is ennék 1-2 tölteléket. sóskával vagy nélküle.
de beérem némi borozgatással, ígéretet tettem egy almaboros bejegyzésre, fotó megvan, most mégsem tölthetem vissza a pohárból a kitöltött almabort.

Mézeskalács írta...

Még soha nem ettem töltött paprikát sóskával. Mondjuk a töltött paprikát is csak azóta vagyok hajlandó megenni, mióta én készítem. Anyu mindig cukrosan csinálta a főzött paradicsomos dolgokat, de nálam az egyenesen brrrrr... viszont fűszeresen mennyei! Nagyon izgin hangzik a recepted, ki fogom próbálni!

Emoke írta...

Ezt egyszer kipróbálom. :)

Bianka írta...

Töltött paprikát imádom de sóskával még nem ettem