Oldalak

2011. 09. 14.

Kakaós csiga

Nagyon rég készítettem. Kaptam is ezért már a fejemre, de valahogy a szemrehányások ellenére továbbra is kimaradt a felhozatalból. Mígnem a múlt héten TücsökBogárnál ismét válogatás volt a felhozatalból, aztán blogon, Fb-on kitárgyaltuk a szóbanforgó csiguszt. Péntek este bedagasztottam, be a hűtőszekrénybe, majd szombaton ébresztő nekem, hogy a lehetőségekhez mérten reggelire meg is süljenek. Jelentem, sikerült. Igaz, Kiffiú még javában látta a delikvenseket a sütőben napozni, de mire mindenki asztalhoz ült, már csak langyosak voltak.



Hozzávalók:
  • 1,8 dl tej
  • 1,2 dl víz
  • 60 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 9 dkg vaj
A "töltelékhez"
  • 5 dkg vaj
  • kakaó
  • porcukor
A tészta hozzávalóit a vaj kivételével a kenyérsütő üstjébe tettem, a dagasztás felénél hozzáadtam az olvasztott vajat. Dagasztás végén a kenyérsütő üstjét egy nylon zacsiba tettem, be a hűtőbe reggelig. 
Reggel liszttel megszórtam az asztallapot (nincs megfelelő méretű nyújtódeszkám, az asztalunk lapja pedig gránit) majd kinyújtottam (már amilyen vékonyra volt türelmem, lehetett volna még nyújtani rajta, azt hiszem). A vajat megolvasztottam, megkentem vele a kinyújtott tésztát. Kakaót tettem egy aprólyukú szűrőbe, majd rászitáltam a kinyújtott tésztára. Ugyanígy jártam el a porcukorral. Az egész ízlés kérdése, meg függ ugye attól is, hogy milyen vastagságra nyújtottuk a tésztánk. Szóval ezért nincs mennyiség a szóráshoz használt anyagoknál.
Ezután feltekertem, olyan 1,5 centis darabokat vágtam belőlük, ezeket 2, sütőpapírral bélelt tepsire tettem, még kelesztettem olyan 20 percet, majd 180 fokon kb 18 perc alatt sültek meg. 
Megszórhattam volna porcukorral, de ez végül elmaradt.
Szóval sikerült törlesztenem a gyerekeim fele az általuk összeállított hosszú listából. Ja, és hadd jegyezzem meg, hogy 2 csigusznak sikerült megérje a 3 napot, akkor is finom volt még (kaphattam egy harapást egyikből).
Tücsök, remélem végül a fényposta működött.

12 megjegyzés:

Petra írta...

Nagyon kívánatos a csiga. Tetszik a zöld tányér, a hozzávaló bögrével....:)))

Névtelen írta...

Nekem is nagyon tetszik! Csiga is, tanyer is, csesze is!
(mostanaban csak igy tudok megjegyzest irni...)
Jade

Jutka írta...

Nagyon guszta, nem csoda, hogy a gyerekek követelték :)

Barbi konyhája írta...

Kakaóscsiga fun-ok vagyunk! A tányér és bögre piszok jól néz ki, persze a csigával együtt! :)

Tücsök Bogár írta...

Kicsit lassan jönnek ezek a csigák! :))) De legalább tudom, hogy milyenek! :))) A fotó szenzációsan jó lett. Tetszik ez a színkompozíció.

trollanyu írta...

Jaj de guszta, és milyen rég nem készítettem:) Nálunk a fele mindig fahéjasra készül, az Aranyembernek:)

Bianka írta...

Nagyon szép lett és guszta a kép is

4Gyerek írta...

nekem meg a fantáziámban egy piros-fehér pöttyös kombó van elásva.

Ottis írta...

Szeretjük mi is, guszta :)

CsillaHúgod írta...

Fényposta? Az az, amivel én is hamar kapnék ilyen finom csigát? Minek maradjon két csiga harmadnapos, mikor aznapos is lehetne? A fényposta nemzetközi szállítást is vállal? Utánvéttel működik? Következőkor én is kééérek kakaós csigát! Fénypostailag :-)

4Gyerek írta...

A galambposta nem működött, elcsipegetik a szállítók. Ezért gondoltam a fény útjával.
Utánvét mondod? Na erről nem tudok, hogy működik-e, ellenben cserekereskedelemről hallottam. Szóval akkor legközelebb (talán nem kell újabb 1 évet várni rá) bepróbálkozhatunk. Hány darab induljon feléd? És mi jön ide cserébe?

CsillaHúgod írta...

Ööööööö... Nálam csak mézes puszedli és habcsók a felhozatal. Ezt sütöttem utóbb. Abból viszont násznépnyi mennyiséget :-)))